13 bloeiende boeken @deBerghut #schrijfweek

Afgelopen week – eerste week van juni 2012 – waren er 13 mensen die hun boek schreven in de Berghut. En het is veel meer dan dat [geworden]! Het is ook een week van ontmoeten, van onthaasten, van ontrafelen, van ontroering en ontwikkeling. En van dankbaarheid! Dat je elkaar kunt helpen verder te komen, aan te scherpen, te verdiepen. Totdat je het hebt.

In woord én beeld hieronder alle schrijver én boeken in wording. En ik weet het zeker: je gaat nog veel van ze horen!


Esther Jacobs 

Succesvol boekschrijfster Esther Jacobs – van Wat is jouw excuus, Wat is jouw droom en Heb jij al een foute man – begeleidt deze eerste #schrijfweek in de Berghut. En dat doet ze met veel plezier én effect! Elke dag deelt ze haar ervaringen rondom een specifiek onderwerp – zelf uitgeven of bij een uitgever, waar moet je op letten bij het schrijven en hoe breng je je boek aan de man/vrouw. Daarnaast geeft ze individuele begeleiding aan alle schrijvers in de Berghut.

De belangrijkste tips van Esther bij het schrijven van een boek:

 • Begin met de achterflap van je boek. “Want dat is de samenvatting van je boek waar je de lezer moet raken.” En: je wordt gedwongen om na te denken over de inhoud en vorm van je boek.
 • Maak de inhoudsopgave: dit is het raamwerk van je boek.
 • Schrijf daarna de inleiding, waarmee je mensen het boek intrekt of waarin je op een boeiende manier het boek introduceert.
 • Laat veel mensen meelezen. En betrek ze bij je boek.

Daarnaast werkt Esther deze #schrijfweek zelf ook aan haar volgende boek: de mooiste NO EXCUSES-quotes. Een boek vol mooie uitspraken over doen wat je wilt doen!

 Joyce Ronda


Ik heb besloten: ik kan de magie van strategisch counselor Joyce niet beschrijven. Wat een mens. En of haar boek een fysiek [werk]boek, e-book of misschien wel video’s worden [of een combi]: wie zal het zeggen… Het gaat in ieder geval over kracht en bewust zijn:

Dat is de rode draad door mijn leven. Met kracht en bewust zijn ben ik gekomen waar ik nu ben. Mijn leven bestaat uit extremen. Van chique mooie rijke buurt naar uitdagende achterbuurt. Van verlegen meisje naar extraverte zangeres. Van middelmatige leerling naar eigenwijze succesvolle zakenvrouw. Mijn geheim? Leren leven met mezelf. ‘Veranderen is een complex proces’ hoor ik mezelf zo vaak vertellen in gesprek.  Wanneer ik mijn theorieën vertel, wil iedereen wat ik vertel. En dan komt de vraag ‘ maar hoe?

Dat kan Joyce je vertellen. Hou haar naam in de gaten!
Dank je wel dat je bij de #schrijfweek was, Joyce, en voor wat je hebt achtergelaten.

Nienke Tode-Gottenbos

Zware Kost – Het luchtigste boek over voeding en vet. Zo heet het boek in wording van Nienke Tode-Gottenbos. Het onderwerp van het boek prikkelt.

Dit boek is voor iedereen die meer wil weten over voeding en vette.n Zonder dik te worden, zonder hart- en vaatziekten en vooral: zonder die eeuwige lightproducten. En net als een heerlijk volvet gerecht is ook de kennis in dit boek gelardeerd met sappige foto’s, smeuïge verhalen en smakelijke recepten.

Eigenlijk prikkelt Nienke aan alle kanten, op een hele natuurlijke manier, letterlijk en figuurlijk. Ze weet naast vet ontzettend veel over de werking van kruiden, waar je ze kunt vinden in de natuur en wat je ermee kunt doen. Alles komt bij elkaar bij De groene vrouw.

Pssst: hier lees je de achterflap van Zware Kost. En: Esther Jacobs maakte in de schrijfweek een heel leuk filmpje van Nienke:

Katrin Derboven

De zachte, krachtige Katrin kwam in de Berghut met een boek-idee over verbinden. Over de manier waarop zij allerlei verschillende manieren professioneel met elkaar verbindt. En in de loop  van de week werd haar duidelijk dat ze – eerst – als enig kind haar verhaal over het verliezen van beide ouders in korte tijd aan papier wilde toevertrouwen. Het wordt een autorouwgrafie: Geen kind meer.

Over afscheid en ontmoeten, eenzaamheid en contact, weerstand en toelaten. Laverend tussen haar verschillende rollen biedt Katrin inzicht, maakt analyses en geeft tips waar alle rouwenden herkenning en troost in zullen vinden. Daarnaast kan het boek houvast bieden als iemand in je omgeving een rouwproces doormaakt en geeft nieuwe inzichten voor hulpverleners.

Katrin schreef aan het begin van de schrijfweek een blog dat de ontwikkeling in de week mooi weergeeft!

Annechien Lubbers

Aan het ziekbed van haar vader begrijpt de 27-jarige Anna eindelijk wat haar vader al jaren doorstaat. Nog dagelijks beleeft de 68-jarige man de ontberingen uit de Tweede Wereldoorlog. ‘Vechten bij het buffet’ is een ontroerende roman over de impact van oorlog. Over een 2-jarig kind dat opgroeit in een Jappenkamp. Over nachtmerries, schaamte en onbegrip. 

En de spankelende schrijfster Annechien schrijft niet zomaar een roman. Ze brengt haar eigen ervaringen en die van haar vader in romanvorm uit.

Pssst: Annechien schreef begin dit jaar een positief boek over haar ontslag en de nieuwe kansen die het haar gaf! Rennen, vallen, opstaan

In de loop van 2013 blijk dat het in verband met externe gevoeligheden niet verstandig was verder te gaan met Vechten bij het buffet, daarom heeft Annechien dat schrijfproces stopgezet.

Hannah Overdijk

Als ik haar stem hoor en haar hoor praten over de mooie ontmoetingen die ze aan tafel faciliteert, weet ik zeker dat haar boek gaat aanspreken. Hannah organiseert social dinners: ze nodigt een aantal mensen die elkaar niet kennen uit, kookt voor hen en er ontstaan heel veel mooie gesprekken, verhalen en samenwerkingsverbanden.

Over deze ontmoetingen, inclusief bijpassende gerechten lees je binnenkort in het boek Cranberrybrownies en ander krachtvoer voor verbinding. Hou de site van Hannah in de gaten! En wil jij ook een social dinner met Hannah? Laat het haar weten!

Thea Jurina

Soms denk je een heel duidelijk beeld  te hebben van het boek dat je wilt schrijven. Maar dan voel je dat het anders moet. Zo wilde Thea een boek schrijven over het kiezen van haar eigen pad. Maar het daaraan verbonden thema was eigenlijk de wens om haar ervaringen met haar miskraam te delen. Beide combineert ze op een krachtige manier in haar boek  Voor altijd dicht bij mij.  Voor mij – Nel – en ons is haar verhaal heel herkenbaar en voor velen onder ons, denk ik.                           

“De ervaring van mijn miskraam zet mijn leven op z’n kop. Ik kom terecht in een achtbaan van gevoelens en emoties. Een ding weet ik echter zeker; over een poosje zal ik begrijpen waar dit allemaal goed voor is geweest.”

Deze passage op de achterflap zal vast veel mensen doen besluiten om het boek te kopen!
PS: in dit blog schrijft Thea over haar schrijfproces in de Berghut. En als je behoefte hebt aan een luisterend oor rondom een zelf doorgemaakte miskraam, dan is Thea er graag voor je!

Janne Willems

Misschien wel het meest geliefde mens van de #schrijfweek: Janne Willems. Ze vraagt de afgelopen jaren volstrekt onbekende mensen hun momenten van de dag te delen. En dat werkt omdat Janne het vraagt. Onbevangen en leuk. En de mooiste van deze momenten gaat ze bundelen.

Daarnaast was ze in de schrijfweek ook onze vrolijke ontbijtkok in de Berghut: ze zwaaide elke morgen door het keukenraampje naar de gasten en coachte ook nog de vroege vogels die vóór het ontbijt al zaten te typen in de Stube. “Hallo leukerds!”

Lees hier de achterflap van het pluk je momenten-boek van Janne. De voorverkoop is al gestart… Wij zijn er allemaal van overtuigd dat het een bestseller wordt!

Bas van de Haterd

Bas heeft al twee boeken op zijn naam staan – PersonalBrand.nl en Werken Nieuwe Stijl – en de basis van zijn derde ontstaat in de Berghut. Hij brengt in de schrijfweek dus ook een hoop kennis mee om te delen! Zijn boek gaat over de invloed van [maatschappelijke] trends, zoals duurzaamheid, zingeving en digitalisering, op onze manieren van werken. Wat voor soort organisaties zullen er ontstaan? Hoe motiveren en belonen we mensen straks voor hun werkzaamheden?

Over de voortgang van zijn boek is Bas wat minder tevree, maar in de Berghut komt hij zeker terug: “Ideale rustgevende en inspirerende omgeving om te schrijven, waar fantastisch eten goed voor de innerlijke mens zorgt.'” Lees meer in zijn blog over de schrijfweek.

Begin januari 2013 is Bas zijn boek [R]evolutie van werk uitgekomen!

 Mirtel Gommans

Wat ik – Nel- zo mooi vind, is dat de #schrijfweek vol bijzondere zelfbewuste mensen zit met persoonlijke verhalen. Mirtel is ook zo’n mooi open mens met een aangrijpend verhaal.

“Ik merk dat mijn openheid over de psychiatrie waarmee ik in mijn leven geconfronteerd ben, mensen afschrikt. Terwijl 1 op de 3 mensen in zijn leven ooit te maken krijgt met een psychiatrische ziekte. Daarom ben ik tot het besluit gekomen om mijn verhaal en inzichten op een breder niveau te willen delen. Om het taboe te doorbreken maar ook om hoop te geven voor familie, patiënten en/of vrienden.”

Als Mirtel naar de #schrijfweek komt, heeft ze haar boek in grote lijnen al geschreven. In de Berghut zet ze nog wat ‘punten’ en stelt ze vragen als: Wie zou mijn boek kunnen redigeren? En: Hoe kan ik het boek wellicht in samenwerking met zorginstellingen uitgeven? En ze krijgt fantastische reacties! Wil je de achterflap van haar boek lezen?

PS: weet je dat het boek ook gaat over de impact van gebeurtenissen in je leven, over het effect van regels, normen en waarden die je hebt meegekregen? Ook daarom: absoluut de moeite waard om te lezen!

In maart 2013 is het boek Noten gekraakt – leven als een zondagskind uitgekomen!

 

Wendy ter Bekke

Wendy is een stille kracht. Haar kwetsbaarheid maakt haar zo mooi. Ze schrijft een boek – vanuit haar persoonlijke ervaring – over rouwverwerking [en ze zoekt mooie andere woorden voor deze term]. Ze schrijft over elke dag in deze #schrijfweek een blog, recht uit haar hart:

 • dag 1: Wendy voelt zich verwarmd, verwonderd en verbonden
 • dag 2: Herkenning, erkenning en mijn eigen weg gaan
 • dag 3 is een feit: kwetsbaarheid en hilariteit
 • dag 4: de achterflap van een feelgood rouwboek
 • dag 5: energie voor 10!
 • dag 6: no go, no flow
 • dag 7: van blog naar boek [of andersom?]
 • dag 8: de terugreis…
Inmiddels [het is nu na de schrijfweek] heeft Wendy gevoeld dat het geen boek wordt, maar ‘gewoon’ bij blogs blijft. Briljant. Want dat is puur Wendy!

 Linda Commandeur

Linda zit vol ideeën, creativiteit en verbinding. En daar gaat haar boek ook over. Over allemaal creatieve manieren om aan een baan te komen. ‘Solliciteren anno nu’. Nieuwsgierig? Praat mee over haar concept-achterflap!

Psssst: wist je dat Linda in de Berghut #schrijfweek ook de laatste hand heeft gelegd aan het eerste boek: Modern Naoberschap! Het gaat over manieren van samenleven, samenwerken en elkaar helpen. Ze vertellen hoe ze dat in de achterhoek eigenlijk altijd al doen.

De Berghut – Hans & Nel

Drie jaar geleden ontstond het idee voor een BerghutBoek. Drie jaar later weten en voelen dat het boek er nu pas kan komen. Met allemaal mooie verhalen van gasten, rondom ontmoeten, inspiratie en bergbeleving. Over het berghutgevoel en wat je hier allemaal kun beleven en zien. Over wat er allemaal komt kijken bij een enorme switch in je leven. Dus ook met ons eigen verhaal.

Praktisch gezien staat er nog niet zoveel op papier, maar er is stiekem al zoveel! En er kan nog meer bij. We moeten het alleen nog gaan schrijven en vormgeven. En daar tijd voor vinden. Dat gebeurt komend najaar. Nel is druk bezig met content verzamelen, Hans met de voorbereidingen van de vormgeving. Het gaat – weer –  een geweldige co-creatie worden van ons samen én met onze gasten!

In november 2012 is ons boek Het geheim van de Berghut uitgekomen. In de schrijfweek gaf een aantal mensen aan: we willen jullie persoonlijke verhaal lezen… Dat zat best een drempel. Op een gegevens moment voelden we zelf ook dat ons verhaal erin moest komen. Het moest nog wel helemaal geschreven worden… Maar het is gelukt!

Maar… op de laatste avond van de #schrijfweek kwam tijdens een durftevragen-sessie mijn PassieWijzer weer bovendrijven. Ik wil ‘m delen met mensen die willen leven en werken vanuit hun kracht. Ik heb in 2004 allemaal theorie, tips en oefeningen over het volgen van je hart verzameld in mijn PassieWijzer. Ik hielp anderen daarmee hun passie te vinden. Al 4 jaar doe ik er niets meer mee, wetende dat ik er wel veel mensen blij mee kan maken. De drempel is dat ik het wil updaten en een mooi jasje wil geven…

De volgende ochtend, net voor vertrek van alle schrijvers, geeft Linda Commandeur aan ook interesse te hebben in de PassieWijzer. En ze wil het graag voor me doorlezen. Dit is het duwtje wat ik nodig heb. Ik weet het: ik ga de PassieWijzer binnenkort als gratis te downloaden pfd beschikbaar stellen. De theorie en oefeningen die ik 8 jaar geleden verzamelde, ga ik vergezellen met mijn praktijk-ervaringen van de laatste jaren. En: de PassieWijzer omvat daarnaast een lijst van inspirerende boeken, mensen, video’s en quotes die iedereen op dit moment via Twitter en Facebook aandraagt. Ik krijg zoveel mooie reacties binnen!

Dus: in de PassieWijzer – die ik binnenkort als pdf ga weggeven –  lees je over theorie én Passie in Praktijk. En in het BerghutBoek ga je de Berghut voelen.


Bedankt allemaal voor deze geweldige #schrijfweek. Een week vol mooie mensen die hun eigen koers varen, hun verhaal vertellen en beschrijven en zichzelf durven te zijn. En mij ondergedompeld hebben in hun enorme enthousiasme en warmte voor de Berghut. Ik voel me klein en groots tegelijk! Jullie hebben de Berghut echt gevoeld! En Esther: zo fijn om met je samen te werken!

PS: wil jij ook je boek schrijven in de Berghut? Grijp je kans! #juni2013

 

Naar de Schrijfweek juni 2013

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk