Compost: van groente en fruit naar verse grond

Als we de Berghut in 2008 kopen, is er rechtsachterin de tuin een composthoop. We zien er wel wat in om deze hoop in stand te houden: minder vuil laten ophalen én de grond  gebruiken voor in de tuin. Met 20-25 gastenweken per jaar gaat het trouwens wel hard met een composthoop. En het blijkt toch niet zo’n goed idee om deze achterin de tuin te hebben… Dus na de winter van 2010 verplaatsen we de hoop van de tuin naar de zijkant van de schuur. Met daarvoor een schutting van snoeitakken, dus de gasten hebben er eigenlijk geen last van.

We zien ook dat een composthoop iets wonderlijkse is. We zien hoe fruitschillen, groente, koffiefilters, theezakjes en eierschalen na enige tijd veranderen in vruchtbare grond. Wauw! En deze gebruiken we dit jaar weer als voeding voor onze geraniums.

 


Twee weken geleden schept onze medewerker Martin de grond onder uit de composthoop. Hij kijkt nog even goed of hij geen rare dingen tussen de grond vindt, zoals aardappelschilmesjes 🙂 En als hij de grond heeft geinspecteerd, kan het in de balkonbakken voor de geraniums.

 

Kijk, deze fruitsticker haalt hij ook uit de grond.
Zelfs een stickertje dat op het fruit heeft gezeten, verteert niet.

Waarom niet gewoon stickerloos fruit?

 

Wat zullen die geranuims bloeien dit jaar! 🙂

PS: Wil je meer weten over compost maken of composteren? Op de website van VT-wonen vind je heldere en korte info over compost.

 

geranuims Oostenrijk de Berghut Rauris

 

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk