Terugblik op 2018

De Berghut is niet meer wat het is geweest.

In die zin dat we niet meer 26 weken per jaar gasten ontvangen die houden van inspiratie, ontmoeten en bergbeleving. Toch leeft het Berghut ‘gedachtengoed’ nog door via andere Hans & Nel-concepten. Daarom hebben we in 2018 besloten om ‘de Berghut 2.0’ te introduceren: bron van inspiratie in de bergen. Als paraplu voor al het moois dat wij in de bergen initiëren voor en met mensen.

Hoe zag de Berghut als inspiratiebron in de bergen er in 2018 uit?

 

de Berghut

De fysieke droomplek sinds de winter van 2017 doet dienst als ervaringsplek voor mensen met een vertrekdroom in het Proefhotel, zo ook in 2018. Maar daarover later meer. In maart 2018 vind de voorlopig laatste SneeuwWerkplekWeek plaats met leuke inspirerende ondernemers. En of er sneeuw is! Deze week voor ondernemers was nog nooit ZO WIT.

Afgelopen zomer huurt oud-Proefhoteldeelnemer en oud-basisonderwijsjuf Leonie de Berghut voor haar High Five-Familieweken. Dit zijn weken voor gezinnen met kinderen die voorspelbaarheid, duidelijkheid en structuur nodig hebben om blij te kunnen zijn. Heel mooi om te zien wat Leonie met haar vakanties voor deze gezinnen betekent.

 

In 2018 ben ik trouwens weer actief op Instagram met de Berghut.
Volg je de betoverende bergbeelden daar al?

 

Berghutje

Vraag Hans naar Berghutje en hij begint te stralen, al 5 jaar lang. Dit is Hans zijn man cave. Als gezin mogen we er gelukkig ook komen ;-). En we maken er ook veel andere mensen blij mee.

 

 

  • Afgelopen zomervakantie genieten er wederom elke week gezinnen die back-to-basic vakantie willen vieren op de alm. En daarnaast zijn er ook een paar mensen die het gebruiken als bezinningsplek.
  • Het nieuwe idee ‘KidsSnowSurvival‘ is in de winter van 2018 een dikke hit. Bij elkaar ‘spelen’ 2x 3 papa’s met hun kinderen 3 dagen lang in de sneeuw rondom het Berghutje.
  • Natuurlijk is ook de IgloExperience niet meer weg te denken bij het Berghutje, dus deze vindt ook in 2018 plaats. 

PS: vanaf 2019 zal Hans meer en meer teams gaan ontvangen in Berghutje, omdat hij heel graag mensen in beweging brengt in de bergen. Daarover aan het einde van dit blog meer…

 

Huttentocht met kinderen

Het jaar 2018 was een topjaar om een huttentocht met kinderen te lopen. Ik denk dat we in de ‘geschiedenis’ van huttentocht met kinderen nog nooit zo’n mooie zomer hebben gehad. Echt geweldig! Heel veel gezinnen hebben weer een tocht gelopen en we hebben tientallen reacties gekregen van blije mama’s, papa’s en kinderen. Zij stimuleren ons om elk jaar weer een bijzondere tocht uit te zoeken, te lopen en beschikbaar te stellen.

 

 

En ook achter de schermen zaten we niet stil:

  • We brachten het 4e huttentocht met kinderen ebook uit: gebied Hochkönig in Oostenrijk
  • Daarnaast maakten we een nieuwe tocht, waarvan we de route in het voorjaar van 2019 beschikbaar stellen [we houden nog éven geheim waar :-)].
  • En afgelopen najaar maakte ik voor huttentocht met kinderen een nieuwe website.

 

 

DroomplekAcademie

Het grootste deel van onze tijd ben ik – Nel – bezig met de DroomplekAcademie. Dit is eigenlijk het minst tastbare concept wat we hebben. Het Proefhotel is voor veel mensen nog wel tastbaar. Maar de DroomplekAcademie?

Kortgezegd inspireren en begeleiden we vanuit de DroomplekAcademie mensen die een B&B-, hotel-, camping- of vakantiewoningendroom hebben. Én mensen die al een gastenbedrijf hebben en de wensen om het aantal gasten en/of werk/privébalans meer te laten stromen. Dit doen we met online trainingen.

Deelnemers ontvangen van ons via de computer lesmateriaal en cursisten van de Gouden Gastenbedrijftraining worden daarnaast ook nog gecoached. We coachen ook 1-op-1.

 

 

Begin 2018 hadden we inmiddels 3 verschillende online trainingen voor mensen met een VertrekDroom. We merken op een gegeven moment dat mensen met een VertrekDroom het lastig vinden om te kiezen welke training ze nu het beste kunnen gaan doen. Wij zijn ervan overtuigd dat ze kracht in de combinatie van de trainingen zit. In maart 2018 hebben we besloten om deze 3 trainingen samen te voegen tot MASTERtraining voor iedereen die vertrekplannen heeft. Onze Gouden Gastenconceptraining, de Onweerstaanbare Ondernemingsplantraining én de Magische Marketingtraining vormen voortaan samen: het MASTERprogramma ‘Mijn Gouden Gastenbedrijf’.

We hebben ook in 2018 een te gekke tijd op de Emigratiebeurs en organiseren afgelopen september de Vertrekweek. Een online week vol inspiratie voor mensen die een gastenbedrijfdroom hebben en de stap van DROMEN naar DURVEN willen zetten. Dit vinden we zo ontzettend tof om te doen en zo mooi wat het teweeg heeft gebracht bij mensen. Daarnaast hebben we gave nieuwe verhalen verzameld voor onze DroomplekPodcast en zijn er verschillende publicaties verschenen van de DroomplekAcademie.

We hebben dit jaar tientallen individuen/stellen mogen coachen die een B&B-, camping-, vakantiewoningen- of hoteldroom hebben of al een droomplek runnen. Keer op keer merken we hoe fijn onze cursisten het vinden de ze niet zelf hoeven te bedenken welke volgende stap ze nu weer moeten zetten in het doolhof van vertrekken. En hoeveel stappen en kloppende keuzes ze maken in korte tijd. Dat vinden we zóóó te gek! #dankbaar

 

Proefhotel

Het Proefhotel is onze meest uitgebreide DroomplekAcademietraining, waarbij je onze 1-op-1 onze coaching krijgt.

Afgelopen winter proberen Paul & Janneke hun Oostenrijkse hoteldroom uit in het Proefhotel. Diverse gasten vragen zich af of ze in 2019 wederom kunnen langskomen in het Proefhotel. Helaas moeten we het antwoord schuldig blijven. Daar waar we met de Berghut jarenlang precies weten wanneer we wel en niet open zijn, is dat andere koek met het Proefhotel. Het Proefhotel is open als er mensen zijn die hun B&B of hoteldroom willen uitproberen. Daarvoor gaan we niet voor de boer op; potentiële proefhoteliers melden zichzelf bij ons. En vervolgens vindt er een uitgebreide kennismaking plaats over doelen en verwachtingen.

Eind juni krijgen we een email van Caroline. Zij heeft een B&B-droom en wil heel graag een betoverende plek creeëren waar je terecht kunt voor yoga- en reikiretreats. In eerste instantie in Italië, maar als snel blijkt dat Oostenrijk een logischer optie is voor haar. Ze heeft een mooi plan, maar ze heeft geen ervaring. Die ervaring wil ze graag opdoen in het Proefhotel. Eind juli gaat de kogel door te kerk: in de krokusvakantie van 2019 runt Caroline met haar team 3 weken lang het Proefhotel voor families die warme en betoverende wintersportweken willen.

 

 

Van 16 februari tot en met 9 maart is het zover! We zijn met elkaar druk bezig met de voorbereidingen, want ze zal er VOL tegenaan gaan met haar team, want er is geen enkele kamer meer beschikbaar. O nee, er is nog 1 kamer beschikbaar door een annulering in de midden-week van 23 februari tot en met 2 maart. Mocht je zin hebben? Heel veel succes, Caroline! We gaan er een mooie tijd van maken met elkaar.

O ja,
je kunt je misschien nog herinneren dat Carla in mei/juni 3 Proefhotelweken zou organiseren voor ondernemers en yogaliefhebbers. Naast haar droomplekdroom heeft ze een nog veel grotere wens: moeder worden. Maar we weten allemaal dat je dit niet kunt afdwingen. Ze krijgt gedurende de voorbereidingen het feestelijke nieuws dat ze moeder wordt! In goed overleg besluiten we om de geplande Proefhotelweken niet door te laten gaan, omdat ze op de geplande data al ver in de zwangerschap is. We kunnen je vertellen dat Carla in de zomervakantie – na een pittige zwangerschap – bevallen is van een gezonde zoon. <3

 

Ons gezin

En last but not least: ons gezin!

Net voor de zomervakantie zegt ook onze Tobi na 4 jaar de Volkschule vaarwel [de lagere school] en ze gaan nu beide naar de Mittelschule in Rauris [deze duurt ook 4 jaar]. We zijn ontzettend blij dat we ze nog een paar jaar ‘in het dal’ hebben. Sommige kinderen zijn genoodzaakt om op hun 10e al ‘intern’ te gaan, omdat de reistijd te lang is. Als het zou moeten, is het zo. Gelukkig hebben we ze nog even ‘bij ons’.

 

 

We genieten ontzettend van de mooie zomer, van twee strandvakanties, van een huttentocht en van verschillende bezoekjes van familie, vrienden en andere bekenden. Daarnaast heb ik hele fijne herinneringen aan twee dagen Amsterdam met Tobi.

 

 

En de grootste positieve verandering voor ons gezin is toch wel onze lieve viervoeter Rambo. Ibon wilde al een hele tijd een hond, maar wij hadden twijfels. Hans en ik vonden het spannend: “Raken we onze vrijheid nu niet kwijt?” Na goed beraad gaan we overstag. Half februari maken we in het asiel in Salzburg kennis met Rambo: Ibon is op slag verliefd. Na een ‘adoptieprocedure’ halen we Rambo begin april op en vanaf het moment dat hij in de auto ‘stapt’, zijn we allemaal om. Vrienden van ons verzekerden ons dat een hondje zoveel plezier geeft. En inmiddels kunnen we dat beamen. We willen niet meer zonder hem!

 

 

Ikzelf kijk daarnaast terug op een geweldige trip met mijn moeder naar IJsland. Onvergetelijk. Ik ben ontzettend blij dat ik dat met haar het mogen doen in goede gezondheid. En op de valreep van 2018 heb ik met onze jongste kerst in Nederland gevierd. In november sprak hij deze wens uit en ik ben heel dankbaar dat we dit hebben kunnen doen.

 

HELE KORTE BLIK OP 2019

Wat zijn onze plannen voor 2019? We kunnen niet alles bedenken, maar we kunnen wel al enkele van onze wensen uitspreken. 🙂

Hans zal vanaf 2019 nóg meer met teams de bergen in gaan. “Ik word echt heel blij van mensen coachen en mee de bergen in nemen. Dat wil ik graag nóg meer doen dan ik nu al doe. Ik heb zelf jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt, dus ik snap hoe het er daar aan toe gaat. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren van bergvrienden om me heen verzameld die ook allemaal heel goed individuen en teams kunnen begeleiden. In januari begeleid ik in Berghutje een managementteam en eind juni staat er een bedrijfsevent van 48 uur met maarliefst 55 medewerkers op de planning. Ik kijk ernaar uit!”

 

 

En ikzelf ga in 2019, 7 jaar na ons boek ‘Het geheim van de Berghut’, opnieuw een boek schrijven. Waar ‘Het geheim van de Berghut’ vooral ons eigen proces rond ons emigratie- en gastenavontuur vertelt, ga ik nu een boek schrijven met een stappenplan waarmee je een B&B, hotel, camping of vakantiewoningen succesvol kunt maken. Eind maart/begin april ben ik 2 weken lang te vinden in een strandhuisje op het strand van Kijkduin. Ik heb er ontzettend veel zin in én ik vind het spannend. “Wat nou als ik twee weken lang een writersblock heb?” 😉 Tegelijkertijd: ik ken mezelf: als ik intune, ben ik niet meer te stoppen. Wordt vervolgd!

Verder zijn we in het tweede weekend van februari weer op de Emigratiebeurs te vinden en gaan we in de zomervakantie waarschijnlijk met de kids een vulcanoroadtrip maken in Italië.

 

We wensen je een heel mooi 2019 toe in goede gezondheid, samen met de mensen die je lief zijn!

Warme groet, ook namens Hans
Nel

 

 

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk