Terugblik Hans en Nel op 2023

Ik heb weer eens de tijd genomen om een persoonlijke jaarterugblik te schrijven, nu op 2023. Wat er in de wereld gebeurt, vind ik verdrietig en overweldigend. Wetende hoe klein mijn persoonlijke invloed is, probeer ik mijn eigen bijdrage te leveren aan verbinding, zo dankbaar mogelijk te zijn voor onze gezondheid en wat we mogen ervaren.

De Berghut Appartements

Laat ik beginnen met de Berghut. Wat zijn we nog steeds happy met onze keuze om ons hotel de Berghut om te bouwen tot appartementen. Nu alweer 3 jaar geleden stonden we aan de vooravond van de grootste verbouwing. We kijken terug op te gekke Berghutweken in 2023, met zoveel fijne en blije gasten die het ook weer verder vertellen aan vrienden, buren en collega’s.

vakantie Oostenrijk gezin kindvriendelijk adresje Salzburgerland Rauris de Berghut Hans en Nel vakantiewoningen

 

Na de zomer hebben we een lastig besluit genomen. In onze hoteltijd richtten we ons in de schoolvakanties op de kinderleeftijd van 5-12 jaar. Na de verbouwing naar appartementen hebben we besloten de leeftijd van onze kinderen te laten meegroeien, die inmiddels tiener zijn. We kozen voor de kids leeftijd 5-15 jaar.

 

We merkten alleen wel dat onze kids steeds meer hun eigen gang gaan met hun eigen vrienden.We merkten ook dat gastentieners tussen de 12 en 15 jaar in de minderheid zijn gebleven, waarbij ze elkaar ook niet altijd opzochten. Waar de ene tiener outgoing is, blijft de ander eerder op een scherm in het appartement zitten. Daarom hebben we besloten om de kidsleefdtijd in de Berghut vanaf de zomer van 2024 weer te focussen op 5-12 jaar.

 

Wil jij ook genieten van een verblijf in de Berghut? Van de 6 weken dat we open in de zomer van 2024 zijn, is er nog op dit moment nog 1 appartement beschikbaar; in de krokusvakantie (10-17 februari) hebben we ook nog 1 appartement beschikbaar.

 

Jubileumjaar
2023 was een Jubileumjaar:

 

Tussen kerst en oud&nieuw ben ik (Nel) 50 jaar geworden.

Begin juni waren mijn moeder en mijn cadeauvader Jan 25 jaar getrouwd.
Daarvoor waren we ook even in Nederland.

 

Half juni, 15 jaar geleden, werden we op slag verliefd om de plek in Rauris waar we nu al 14,5 jaar wonen.

Op 18 april kenden we elkaar 25 jaar

En op 11 juli waren we 20 jaar getrouwd

 

Rondreis door IJsland
Om de 2 laatstgenoemde jubilea te vieren, hebben we als gezin eind augustus een kleine 2 weken in IJsland doorgebracht. In 2018 was ik er met mijn moeder en ik wilde dit land ook heel graag een keer met ons gezin bezoeken. Het was een prachtige rondreis vol avonturen. Ik vind IJsland zo’n fascinerend land. Je ziet er dingen die je nergens anders ziet. Ondanks dat onze kids misschien liever met hun vrienden zatten te chillen ;), hebben ze er absoluut van genoten. Ook in IJsland zijn de klimaatveranderingen zichtbaar.

 

 

Huttentochtretreat in juni

Begin 2020 deelde ik mijn idee op Facebook om een huttentocht te organiseren voor vrouwen. Hier werd ontzettend enthousiast op gereageerd. Dus ik besloot: dit gaan we doen. Alleen: toen gooide Covid-19 roet in het eten. Zo ook in 2021. En in 2022 kwam het i.v.m het schrijven van mijn 3e boek niet goed uit.

huttentochtretreat huttentocht maken vrouwelijke onderneemsters in Oostenrijk

 

Begin 2023 kwam ik met Anouk Smulders in contact. Toen ik het idee ‘huttentocht in Oostenrijk’ noemde, was ze direct enthousiast. Dus we hebben in samenwerking een huttentocht georganiseerd. Wat was dit een AVONTUUR! En dat smaakt naar meer. Dus ook in 2024 ga ik een huttentochtretreat in Oostenrijk organiseren en dan voor vrouwelijke ondernemers. (Heb je interesse, laat het met even weten. Er zijn nog slechts 3 plekjes beschikbaar).

 

Huttentocht met kinderen heeft een grote broer gekregen: huttentochtOostenrijk.com
Afgelopen jaar is het niet gelukt om een nieuwe huttentocht te lopen voor Huttentochtmetkinderen.com De lange vrije weekenden van de kids in juni vielen net iets te vroeg waardoor nog niet alle hutten open waren. Door onze vakantie in IJsland lukte het na onze Berghutweken ook niet. En: onze tieners zijn inmiddels minder te porren voor het lopen van een huttentocht. 😉
Huttentocht Oostenrijk huttentocht lopen zelfstandig
Daarom hebben we in het voorjaar van 2023 HuttentochtOostenrijk.com gelanceerd: Hans en ik zullen jaarlijks nog steeds een huttentocht lopen en deze tocht stellen we dan beschikbaar op HuttentochtOostenrijk.com. Volwassenen (én gezinnen die de meeste tochten huttentochten met kinderen al gelopen hebben), kunnen dan een kijkje nemen op HuttentochtOostenrijk.com voor een ‘Next Level’- huttentocht in Oostenrijk

 

DroomplekAcadamie
In 2015 kondigden we ons nieuwe bedrijf DroomplekAcademie.nl aan en nog altijd is de DroomplekAcademie up and running voor mensen die dromen van een gastenaccommodatie of deze al hebben. Mensen kunnen bij ons regelmatig gratis online trainingen volgen en/of zich aanmelden voor het online programma dat we aanbieden: het Masterprogramma mijn Gouden Gastenbedrijf. Voor mensen met een gastenaccommodatie bied ik een jaar Business & Balans-Mastermind aan.

 

 

Dit jaar kon eindelijk de Emigratiebeurs weer doorgaan. Vanaf nu vindt deze in het eerste weekend van april plaats (i.p.v. het 2e weekend van februari). Dat komt ons een stuk beter uit: nu kruist het niet meer met de krokusvakantie. Half november hebben we ook weer eens een live dag met onze cursisten gehad bij onze oud-cursisten Renee en Leonie die Boscamping Zwanemeer runnen in Drenthe (de stoerste camping van Drenthe!). En we vieren ook dat we nog nooit zoveel deelnemers in ons Masterprogramma hebben mogen verwelkomen.

 

O ja, ik heb in de zomer ook een wekelijks zomerblog mogen verzorgen voor DeOndernemer.nl over hoe het is om te werken op een plek waar anderen op vakantie zijn.

 

Lancering van 2 boeken
Als je ons al langer volgt, weet je wellicht dat we in 2012 een openhartig boek hebben geschreven over de eerste jaren van onze ‘Ik Vertrek’-avontuur in Oostenrijk: Het geheim van de Berghut. Met verhalen van gasten die vertellen waarom de Berghut zo bijzonder voor hen is enerzijds en anderzijds ons geheim dat bijna niemand kende. Dit boek was al een aantal jaar niet meer te krijgen, omdat we nog maar een beperkt exemplaren hebben.
Ondertussen schreef ik in 2019 het boek DroomplekGeluk, een stappenplan voor mensen die een Bed and Breakfast, camping, hotel, vakantiewoningen of retreatlocatie willen beginnen. Dit jaar gevolgd door mijn persoonlijke ervaringen als gastvrouw in Dagboek van een Gastvrouw – onthullende zoektocht naar goed voor jezelf zorgen in een wereld vol torenhoge verwachtingen. Al schrijvende aan het boek Dagboek van een Gastvrouw voelde ik hoe kloppend het zou zijn als er een herdruk van Het geheim van de Berghut zou komen, maar dan in hetzelfde formaat als DroomplekGeluk en Dagboek van een Gastvrouw.
Boeken Bed and breakfast camping hotel vakantiewoningen beginnen DroomplekGeluk Geheim van de Berghut Dagboek van een Gastvrouw

 

Als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb… Dus de eerste maanden van 2023 heb ik gewerkt aan een herziene versie van Het geheim van de Berghut, nu met ondertitel: Een B&B beginnen en emigreren: maak van je droom geen nachtmerrie. En tijdens de Emigratiebeurs begin april lanceerden we deze hernieuwde editie van Het geheim van de Berghut.

Nu voelt onze set boeken voor mensen die een B&B willen beginnen of hebben compleet. Heel dankbaar voor de mooie reacties die we hebben ontvangen. En nee, voorlopig even geen boek meer. Ik kan er mijn creativiteit enorm in kwijt en tegelijkertijd houdt het me ook weg van andere dingen. Maar ik zeg nooit nooit. 🙂

Onze tieners
Zoals eerder gezegd: onze Ibon en Tobi zijn inmiddels alweer 17 en 15 jaar. Zo mooi om twee heel verschillende kinderen in hun eigen kracht te mogen grootbrengen, hoe ze zicht vermaken met voetbal, vrienden en feestjes. O ja, en school 😉 Ibon heeft nog 1,5 jaar te gaan op het gymnasium. Hij verblijft doordeweeks op het internaat. Tobi is nog thuis en gaat nog 2,5 jaar naar het Gymnasium. Toen Ibon hoorde dat we in de kerstvakantie niet open zouden gaan met oud & nieuw, heeft hij zijn kans schoon gezien om een flinke party in de Berghut te organiseren. Dat kan ook weer van zijn bucketlist. 😉

 

De Berghut wintersportvakantie gezin Oostenrijk Rauris Salzburgerland kindvriendelijk vakantiewoning appartement chalet

 

Ibon is bezig met zijn rijbewijs, waarbij hij na een aantal lessen 3000 kilometer met ons naast hem rijdt. Een bijzonder avontuur, ook voor ons als ouders. Hij is ongeveer op de helft van zijn oefenkilometers. Tobi zal deze zomer beginnen met zijn rijlessen. We merken dat ze opgroeien in een pittoresk, afgelegen dal op deze leeftijd niet altijd ideaal vinden. Dus ze kijken ernaar uit om hun rijbewijs te hebben. Ondertussen geniet ik van de automomomentjes met elkaar. Qualitytime, hoe kort ook.

 

Andere momenten om ook niet te vergeten dit jaar:

Héle lange bergwandeling met Hans in juni

 

Een goed vriend die we gedurende 3,5 dag mochten coachen

 

Onlangs nog, voor mijn verjaardag, dat 3 van mijn zussen
in onze huiskamer in Oostenrijk stonden voor mijn 50e verjaardag.

Op naar een inspirerend, liefdevol en gezond 2024!

 

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk