Terugblik op 2017

Het is zo’n beetje een traditie geworden, dat ik aan het einde van het jaar terugblik op het voorgaande jaar. Januari is wel al bijna voorbij, maar het is nog januari, dus het mag nog 😉

Terugblikkend op mijn blog van 1 januari 2017 dacht ik: “Jeetje, wat vliegt een jaar om én wat kun je in een jaar veel beleven…”

 

DE BERGHUT

Vorig jaar was de titel van mijn terugblikblog ‘Wat is er eigenlijk nog van ‘de Berghut’ over?’ Mijn antwoord was toen dat de Berghut symbool staat voor een bron van inspiratie. En misschien niet eens altijd meer een plek waar mensen fysiek komen, maar ook als de plek waar heel veel ontstaan is. We hebben hier vele verbindingen gelegd tussen mensen die beste vrienden zijn geworden, die passies en inspiratie delen. En als symbool voor de plek waar ons bergavontuur begonnen is in 2009. De plek waar een intense persoonlijke ontdekkingstocht heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt.

Het afgelopen jaar hadden we met ondersteuning van Martin in de basis nog een paar hele mooie weken en weekenden mogen organiseren. IgloExperience, met de Berghut als startpunt, een mooie sneeuwwerkplekweek, twee lange bijzondere Brené Brown-weekenden met Marjon Bohré en een zomerse Berghutbruiloft, die ondanks regenachtig weer onvergetelijk werd.

 

 

Zoals we het nu voelen, zullen we in de Berghut in 2018 geen eigen gasten in de Berghut ontvangen. In de sneeuwwerkplekweek en de bruiloft hadden we hadden we in naast Martin nog een extra teamlid. Sportman Martin is inmiddels ‘uitgewaaid’ en hij is in ons dal inmiddels gestart als zelfstandig bergwandelgids.  “Tenzij”, zei ik afgelopen jaar, “tenzij we proefhoteliers krijgen die ons het operationele werk uit handen kunnen nemen.” En toen deed de situatie zich voor dat er een stel een hele winterin 2018 hun vertrekdroom wilde proefdraaien.

Du SneeuwWerkplekWeek is dus een uitzondering en deze vindt in 2018 voorlopig voor de laatste keer plaats van 11-17 maart, operationeel verzorgd door proefhoteliers Paul & Janneke.

Verder laten we op ons pad komen wat er komt en onderzoeken verder wat goed voelt.

“Go with the flow.”

PROEFHOTEL

Over het Proefhotel gesproken… 2017 was het jaar van het Proefhotel. In 2016 hebben we het idee gelanceerd waarbij mensen hun gastenverblijfdroom kunnen uitproberen met eigen gasten onder onze begeleiding. In 2017 moest ook blijken of die mooie idee ook kans van slagen had. Als we terugkijken is het een heel bijzonder avontuur geworden dat we in de praktijk hebben mogen uitproberen.

 

Proefhotel vierkant - winter 2018

 

In de winter van 2017 waren Patrick en Mirjam de eerste Proefhoteliers die hun gastenconcept ‘Hartje Oostenrijk’ wilde uitproberen. Wauw, wat was dit een bijzonder, intens en intensief traject. Met elkaar hebben we het idee tot leven gebracht. Zij gaan uiteindelijk niet fulltime emigreren, maar zullen een ‘dubbelleven’ gaan leiden tussen de bergen en het platte Nederland.

Afgelopen zomer stond Leonie voor de uitdaging om bijzondere gezinnen blij te maken. Als oud-leerkracht in het speciaal onderwijs heeft ze de droom om vakantieweken te organiseren in Oostenrijk voor gezinnen met kinderen die gaan stralen door structuur. Het was een enorme uitdaging voor haar, maar wat waren haar gasten blij en wat heeft ze veel kunnen betekenen. Inmiddels woont Leonie in Oostenrijk, heeft ze inmiddels een metLeonie-wintersportweek achter de rug en hebben er al 9 gezinnen ‘ja’ gezegd tegen 1 van haar 4 zomerweken. Ze gaat als een speer! Voor deze weken huurt ze onze Berghut.

 

Proefhotel deelnemers ervaromg opdoen hotel

 

Op het moment van schrijven ervaren Paul en Janneke hun Proefhotelweken. Niet een paar weken, maar een heel seizoen! Ze proberen hun gastenconcept ‘Gemütlichkeit’ uit en gezellig hebben de gasten het tot nu toe absoluut.

En in september heeft Carla ‘ja’ gezegd tegen het runnen van het Proefhotel. Onlangs heeft ze echter het besluit genomen om haar Proefhotelperiode af te blazen, omdat er – sneller dan verwacht – een nóg grotere wens voor haar in vervulling gaat: moeder worden. Ze heeft de droom om een droomplek in Nederland te starten en zou in mei drie weken het Proefhotel runnen voor rustzoekers en sociaal bewogen ondernemers. Het was een hele moeilijke keuze voor haar om te stoppen met het Proefhotel, maar we zijn het erover eens dat er eigenlijk geen andere keuze. We zijn heel blij voor haar.

Dus het Proefhotel is up and running! En nog veel belangrijker, vind ik, is de band die we met de proefhoteliers opbouwen. We trekken een jaar intensief met elkaar op, met alle juichmomenten en tegenslagen die daarbij komen kijken. Echt heel bijzonder.

“Leren is proberen. Proberen is leren.”

 

DROOMPLEKACADEMIE

Wat we het afgelopen jaar hebben gemerkt, is dat veel mensen het Proefhotel kennen, maar wat minder goed weten wat we met de DroomplekAcademie doen. Het Proefhotel is een tastbaar concept op een concrete plek. Maar de DroomplekAcademie? Terwijl de DroomplekAcademie er eerder was…

Eind 2014 besloten we ons te gaan oriënteren op een andere richting dan het zelf fysiek ontvangen van gasten in de Berghut, omdat het aansturen van mensen niet in onze energie lag en steeds zwaarder viel. Maar we wilden wel heel graag op onze droomplek blijven wonen.

Toen werd het idee van de DroomplekAcademie geboren. Want hoe bijzonder zou het zijn dat wij met al onze ervaringen en bagage mensen met soortgelijke plannen zouden kunnen begeleiden. En dat we dat online zouden kunnen doen, voelde heel passend. Toen we in de winter 2015 daarnaast ook op het idee van het Proefhotel kwamen, paste dat perfect in ons trainingsaanbod. Mensen kunnen online trainingen bij ons doen ter voorbereiding op hun eventuele gastendroom én er is ook nog een mogelijkheid om het uit te proberen: in het Proefhotel.

 

DroomplekAcademie emigratietips B&B Marketing

 

Afgelopen jaar hebben we via de DroomplekAcademie wederom flink wat mensen blij gemaakt met een GOUDEN gastenconcept voor hun toekomstige gastenverblijf, met een ondernemingsplan en met heel veel inspiratie. En nog mooier vind ik het om te zien hoe de deelnemers van onze online trainingen een warme verbonden groep vormen. Een deel van de groep heeft elkaar eind oktober live ontmoet op de droomplek van een van onze deelnemers Maartje van Roots inspiratielocatie. Wat was dat een bijzondere dag. Verbindingen faciliteren: I love it.

En aan het einde van 2017 hebben we nog wat moois de wereld in gebracht: een podcast van de DroomplekAcademie. De Droomplek Podcast. In deze podcast interviewen we mensen met een gastenverblijf[droom] of mensen die de droom achter zich gelaten hebben. Het zijn stuk voor stuk mooie verhalen en we vinden het superleuk om te doen. En de eerste afleveringen van de podcast bestaan uit een ingesproken versie van ons boek ‘Het geheim van de Berghut’ die eind november 5 jaar geleden uitkwam.

 

Droomplek Podcast tumbnail DroomplekAcademie ik vertrek verhalen interviews

 

De DroomplekAcademie als online bedrijf en onze fysieke droomplek de Berghut worden eigenlijk letterlijk en figuurlijk door het Proefhotel aan elkaar verbonden.

“Connecting the dots.”

 

POWERED BY HANS EN NEL

Het verbinden van de punten met elkaar: dat is iets wat we continu doen. Mensen en dingen met elkaar verbinden. Vanuit onze passie. Dat is voor ons heel helder.

Maar op een gegeven moment vroeg ik me af of het voor anderen nog wel helder is wat we hier allemaal in het doodlopende dal in Oostenrijk doen… Daarom heb ik in november de website poweredbyHansenNel.nl gemaakt. Met daarop al onze bedrijven, concepten, initiatieven – of hoe je het ook wilt noemen – die ‘aangedreven’ zijn door ons. Want ook Huttentocht met Kinderen is Hans & Nel. En ook Berghutje is Hans & Nel.

 

Powered by Hans en Nel

 

De website is nu nog 1 pagina, maar komend jaar gaan we de website uitbreiden met onder andere een pagina in het Duits, zodat locals nog beter snappen wat ons als ‘kreative Holländer’ beweegt. Want eerlijk: als we hier vertellen over bijvoorbeeld huttentocht met kinderen en het Proefhotel zien we verschillende monden open vallen. Met onze huttentocht met kinderen in het Raurisertal maken we overigens superveel mensen blij. De hutten, maar ook de gastenverblijven, omdat de gezinnen vaak graag nog een aantal dagen in het dal vakantie vieren. Het Tourismusverband heeft ons nu gevraagd om mee te denken hoe er in de zomer nog meer Nederlanders naar het dal getrokken kunnen worden.

“Creativiteit is…  zien wat iedereen ziet, maar doen wat niemand doet.”

HUTTENTOCHT MET KINDEREN

Over huttentocht met kinderen gesproken… Wat blijft het een mooi concept dat de afgelopen jaren inmiddels door meer dan 1000 gezinnen is ontdekt. Wij lopen een huttentocht, maken foto’s, zetten de route op papier en bieden deze route via een e-book aan zodat gezinnen zelf de tocht kunnen maken.

Afgelopen voorjaar liepen we ook weer een schitterende tocht die we nog gaan uitwerken. Daarin hebben we nog een paar hobbels te nemen. We zijn niet helemaal blij met de route van de eerste dag en we hebben een wilde beek moeten oversteken waarvan de brug was weggeslagen. Maar ook dit zal vast weer een mooie tocht op papier worden!

 

Huttentochten met kinderen in Oostenrijk

 

Alleen merken we dat we onze kinderen niet meer zo makkelijk meekrijgen. Dat is toch wel een soort van noodzakelijk voor dit project, naast het feit dat we het heel leuk vinden om met elkaar op pad te zijn in de bergen. We hebben onszelf afgelopen jaar regelmatig de vraag gesteld: zouden we het niet moeten overdragen aan een ander gezin? Het vraagt alleen wel een aantal passies en skills, zoals liefde voor de bergen, fotograferen, schrijven en kennis van ‘online’. En wonen in de bergen is niet eens noodzakelijk. Door deze gedachte de wereld in te sturen komt er misschien wel een passend gezin op ons pad…

En misschien blijven we het gewoon nog zelf doen.

“Vertrouw erop dat het universum je altijd het beste wil geven.”

GEZIN

En niet te vergeten: ons gezin. Afgelopen jaar zijn we voor het eerst 3 weken met elkaar op vakantie geweest. Dat is een bijzonder geschenk van de keuze die we gemaakt hebben om niet meer zelf gasten te ontvangen. We zijn met een camper door Noorwegen getrokken. Een land waar we samen twee keer eerder waren en graag met onze kinderen wilde delen. De camper neerzetten waar en wanneer we willen, gaan waar wij willen, mooie ontmoetingen hebben en genieten van de natuur.

 

Noorwegen camper vakantie

 

Daar waar we in 2016 nog op zoek weten naar een nieuwe balans in het gezin, kennen we nu het nieuwe ritme en leven met elkaar. En dat voelt fijn. Uiteraard brengt elke gezinsfase nieuwe uitdagingen met zich mee. Ik sprak eind juni in Nederland op een event een vriend van ons en hij zei iets wat me trof: “Dan denk je te snappen hoe je veertienjarige kind werkt, wordt-ie opeens vijftien en kun je weer ‘opnieuw’ beginnen.” Niet dat hij het in deze letterlijke bewoordingen zei, maar daar kwam het wel op neer.

“Geniet van vandaag, morgen kan het anders zijn. There is no status quo…”

BLIK OP 2018

Wat gaat 2018 ons brengen? We hebben een aantal dingen in de planning:

  • Allereerst: we genieten deze winter van heel veel sneeuw! 🙂
  • Vanaf 2018 is Berghutje de uitvalsbasis voor de IgloExperience voor teams en ondernemers / ondernemende mensen [en niet meer de Berghut]. De IgloExperience 2018 is inmiddels achter de rug. Heb je interesse voor de winter van 2019? Laat het ons gerust weten.
  • Zoals gezegd een mooie SneeuwWerkplekWeek voor ondernemers in de Berghut [11-17 maart]. Dit is voorlopig de laatste editie.
  • We hebben inmiddels een super waardevol pakket aan online trainingen ontwikkeld voor de DroomplekAcademie: oriëntatietrainingen én verdiepingstrainingen. We hopen dat we daar in 2018 wederom veel én nog meer mensen mee kunnen helpen met het onderzoeken en realiseren van hun gastendroom.
  • We hopen met het Proefhotel weer mooie dromen te verwezenlijken. En wellicht komt er een Proefhotelvariant bij: Proefhotel light Daarover later meer.
  • In 2018 hosten we een ondernemerspodcast voor inspirerend [internet]ondenemer Eelco de Boer. Deze wordt binnenkort gelanceerd.
  • We gaan er weer lekker op uit met onze kids. Waarbij het voor mij in ieder geval een wens is om dit jaar met ieder van onze kinderen een nachtje weg te gaan.
  • Ik neem mijn moeder in juni mee naar IJsland. Ze is nu nog gezond en ze houdt van reizen. Toen ik vroeg waar ze naartoe wilde, zei ze als eerste: IJsland. En dat stond ook op mijn lijstje. Ik kijk er heel erg naar uit.
  • Dingen blijven doen waar ons hart ligt.

En hopelijk allemaal in goede gezondheid. Al onze dromen en wensen realiseren kan niet zonder een goede gezondheid. Dus we hopen dat dat ons in 2018 gegeven is.

 

 

Maar je kunt niet alles plannen… De eerste maand van januari zijn de kids door ziekte helaas meer schooldagen thuis geweest dan op school en heeft onze jongste een aantal dagen in het ziekenhuis gelegen met een maagdarminfectie. We hopen voorlopig ons portie te hebben gehad.

“Als je gezond bent, heb je 1000 wensen.
Als je ziek bent, heb je maar 1 wens.”

Mijn woord voor 2018 is veerkracht.
Ik wil mijn veerkracht verder ontwikkelen. Daar helpt het werk van Brené Brown me ontzettend mee, in ‘hapklare oefenbrokjes’ voorgeschoteld door Marjon Bohré.
Ik heb er de afgelopen maand in ieder geval al goed mee kunnen oefenen. 😉

Wat is jouw woord voor 2018?

Ik wens je een waardevol jaar!

Warme groet, ook namens Hans,
Nel

 

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk