10 COOLE wintersportactiviteiten als alternatief voor skiën

Toen we naar de Alpen wilden verhuizen hadden we een wensenlijstje. Een van de dingen die daarop stond was: een groot skigebied. En toen vonden we onze droomplek. Het type huis, de staat ervan, het aantal kamers, de prijs, het uitzicht, de vele activiteiten in de omgeving; het klopte voor ons. Behalve 1 ding: het skigebied in het Rauriserdal was niet groot. Daarentegen waren er wel talloze andere wintersportmogelijkheden, naast snowboarden en skiën. Dus we gokten erop. En we hebben er geen moment spijt van gehad. Want er is voor onszelf ook een nieuwe wintersportwereld open gegaan.

Hou je niet van skiën, maar wel van de sneeuw?
Of wil je eens wat anders dan alleen maar skiën of snowboarden?
Wij hebben 10 alternatieven voor je op een rijtje gezet die je ook echt een keer gedaan moet hebben!

1. Paragliden

Mocht je een keer de kans krijgen om te paragliden in de sneeuw boven de bergen: doen! Ik deed het in de winter van 2012. Het was een TE GEKKE ERVARING! Kijk je mee?

 

2. Slapen in een zelfgebouwde iglo

De mogelijkheden om te overnachten in een iglo ploppen op. Wat nóg leuker is, is slapen in een zelfgemaakte iglo.

Elke winter organiseren we de IgloExperience. Een übercool avontuur voor teams, ondernemers en ondenemers. Je bouwt met elkaar je eigen iglo, slaapt erin en ervaart hoe het is om in de winter 48 uur helemaal buiten te beleven. Meer info: IgloExperience.com

iglo-experience-oostenrijk-de-berghut-sonnblick-banner

 

3. Langlaufen

Ik heb lang gedacht dat langlaufen voor 60+-ers was. Totdat ik in de winter van 2014 na 5 minuten oefenen meedeed met een schoolwedstrijd, maar dan voor de ouders. Niet dat ik won, maar wat was dit leuk! Skiën vind ik ook heerlijk, maar ik mis daarin soms de momenten om van de rust en de natuur te genieten. Met langlaufen lukt me dat. En het kan ook nog eens in ons dal.

 

4. Rodelen

Lange tijd heb ik mezelf afgevraagd wat het verschil is tussen rodelen en sleeën. Eigenlijk is rodelen niets anders dan ‘langebaansleeën’. Ik heb in mijn jeugd een keer met mijn rodel in een boom boven de afgrond gehangen, dus ik ben geen snelheidsduivel op de slee… Maar leuk is wel!

rodelen-raurisertal

 

5. Sneeuwscooterrit

Als je aan een sneeuwscooterrit denkt, zie je misschien het beeld van Finland in het hoge noorden voor je. Maar zover hoef je dus helemaal niet te gaan. Het kan ook in Oostenrijk.

 

6. Sneeuwschoenwandelen

Je kent ze misschien wel uit de Donald Duck: van die tennisrackets waarmee Donald door de sneeuw loopt. Sneeuwschoenwandelen is een vrij nieuwe vorm van wintersport en dat terwijl de sneeuwschoen waarschijnlijk ouder is dan de ski. Hoog tijd dus om sneeuwschoenwandelen te ontdekken! Je kunt er een hele vakantie mee vullen of je kunt er  een dag of avond mee kennismaken tijdens jouw wintersport.

teambuilding Alpen bergen groepsaccomodatie

 

7. Winterwandelen

Winterwandelen is niets anders dan wandelen in de sneeuw. Het is een laagdrempelige manier om de wintersport op en top te beleven. Winterwandelen kan over – besneeuwde – wegen of in de bergen. Is de sneeuw te diep, dan kun je beter sneeuwschoenen aandoen.

winterwandelen Activiteiten bergwandelen skien klamm parapenten sneeuwschoenwandelen winterwandelen raften mountainbiken zwemmen vakantieadresje in hotel pension de 


8. Paardensleerit

Dit is misschien wel de meest romantische van alle activiteiten: een rit op een paardenkoets met uitzicht op de besneeuwde bergen.

 

9. IJsklimmen

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar in de winter wordt er op bevroren watervallen geklommen: Eisklettern. In ons dal hoef je geen prof te zijn om te kunnen ijsklimmen: je kunt in het Raurisertal een starterscursus doen. Naturfreundehaus Sonnblickbasis heeft een ‘ijspaal’ van 13 meter hoogte staan waar je op kunt oefenen.

_eisklettern-ijsklimmen Raurisertal


10. Toerskiën

Wat is toerskiën? Met toerskiën loop je met speciale ski’s met vellen eronder de berg op. De achterkant van je skischoenen zitten dan los, waardoor je makkelijker omhoog loopt. De vellen onder je skies zijn zo gemaakt dat je grip houdt de berg op. Eenmaal boven aangekomen, klik je je skischoenen vast en je ski’s en ski je door de diepe sneeuw weer naar beneden. Toerskiën is niet hetzelfde als een toer maken door een skigebied. 🙂

toerskien maarten rauris kolm saigurn hohe sonnblick vierkant (3 van 10)

Kun je skiën en wil je leren toerskiën? Dan kun je dit eerst in de buurt van de piste oefenen.

Als je snowboardt, kun je ook mee met toerskiërs. Daarvoor heb je een splitsboard nodig. Het is een in 2-en gedeeld snowboard. Je loopt in twee delen met vellen eronder omhoog en bovenaan ‘klik’ je de 2 delen aan elkaar en snowboard – of splitboard – je naar beneden.

Sommige mensen vragen zich af wat er leuk aan is: met je ski’s omhoog lopen en daarna naar beneden skiën. Je kunt toch veel makkelijker met de lift omhoog? Bij toerskiën gaat het niet alleen om skiën, maar om de complete sneeuwbeleving. Vaak doe je het op een plek waar geen liften en skipistes in de buurt zijn.

 

Wil je op onze droomplek genieten van deze activiteiten?
Op dit moment begeleiden we mensen met gastenverblijfplannen op onze locatie, onder de naam ‘Proefhotel’. Kijk gerust op Proefhotel.nl voor de logeermogelijkheden. 

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk