Terugblik op 2020

Wie had begin 2020 gedacht…

  • dat het Coronavirus de wereld in zijn greep zou krijgen?
  • dat er wekenlang vrijwel niemand op straat te vinden zou zijn?
  • dat kinderen meerdere keren vanuit huis onderwijs zouden krijgen?
  • dat op vakantie gaan niet meer verzelfsprekend zou zijn?
  • dat rondlopen met mondkapjes ‘normaal’ zou worden?

En toch gebeurt het.

Meer dan ooit lijkt duidelijk dat ieder zijn/haar eigen unieke verhaal heeft. We hebben allemaal met Corona te maken, maar hoe we het beleven en wat de gevolgen zijn, is voor iedereen zo anders. Afhankelijk van bijvoorbeeld je soort baan, samenstelling van je gezin, woonplek en eigen persoonlijkheid.

‘Meer dan ooit lijkt duidelijk dat ieder zijn/haar eigen unieke verhaal heeft.’

Ik dit blog deel ik graag met je hoe ik en wij 2020 hebben ervaren, zowel zakelijk, persoonlijk en als gezin.

 

IGLOEXPERIENCE MET 60 MENSEN

Het begint 10 jaar geleden: Hans bouwt, met onze dan nog kleine kids, een iglo in de Berghuttuin. Dit blijkt de eerste iglo van velen te zijn. Want hij doet het vervolgens met een paar vrienden, met een groep bekenden en daarna met verschillende teams, ondernemers en vriendengroepen, in bergen: de IgloExperience.

In november 2019 krijgt Hans een aanvraag voor de IgloEperience van een bedrijf van 60 man voor… begin januari. Hij grijpt deze enorme uitdaging met beide handen aan. En gelukkig hoeft hij het niet helemaal alleen te doen: inmiddels heeft Hans een businesspartner naast zich staan en verzamelt hij een groep met gelegenheidsbegeleiders om zich heen. Het is een geslaagde én enorm leerzame ervaring. Die ‘buiten je comfortzone’-ervaring die Hans de deelnemers beloofd, ervaart hij zelf ook. 😉 Wat een enorme prestatie.

Inmiddels is de IgloExperience onderdeel van het bedrijf MountainMoves dat Hans samen met 2 oud-Berghutgasten runt: Michael en Peter. Ze organiseren het hele jaar door team- en leiderschapsactiviteiten waarbij ze deze groep in beweging brengen in de bergen. In de zomer van 2019 mocht Hans een 2-daags teambuildingsevent organiseren voor een jubilerend Nederlandsbedrijf voor 55 mensen.

Peter, Michael en Hans staan in 2020 in de startblokken om nog meer teams en leiders te ontvangen in de bergen. Alleen steekt Corona daar nog even een stokje voor.

 

PROEFHOTEL WINTER 2019/2020

Ondertussen draait het Proefhotel winter 2019/2020 al twee weken als de IgloExperience XL plaatsvindt. Bart en Sietske runnen in deze winter het Proefhotel als ontdekkingstocht voor hun eigen Oostenrijkdroom. We bieden ze de mogelijkheid om verschillende vormen van gasten ontvangen uit te proberen, passend bij de droom die ze zelf voor ogen hebben op dat moment: groepen, losse gezinnen die een gezamenlijke keuken gebruiken en tot slot een sneeuwschoenwandelweekend. Ze koken een paar keer per verblijf voor de gasten en daarnaast koken gasten zelf.

Als zij na het 2e weekend in maart hun gasten uitzwaaien, is Covid-19 ook in Oostenrijk al op verschillende plekken opgedoken. Net vóór de lockdown verlaten Bart en Sietske na 3 maanden Oostenrijk. Alle skigebieden en gastenaccommodaties gaan hier dicht. Boem.

Ik grijp mijn kans op zondag 15 maart om voor de laatste keer dit skiseizoen te gaan skien. Skiwise is het voor mij een magere winter geweest. Na de IgloExperience XL krijgt Hans griep. Ik ook. Bij Hans is dit vrij snel weer over. Bij mij duurt het langer. Ik hoest veel, kan steeds lastiger doorademen en krijg van het vele hoesten gekneuste ribben. Half maart zijn mijn ribben nog gevoelig. Ik kan maar beter niet vallen tijdens het skiën, maar ik geniet enorm van het mooie weer en van deze laatste Skiabfahrt van dit winterseizoen.


PROEFHOTEL ZOMER 2020

Ondertussen zijn tijdens de winter de voorbereidingen van het zomerproefhotel volop in gang. Half november 2019 maken we de deelname van Rianne, Michiel en hun 3 kids bekend. Zij hebben al jarenlang de droom om in de bergen te wonen, maar het is er met 3 kinderen eigenlijk nooit van gekomen. Door het Proefhotel te runnen kunnen ze tóch ervaren hoe het is om gasten te ontvangen én kunnen ze de bergen langere tijd beleven.

‘2 maanden van onzekerheid volgen:
kunnen de 4 Proefhotelweken in de zomer wel doorgaan?’

De zomerboekingen gaan lekker. Tot half maart. De boekingen komen volledig tot stilstand, net als bij alle gastenaccommodaties. Er volgen 2 maanden van onzekerheid, onduidelijkheid, annuleringen en regelmatig contact met de gasten volgen: kunnen de 4 Proefhotelweken in de zomer wel doorgaan?

Ondertussen gaan we gewoon door met de voorbereidingen: de online voorbereidingstraining voor Rianne en Michiel en het gezamelijk bedenken van de manier waarop we de gasten veilig kunnen ontvangen: looproutes, ieder gezin een eigen tafel, desinfectiemogelijkheden, ect. Zonder te weten of het zin heeft… Dat voelt het vreemd.

Ondertussen organiseren we vanuit het Proefhotel een online bingo om het contact met de gasten te versterken.

Gelukkig gaat het met de besmettingen inmiddels de goede kant op. En ik weet nog wanneer bij mij de knop definitief omgaat naar: ‘We gaan ervoor’. Dat is begin mei: de periode om geraniums aan te schaffen. Als we zeker weten dat er geen gasten komen deze zomer, laat ik de geraniums dit jaar voor wat het is. Door wél 120 geraniums in te laden zet ik mijn intentie op gasten ontvangen in de zomer en voel ik mijn energie de positieve kant op gaan. En dat gaat het gelukkig ook. De vooruitzichten zijn positief: vanaf 1 juli mag er weer naar Oostenrijk gereist worden. In de laatste maand voor de start van het zomerProefhotel zien we nog een eindspurt aan boekingen binnengekomen en zijn we heel tevreden met een bijna volledige bezetting.

‘Door wél 120 geraniums in te laden zet ik mijn intentie op gasten ontvangen.’

Na een inwerkweek ontvangen Rianne en Michiel hun eerste gasten op 25 juli. Het ontmoeten kon niet niet helemaal plaatsvinden zoals we dat normaal gesproken in de Berghut en het Proefhotel kennen. Maar we zijn met elkaar ontzettend dankbaar, zeker met de kennis van nu, hoe vrij en ongedwongen de gasten in de zomer hebben kunnen genieten van de bergen en van contact onderling. Zoveel mogelijk op gepaste afstand.

 

DROOMPLEKACADEMIE – GASTENBEDRIJFEIGENAREN

Waar Zoom dit jaar opeens booming is, Zoomen wij al sinds 2016 ter ondersteuning van onze cursisten binnen de DroomplekAcademie: we begeleiden mensen met het succesvol realiseren van hun gastenbedrijf(droom). En waar online werken voor veel mensen nieuw en een enorme overgang is, werken wij al jaren online. Daar zijn we heel dankbaar voor, want hierdoor hebben we tijd kunnen steken om gastenbedrijven extra te ondersteunen in deze lastige tijd. Net als bij het Proefhotel, vallen ook bij andere Nederlandse en Vlaamse gastenbedrijfeigenaren in eigen land en daarbuiten de boekingen volledig stil. Bij gastenbedrijfeigenaren in Italië was dat al eerder het geval.

‘Nieuwe situaties halen extra creativiteit in me naar boven.’ 

Het is bijzonder hoe het werkt, maar ik merk dat nieuwe situaties extra creativiteit in me naar boven halen. Ik zoek daarbij uitdagingen op. Ik besluit op vrijdag 13 maart om op maandag 16 maart een online Corona Q&A te organiseren. Dat daar behoefte er is om met elkaar te delen in onzekere tijden, blijkt duidelijk. Het is een waardevolle online sessie..

En 10 dagen later verzorgen we een hele dag het online Veerkracht event waar bijna 100 gastenbedrijfeigenaren aanwezig zijn. Samen met een aantal oud-Berghutgasten die vanuit hun expertise en ‘zijn’ een bijdragen leveren, inclusief Marjon Bohré die expert is op het gebied van hoop en veerkracht. Wat een bijzonder online samenkomen in een onzekere tijd. Zo mooi om dit met elkaar voor elkaar te betekenen.

Tot 20 april organiseer ik wekelijks de Corona Q&A’s voor B&B-, camping-, hotel-, trainingslocatie- en vakantiewoningen-eigenaren. Na elke Q&A denk ik: ‘Ik denk dat we het ergste nu wel hebben gehad. Er is geen Q&A meer nodig.’ Maar elke week worden we met elkaar weer verrast door nieue en ontwikkelingen heftigheid. De Q&A’s zijn vraaggestuuurd en op een gegeven moment merk ik dat ik wil de gastenbedrijven wil helpen met structuur en inspiratie in deze tijd. Daarom bedenk ik het H.O.O.P-traject, dat staat voor Houvast, Ontmoeten, Omzet en Persoonlijke ontwikkeling. Twee keer per week treffen we elkaar online op vast momenten. Wat een kracht en verbinding in de groep. Zo mooi.

Als ik het H.O.O.P-traject bedenk, klinkt 3 juli als een logisch eindmoment, in de hoop dat alle gastenbedrijfeigenaren dan weer gasten kunnen ontvangen. Het is zo mooi om te zien hoe er in de loop van het traject steeds minder deelnemers in de calls zijn, omdat ze weer gasten ontvangen. En hoe degenen die alweer gasten ontvangen soms de tijd nemen om hun ervaringen te delen met degenen die nog in reislockdown zitten. En ook in de voor velen drukke zomervakantie verzorg ik een aantal selfcaresessies.

Dit jaar heb ik meerdere trajecten voor gastenbedrijfeigenaren mogen begeleiden en ik word heel blij van het coachen van deze groep ondernemers. Vanaf 2021 begeleid ik gastenbedrijfeigenaren via het Bussiness- en Balans traject.

DROOMPLEKACADEMIE – MENSEN MET EEN GASTENDROOM

Ondertussen gaat onze coaching van mensen met een B&B-, camping-, hotel-, trainingsaccommodatie- of vakantiewoningendroom gewoon door. Stap voor stap helpen we onze cursisten met enerzijds het onderzoeken van hun droom (wat wil ik, waarom en hoe ziet dat eruit?) en andersijds met het bieden van structuur om concrete stappen te zetten in het concept, het ondernemingsplan en de marketing. Ik word er heel blij van om wekelijks in de coachingscalls de deelnemers te inspireren en ze ook van elkaar te laten leren.

Wat ik ook heel blij van wordt zijn de vele lezers en reacties op mijn boek DroomplekGeluk. Het boek is tijdens de Emigratiebeurs in februari 2020 officieel gelanceerd, na een lancering in ‘eigen kring’ eind oktober 2019. Extra bijzonder om de foto’s van de Emigratiebeurs nu terug te zien… (Helaas gaat de Emigratiebeurs in 2021 niet door. Maar we werken aan een online alternatief in het ‘Emigratiebeursweekend’ van 13 en 14 februari 2021.)

Ik had niet durven dromen dat het boek DroomplekGeluk zo waardevol zou zijn voor mensen. Ook daar ben ik heel dankbaar voor. Ik geloof ook dat dit boek een katalysator is voor de fijne cursisten die we aantrekken: nog nooit hielpen we zoveel nieuwe cursisten in ons Masterprogramma ‘Mijn Gouden Gastenbedrijf’ als dit jaar. En bijna 5 jaar na de start van het programma, toen het nog 1 training was, werk ik nog altijd aan het nóg waardevoller maken van de inhoud. En aan de 2e druk van DroomplekGeluk wordt gewerkt.

 

BERGHUTJE

In het voorjaar denken we regelmatig: ‘Waar kun je deze zomer nou eigenlijk beter op vakantie gaan dan in het Berghutje?’ Het maximaal aantal gezinnen heeft gelukkig kunnen genieten van deze back tot basic-hut in de bergen. Daaromheen is Hans er ook regelmatig met Tobi en is Berghutje de mancave van MountainMoves. Wij én anderen genieten alweer 7 jaar van deze back-to-basic almhut.

 

HUTTENTOCHT MET KINDEREN

Niet alleen de gasten hebben genoten van de bergen: ook wij hebben er enorm van genoten. Hans en ik hebben meerdere mooie wandelingen gemaakt en we hebben als gezin een nieuwe huttentocht [de 7e!] gemaakt en samengesteld in het mooie Karinthië voor huttentochtmetkinderen.com. We worden nog altijd zo blij van de reacties vande gezinnen die via de ebooks met de huttentochtroutes die we maken een onvergetelijke ervaring met hun kinderen hebben.

Een deel van de gezinnen durft het maken van een huttentocht niet aan. En van de gezinnen die afgelopen zomer wél een huttentocht maken, horen we terug dat ze enorm genoten hebben van de rust en de ruimte. Dat is ook terug te zien op de foto’s die we ontvangen voor de ‘huttentocht met kinderen’-fotowedstrijd. Wauw! Dit is slechts 1/3 van alle inzendingen:

Extra leuk deze zomer is dat een aantal huttentochtgezinnen ook in het Proefhotel verblijft.

 

PROEFHOTEL WINTER 2020/2021

Begin 2020 besluiten Rianne en Michiel ook een winter in Rauris met gasten mee te willen maken. Op het moment dat we dit bekend willen maken, is Europa in lockdown en zijn mensen met hele andere dingen bezig dan hun wintersport te boeken. We besluiten deze ‘bekendmaking’ te verlaten en zonder al te veel bombarie te lanceren. De boekingen drubbelen lekker binnen.

Echt, we zijn ervan overtuigd dat de wintersport doorgaat. Tuurlijk, met aanpassingen in de lift en op de pistes. Ook wij doen aanpassingen: we besluiten in het Proefhotel niet 8 maar 6 gezinnen te ontvangen. Maar de mogelijkheid is er. Want: het kan toch niet zo zijn dat de wintersport niet doorgaat? ‘Dat gaat de wintersportbranche nooit overleven, dus het kan niet’, denk ik nog.

En toch: wat onmogelijk lijkt, gebeurt. Begin november roept Mark Rutte op om tot half januari niet te reizen. En niet veel later kondigt Bondkanselier Kurz in Oostenrijk aan dat alle gastenaccomodatie tot half januar gesloten moeten blijven.

De kerstvakantie zit er niet in. Rianne en Michiel informeren alle kerstvakantiegasten en kunnen gelukkig een aantal van deze gezinnen nog blij maken met een verblijf in de Krokusvakantie. Op dat moment zijn we ervan overtuigd dat de Krokusvakantie wél door kan gaan.

‘Veel mensen lijken het lastig te vinden
om hun persoonlijke korte termijn behoeften tijdelijk op zij te zetten
voor het algemeen lange termijn belang.’

Als ik de beelden van Black Friday in Nedrland, voel ik het wintersportseizoen voor onze gasten al door onze vingers glippen. Ik begrijp dat mensen eruit willen. Maar veel mensen lijken het lastig te vinden om hun persoonlijke korte termijn behoeften tijdelijk op zij te zetten voor het algemeen lange termijn belang. Misschien hebben wij gemakkelijk praten, met de ruimte om ons heen. Ik weet het niet.

Het gaat nog steeds niet goed met de Coronacijfers. Rutte houdt op vrijdag 18 december niet voor niets zijn toespraak vanuit het torentje. We denken het meeste dat hij gaat vertellen al gehoord te hebben via de media. Totdat we in 1 zinnetje horen ‘en boek tot half maart geen buitenlandse reizen.’ Het zal toch niet zo zijn dat de Krokusvakantie niet doorgaat…? Hoop heeft me dit jaar veel steun gegeven, samen met dankbaarheid. Maar we voelen de hoop op Krokusvakantie in het Proefhotel 2021 kleiner worden. Wie weet gebeurt er nog een wondertje.


GEZIN

Privé en werk zijn bij ons met elkaar verbonden: leven en werken in de bergen met ons gezin. Dat is ook waarom we ooit naar Oostenrijk gingen. En dit jaar hebben we gevoelsmatig nog meer genoten van de bergen. Omdat we ons zo dankbaar voelen voor de plek waar we mogen wonen, beleven we de bergen nóg intenser.

Net als vele anderen zijn we minder op vakantie geweest dan we zouden willen. Ondanks Corona hebben we begin juli een kleine week met de camper in Karinthië vertoefd en zijn we eind augustus een week in Nederland geweest. Onze geplande campertrip naar de Franse kust schuiven we door. Verschillende trips die Hans en ik afzonderlijk naar Nederland zouden maken, hebben we helaas moeten cancelen. Vooral Hans mis dat: geen vrienden kunnen zien. En toch merken we dat het ook rust geeft om minder op en neer reizen: minder schakelen.

Dit geeft ons ook de ruimte om in het najaar een flinke klus op ons terrein aan te pakken: het parkeerterrein is opnieuw geasfalteerd en ons privéterras is opgeknapt. Degenen die wel eens bij ons zijn geweest weten dat het parkeerterrein met volle bezetting van gasten niet heel ruim is. Door het plantenperkje te versmallen, is het parkeerterrein iets groter geworden :-). Daarnaast heeft de Berghut afgelopen voorjaar de 5-jaarlijkse schilderbeurt gehad.

De kids zitten in de 3e en 4e (en laatste) klas van de ‘middelbare’ school in Rauris. En ja, het is in het voorjaar en najaar even wennen als ze een aantal weken thuis zijn van school en homeschooling hebben. Maar zij en wij zijn er goed doorheen gekomen, ondanks de ‘diversiteit’ binnen ons gezin. Ook dankzij het mooie weer, lego, puzzels en voetbal. Ik ben superttrots op de kids.

Ondertussen oriënteren we ons dit najaar online op vervolgopleidingen voor de kids. Waarschijnlijk gaat Ibon naar een gymnasium met extra veel sporturen per week. Lekker bewegen heeft hij nodig. Hij is ook de hele kerstvakantie op de piste te vinden. Ik ben me er erg bewust van hoe snel het gaat: Ibon gaat bij zijn nieuwe opleiding ook op internaat. Daar verblijft hij doordeweeks. Daar had ik 3 jaar geleden nog niet aan moeten denken; nu voelt het passend. Voor hem ook. En natuurlijk zullen we elkaar doordeweeks missen.

‘Het feit dat we het als gezin met elkaar gerooid hebben in 2020
is een van de fijne conclusies aan het eind van het jaar.’

Op oudjaarsavond 2020 nemen we een aantal ‘verrasvragen’ van Marieke van Dam (oud-Berghutgast) door. Niet al onze gezinsleden worden enthousiast van ‘terugblikken’. 😉 Maar elke keer op een knop drukken en afwachten welke vraag er nu weer komt, werkt geweldig! Het feit dat we het als gezin met elkaar gerooid hebben in 2020 is een van de fijne conclusies.


DANKBAARHEID & HOOP

Ik zei het al: dankbaarheid en hoop hebben me enorm geholpen in 2020.

Meer stilstaan bij de dingen waar ik dankbaar voor ben, was de afgelopen jaaren een ontwikkelpunt voor me. Dit jaar heeft me geholpen die dankbaarheid echt diep te kunnen voelen.

Dankbaarheid voor de plek waar we wonen en voor de ruimte die we hebben.
Dankbaarheid voor de kracht van de natuur.
Dankbaarheid voor fijne familie en dierbare vrienden.
Dankbaarheid voor de gezondheid van onze familie en vrienden.

Dankbaarheid voor het zonnige weer tijdens de verschillende lockdownperiodes.
Dankbaarheid voor het feit dat de pistes in Rauris en ook daaromheen open zijn gegaan.
Dankbaarheid dat een deel van ons werk online is.
Dankbaarheid voor de mooie wandelingen die Hans en ik samen hebben gemaakt.
Dankbaarhied voor de nieuwe persoonlijke inzichten die ik dit jaar weer heb morgen krijgen.
Dankbaarheid voor ons gezin.


2021

Hoop heeft me dit jaar geholpen en zal me ook komend jaar weer steunen.
Een jaar waarin mensen hopelijk weer mogen reizen.
En een jaar waarin zorgpersoneel, reis-, -event- en horecaondernemers weer meer lucht krijgen.

Een jaar waarin Hans hopelijk weer meer met teams en leiders kan ‘spelen’ in de bergen.
Een jubileumjaar voor de DroomplekAcademie: 5 jaar!

Verder staat er dit jaar nog wat bijzonders te gebeuren.
Wat precies en wanneer?
Dat laten we je binnenkort weten…

Ik wens je een hoopvol, liefdevol en waardevol 2021 toe met veel lichtpuntjes.

Liefs,
Nel

 

 

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk