De geschiedenis van de ski!

Voor ons Alpenglückproject HipHeidi.com ben ik de afgelopen dagen in de geschiedenis van de ski gedoken. Dacht ik dat de ski nog maar een paar honderd jaar oud was… Niet dus!

Bot&hout
De eerste grottekeningen met ski’s – uit Scandinavië – stammen waarschijnlijk uit 7000 voor Christus [de jaartallen die her en der genoemd worden verschillen nogal]. Waarschijnlijk waren deze eerste ski’s van botten gemaakt. De oudste ski’s die zijn gevonden, zijn ongeveer 2500-4500 jaar oud. Deze ski’s zijn een stuk korter en breder dan nu [80×30 centimeter].

Langlaufski
Met deze ski’s ging je niet van de berg af, maar vervoerde men zichzelf over vlaktes. De schoen zat namelijk alleen aan de voorkant vast. Het was dus meer een langlaufski. De ski’s werden gebruikt voor de jacht en om oorlog te voeren.Na 1800 gingen mensen stokken gebruiken; eerst één stok, daarna twee.

Bergski
Pas rond 1850 vond de Noor Sondre Norheim een manier uit, waarmee de voeten vastgezet konden worden en er van een berg af geskied kon worden. Hij gebruikte hiervoor;natte gedraaide wortels van een berk.

Wintersporttoerisme 

Het wintersporttoerisme is in 1864 in St. Moritz door de Zwitser Johannes Badrutt uitgevonden. De eerste skischool wordt in 1905 in Frankrijk geopend. In 1912 werd in Mürren de eerste kabelspoorbaan gemaakt om mensen de berg op te brengen; in 1934 volgde in Davos de eerste ankerlift. Sindsdien ontstaan er meer en meer liften en splitst het toerskiën [met je ski’s en daaronder vellen omhoog lopen] zich af van het nieuwe ‘alpineskiën’.

Belangrijke algemene skikennis, toch…?

 

HipHeidi.com skinostalgie
de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk