Beelden overstromingen Oostenrijk: Rauriserdal – eind augustus 2023

Terwijl wij na ons zomergastenseizoen met ons gezin genieten van een Roadtrip in IJsland, kijken we lijdzaam naar de overstromingen die rond 28 augustus 2023 het Rauriserdal en andere delen van Oostenrijk treffen door heftige regenval. Dat het niet goed gaat met het klimaat, is vooral deze zomer duidelijk te merken.

Gelukkig zijn geen slachtoffers, maar het is heel verdrietig dat dit prachtige stuk natuur in het Raurisertal in 1 klap is veranderd in een stenen massa.

Het is geweldig om te zien hoe het met zoveel veerkracht mee omgegaan is. Met tienstallen machines is het hard gewerkt om alle wegen weer bereikbaar te maken. Op 7 september was het einde van het dal weer bereikbaar

De beelden

We hebben wat beelden op een rijtje gezet.

  1. In de omgeving van de Watervalweg in Kolm Saigurn aan het einde van het Raurisertal zijn meerdere miljoenen kuub gesteente naar beneden gekomen.
  2. De Goudwasplaats bij parkeerplaats Bodenhaus is compleet weggevaagd.
  3. Op vrijwel de hele route vanaf het waterbekken na Wörth, rondom Bucheben en richting het einde van het dal is de rivier de Rauris Ache buiten overstroomt. Nabij Wörth is het waterreservoir dat Wörth en Rauris beschermt tegen hoogwater zo vol, dat deze drijgt te overstomen. Iedereen wordt gevraagd binnen te blijven.
  4. Hoogwater in Rauris

 

1. Kolm Saigurn: het einde van het Rauriserdal / Raurisertal

In de omgeving van de Watervalweg in Kolm Saigurn zijn meerdere miljoenen kuub gesteente naar beneden gekomen.

Eind augustus 2023
De gehele weg aan de linkerkant is weggeslagen.

(foto: brandweer Rauris / Feuerwehr Rauris)

Binnen 2 weken is er helemaal links een nieuwe tijdelijke weg aangelegd.
(beeld: onderstaand beeld komt uit de video van Land Salzburg verderop in dit blog; het beeld is gemaakt door Franz Schaighofer.)

 

augustus 2022 toen wij de Watervalwandeling met onze gasten maakten:

1 oktober 2023:

 

augustus 2022:

1 oktober 2023:

 

augustus 2022:

7 oktober 2022:

1 oktober 2023:

 

augustus 2022:

eind augustus 2023 (foto: Feuerwehr Rauris):

 

7 oktober 2022:

1 oktober 2023:

 

7 oktober 2022:
1 oktober 2023:

 

Deze video is rond 6 september gemaakt en beschikbaar gesteld via Land Salzburg:

 

2. Nabij parkeerplaats Bodenhaus

De Goudwasplaats bij parkeerplaats Bodenhaus is compleet weggevaagd.

1 oktober 2023 (eigen beelden):

Er zijn ook delen van de tolweg weggeslagen.
(bron beelden: brandweer Rauris / Feuerwehr Rauris)

 

In onderstaande video van de regionale nieuwssite Salzburger Nachrichten (met de burgermeester van Rauris aan het wooed), kun je de schade bij de Goudwasplaats zien.

 

3. Rondom Bucheben

Op vrijwel de hele route vanaf het waterbekken na Wörth, rondom Bucheben en richting het einde van het dal is de rivier de Rauriser Ache overstroomd. Nabij Wörth zat het waterreservoir, dat Wörth en Rauris beschermt tegen hoogwater, zo vol dat deze dreigde te overstomen. Iedereen werd gevraagd binnen te blijven. Gelukkig is het niet overstroomd.

(bron beelden: brandweer Rauris / Feuerwehr Rauris)

 

Zonder het waterreservoir waren zeker ook delen van Wörth en Rauris onder water komen te staan. Hierover wordt in onderstaande video van Land Salzburg gesproken, inclusief beelden:

 

4. Hoogwater in Rauris

Rauris is een aantal uur afgesloten geweest in verband met hoogwater. Onderstaand het stuk weg tegenover het voetbalveld.

(bron beeld: brandweer Rauris / Feuerwehr Rauris)

 

Na een paar heftige regendagen eind augustus, is september een prachtige nazomermaand. Op zaterdag 7 september is het einde van het dal weer open gegaan. Gelukkig genieten veel mensen momenteel nog in het Rauriserdal.

Lieve groeten,
Nel

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk