Berghut 2.0

Twee weken geleden organiseren we onze de voorlopig laatste Berghutweek. Het is een week met ondernemers die lekker zijn komen skiën, wandelen, komen werken en inspiratie komen opdoen. Heel ongedwongen.

 

 

Tijdens één van de middagen zit ik – Nel – met de bouwer van onze website en inmiddels stamgast op ons Berghutterras. En waar wij hem 5 jaar geleden leren kennen als een wizzkid, is hij nu een kei van een ondernemer.

We praten over de ontwikkelingen in de online wereld en de Berghut komt ter sprake. Er is in de laatste jaren veel gebeurd. We hebben het over de toekomst en erover wat de Berghut als fysieke plek eigenlijk nog is. Hij geeft aan dat het voor hem veel meer is dan de fysieke plek. “Het is voor mij een paraplu voor al het inspirerende wat jullie in de bergen doen.”

 

“Wat is de Berghut eigenlijk nog?”
Ik – Nel – heb er begin 2017 een blog over geschreven ‘Wat is er eigenlijk over van de Berghut?” Toen sprak ik al over de Berghut als inspiratiebron. Maar we hadden die nog niet echt doorgevoerd op de website bijvoorbeeld. Ik vertel Massim dat het op dit moment een beetje vaag is voor mensen wat we doen en onze Berghut website voelt als ‘de ongepoetste schoenen van de schoenmaker’. Hij ziet er mooi uit, maar als je goed zoekt, vind je niet altijd wat je zoekt.

 

 

Terugblik
En al pratende met elkaar wordt de positionering helder. We blikken even terug, om vervolgens scherp te krijgen wat de Berghut de komende jaren gaat zijn…

In 2009 wagen Hans en ik als jong gezin de stap van Utrecht naar Oostenrijk. We willen vaker in de bergen zijn en starten het concept voor ontmoeten, inspiratie en bergbeleving: de Berghut. Zeven jaar lang organiseren succesvol weken waarin we gelijkgestemden bij elkaar brengen op onze droomplek: familieweken, jonge gezinnenweken, Boost your Businessweken, Focusweken, Schrijfweken, inspiratieweekenden, vriendenweekenden enzovoort.

We zijn 2x per jaar 3-3,5 maand open en ondertussen realiseren we andere kleine dromen, zoals het schrijven van een boek ‘Het geheim van de Berghut’, een openhartig boek over de eerste jaren van ons avontuur. Er komt een droompje uit om een klein ‘back to basic’ Heidi-almhutje te hebben. En we delen onze huttentochtavonturen in een ebook via Huttentocht met kinderen. Maar onze hoofdzaak blijft de Berghut.

Om onze bijzondere Berghutweken mogelijk te maken hebben we een team nodig. Bij het aansturen van een team ligt echter niet onze energie en we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om op onze droomplek te blijven wonen én ander zinvol werk te blijven doen. We besluiten onze kennis en ervaring via online trainingen te delen met mensen die een soortgelijke droom hebben als wij: de DroomplekAcademie is geboren. We gaan mensen helpen om een uniek en succesvol kleinschalig gastenverblijf neer te zetten. En op onze fysieke locatie kunnen mensen praktijkervaring opdoen voor hun eigen droom. De meest praktijkgerichte training binnen de DroomplekAcademie wordt het Proefhotel.

In 2015 hebben we nog het plan om naast de DroomplekAcademie de Berghut neer te zetten als plek meer gericht op ondernemers, als inspirerende groepsaccommodatie en de verzorging meer samen te doen. We merken dat we willen focussen op het opbouwen van de DroomplekAcademie. Als je een nieuw beschrijf serieus wilt neerzetten, vraagt dat een periodes met focus. 

 

 

Onze focus nu
Inmiddels ligt onze primaire focus inderdaad op de DroomplekAcademie en als onderdeel daarvan: het Proefhotel. De afgelopen 2 jaar organiseren we af en toe nog een week of weekend onder de Berghutvlag. Weken waar geen team voor opgetuigd hoeft te worden vanwege de kleinschaligheid en omdat Martin ons een jaar allround ondersteund in onze business.

Ondertussen vinden in Berghutje steeds meer activiteiten plaats: gezinnen kunnen in de zomervakantie genieten van back to basic leven, evenals rustzoekers. Teams kunnen er groeien en individuen en team kunnen hun grenzen verleggen tijdens de IgloExperience.

 

Berghut 2.0: bron van inspiratie
De Berghut is in al die jaren zo’n sterk merk geworden met een waardevol netwerk van mensen waarvan een aantal elkaar nog altijd ontmoet. Het is zoveel meer dan een fysieke plek.

Het gesprek helpt me nu even door te pakken rondom het positioneringsvraagstuk van de Berghut. Ik merk dat ik nu kan voelen dat de Berghut fysieke plek opgesplitst kan worden van de Berghut als bron van inspiratie, als merk en als netwerk. De Berghut als bron inspiratie is de paraplu voor al het moois dat wij in de bergen initiëren voor mensen en de verbinding die daardoor ontstaat in en tussen mensen.

De Berghut is misschien niet meer de fysieke plek waar je naartoe kunt komen, maar heeft een nieuwe vorm gekregen.

 

 

Dus vanaf nu vind je op onze website de Berghut alle initiatieven die wij in de bergen initiëren. En deze initiatieven zul je ook op onze social media-uitingen meer tegen gaan komen. We zijn blij dat de Berghut als gedachtengoed kan ‘voortbestaan’!

Warme groet,
Nel

PS: Ik moet even denken aan de uitspraak van een bekende van ons die vaak iets in de richting van dit zegt: “De reden dat je met iemand in gesprek gaat of ergens naartoe gaat is vaak niet de echte reden waarvoor je daar bent.” Thanks, Massim!

 

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk