Kitzlochklamm in Oostenrijk: 8 dingen die je moet weten

De Kitzlochklamm in Taxenbach, nabij Rauris en Zell am See / Kaprun, is een van de populairste bezienswaardigheden in Salzburgerland onder onze Berghut-gasten. Op 15 minuten rijden kun je genieten van deze prachtige kloof.

Zelf bezochten we begin augustus 2009 de Kitzlochklamm voor de eerste keer, met onze – toen nog – hele kleine kinderen. Het was een van onze eerste uitjes in onze nieuwe woonomgeving Rauris. Heel eerlijk: we zaten toen volop in de verbouwing van de Berghut en 2 zussen van mij (Nel) verbleven met hun gezin in ons dal. Een goede stok achter de deur voor ons om wat uitjes te maken. 🙂

Het was een beetje regenachtig, maar dat maakte niets uit. We liepen tussen de rotsen door en keken onze ogen uit tijdens de wandeling door deze prachtige kloof. Onze oudste zoon, die toen 2 jaar was, liep vrijwel alles zelf en onze jongste genoot vanuit de ruggendrager mee (deze route kun je niet met de kinderwagen lopen :-)).

Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute (14)

Er is genoeg te vertellen over de Kitzlochklam, dus ik heb in dit blog 8 dingen op voor je beschreven die leuk en handig zijn om te weten over de Kitzlochklamm:

 1. Dit maakt de Kitzlochklamm een bijzondere bezienswaardigheid
 2. Hoe lang is de wandelroute in de Kitzlochklamm?
 3. Je kunt de Kitzlochklamm in de zomer 1x per week in de avond bezoeken
 4. Waar staat de Kitzlochklamm om bekend?
 5. Helm dragen in de Kitzlochklamm
 6. Je vindt in de Kitzlochklamm een Klettersteig
 7. Hoe kom je bij de Kitzlochklamm?
 8. Kitzlochklamm versus Liechtensteinklamm versus Sigmund Thun Klamm

Maar eerst: wat is een klamm eigenlijk?

Wat is een klamm?

Een klamm is een kloof waar water doorheen stroomt die via wandelpaden en trappen toegankelijk is gemaakt voor bezoekers. Een ander woord voor een klamm is een schlucht. Bij grote hoogteniveaus zijn ook watervallen onderdeel van een kloof. In het voorjaar stroomt er extra veel water door de kloven door de smeltende sneeuw in de bergen. En ook als het regent is er in de kloven extra veel water. In Oostenrijk vind je honderden klammen.

Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute (25)
Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute (24)
Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute (26)

 

1. Dit maakt de Kitzlochklamm een bijzondere bezienswaardigheid

Waarom vinden wij (Hans en Nel) dat je de Kitzlochklamm moet bezoeken met je gezin? De route is mooi, speels en afwisselend, dus ideaal als je met kinderen in de bergen verblijft. De klamm is werkelijk een prachtig stukje natuurwonder is in Salzburgerland, op slechts 15 autominuten van de Berghut.

Je loopt tussen de rotsen over natuurlijke paden, over trappen en zelfs een stukje door de rotsen heen! Vergeet af en toe niet te bukken, anders stoot je je hoofd. 🙂 Waag je op het uitzicht punt en tel de vele traptreden die je omhoog brengen.

Zelfs kinderen die niet van wandelen houden vinden de kloof leuk, omdat we paadjes zo speels zijn. Daarnaast zie je bijna niet iedere bocht weer wat anders: de route is enorm afwisselend.

 

Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute (18)Deze foto is gemaakt door Berghut-gast Ragnhild

Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute (19)Deze foto is gemaakt door Berghut-gast Ragnhild

 

2. Hoe lang is de wandelroute in de Kitzlochklamm?

Als je door de Kitzlochklamm wandelt, loop je een soort rondje van een klein 1,5 uur. Op de heenweg (berg op) ben je ongeveer 45 minuten onderweg, inclusief een flinke klim over een trap. En daarna loop je deels via een andere route terug (bergaf), maar je komt wel bij je auto uit. Reken voor de terugweg ongeveer 20-25 minuten. Goed om te weten: je hoeft de genoemde trap niet naar beneden te lopen.

Wil je een langere wandeling maken? Dat kan ook!
Er zijn verschillende mogelijkheden (zie plattegrondje onder punt 7)

 1. naar het mooie gelegen kerkje Maria Elend en terug (via nr 8 naar nr. 9 op onderstaande kaart en terug. Of dat een deel van het gezin de wandelgezinsleden bij Maria Elend ophaalt)
 2. een ronde via Embach
 3. vanuit de Kitzlochklam via Rauris naar de Berghut lopen (reken 4 uur in totaal). Dan kun je het beste met de bus heen of dat een deel van het gezin naar de Berghut loopt

 

Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute route plattegrond beschrijvingBron: brochure van de Kitzlochklamm

Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute (16)Deze foto is gemaakt door Berghut-gast Ragnhild

 

Ben je benieuwd wat er nog meer te doen is in de omgeving van de Berghut en Rauris?
>> Bekijk hier onze tips voor activiteiten in Salzburgland.

3. Avondwandeling in de Kitzlochklamm

In de zomervakantie wordt er 1x per week een fakkelwandeling georganiseerd. Dat heb ik zelf in 2020 een keer gedaan. Er loopt dan een gids mee.  We mochten zelfs een grot in die overdag afgesloten is.

Als het op een gegeven moment donker wordt, is het laatste deel van de klam verlicht met fakkels en krijg je als bezoeker ook een fakkel. Zeker toen het donker werd, was het erg mooi.

Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute (20)
Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute (21)
Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute (23)
Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute (22)

 

4. Waar staat de Kitzlochklamm om bekend?

De Kitzlochklamm staat allereerst bekend om de de mooie afwisselende wandelroute die voor jong en oud te lopen is. Maar er is ook een tragisch ongeval in 1974 waar de Kitzlochklamm om bekend staat. Een schoolklas uit Duitsland bezocht de Kitzlochklamm en bijna aan het einde van de route op de heenweg is een deel van een houten brug ingestort. Het tragische is dat er 8 meisjes om het leven zijn gekomen.

De klamm is in 1976 weer geopend met nieuwe loopbruggen en deels een andere route. En aan het einde van de route omhoog vind je een gedenkteken ter nagedachtenis aan de overleden kinderen. Je zult begrijpen dat juist door dit ongeluk veiligheid hoog in het vaandel staat.

 

5. Dit is verplicht in de Kitzlochklamm

Sinds 2020 is in de Kitzlochklamm het dragen van een helm verplicht. Voor een stukje extra veiligheid. Juist daarom hoef je je geen zorgen te maken. Als het door het weer onverantwoord is om de klamm te bezoeken, dan sluiten ze de klamm tijdelijk. Wij krijgen daarover altijd een seintje, zodat we onze Berghut-gasten tijdig kunnen informeren.

Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute (17)Deze foto is gemaakt door Berghut-gast Ragnhild

 

6. Je vindt in de Kitzlochklamm een Klettersteig

In de Kitzlochklamm vind je een natuurlijke klimroute: een Klettersteig. Maar: dit klimpark is niet voor iedereen. De Klettersteig in het Kitzlochklamm is uitsluitend voor gevorderde klimmers die zelf een klimuitrusting hebben.

Het komt regelmatig voor dat onervaren klimmers eigenwijs zijn en vervolgens door de Bergrettung van de rotsen gered moeten worden…

 

7. Hoe kom je bij de Kitzlochklamm?

Je vindt de Kitzlochklamm in de plaats Taxenbach in Oostenrijk (provincie Salzburgerland). In Taxenbach ga je – vanaf de afslag Rauris gezien – direct na het enige tankstation in dorp naar beneden. Na ongeveer 1 km kom je bij de entree. Er zijn verschillende parkeerplaatsen. Sinds 2024 is de dichtstbijzijnde parkeerplaats betaald (P1); P2 en P3 zijn gratis.

De Kitzlochklamm kun je gratis bezoeken met de Nationalpark Sommercard. Deze activiteitenkaart krijg je gedurende je verblijf in de Berghut van ons cadeau. Goed om te weten: de fakkelroute in de avond is niet gratis. Meer over de Kitzlochklamm lees je hier.

 

Kitzlochklamm kloof Oostenrijk deBerghut.com Salzburgerland Taxenbach Pinzgau kindvriendelijke wandelroute route plattegrond beschrijvingBron: brochure van de Kitzlochklamm

 

8. Kitzlochklamm versus Liechtensteinklamm & Sigmund Thun Klamm

Nabij de Kitzlochklamm in Taxenbach zijn er nog 2 klofen in de buurt van de Berghut:

 • De Liechtensteinklamm in St. Johann in Pongau
 • De Sigmund Thun Klamm in Kaprun

We krijgen van onze Berghutgasten wel eens de vraag: ‘Welke van de 3 klammen is het mooist?’ Ik heb alle 3 de klammen gelopen en ik vind deze vraag lastig te beantwoorden. Ik heb gemerkt dat voorkeuren hierin ook heel persoonlijk is. Maar als ik er toch iets over moet zeggen:

De Liechtensteinklamm

De Liechtensteinklamm is ook erg mooi! Deze bezocht ik in 2011 met het gezin en een aantal van onze Berghut-medewerkers. Dit is een hele populaire klamm, dus druk. In 2017 heeft een modderstroom helaas de wandelweg in de Liechtensteinklamm verspert. De klamm is toen 3 jaar dicht geweest en in 2020 weer geopend met een spektakulaire wenteltrap die je deels door de klamm leidt.

We hebben de Liechtensteinklamm na 2020 nog niet bezocht, maar dat staat zeker nog op ons lijstje.

Liechtensteinklamm Oostenrijk Salzburgerland St. Johann PongauDeze foto is gemaakt door Berghut-gast Saskia

Sigmund Thun Klamm

De Sigmund Thun Klamm staat me bij als een prachtige, korte wandeling waarbij je tussen de rotsen door best dichtbij het water komt. Ik was er een jaar of 8 geleden met mijn moeder. En de grootste verrassing vond ik misschien wel het meertje na het einde van de klamm. Daar hebben we dan ook een tijdje gezeten.

Ik zeg erbij dat ik er in de herfst was en dat het niet zo druk was. Daardoor hebben we ook heerlijk rustig bij het meertje gezeten. In de zomer zijn zowel de klamm als het meertje erg druk bezocht.

 

Ben je benieuwd wat er nog meer te doen is in de omgeving van de Berghut en Rauris?
>> Bekijk hier onze tips voor activiteiten in Salzburgland.

 

Heel veel plezier met je bezoek bij de Kitzlochklamm!

Zonnige groet uit de Berghut
Nel

 

Wil je maximaal 4x per jaar op de hoogte blijven van tips en nieuwtjes via onze BerghutBelevenissen?

Klik dan hier.

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk