Schrijfweek 2014 #createdmemories

Een boek schrijven. Eigenlijk is het slechts uitingsvorm van wat je te vertellen hebt. En dat er iets te vertellen is, wordt zo ontzettend helder tijdens deze Berghut schrijfweek 2014.

De bijzondere verhalen hebben diepe indruk op mij – Nel – gemaakt. Over de kracht van betekenis geven aan heftige gebeurtenissen, over verantwoordelijkheid nemen voor je leven en voor je lijf, over voor jezelf gaan staan, over angsten overwinnen en over gevoel dat er mag zijn. En over hoe een ogenschijnlijk rationeel verhaal zoveel meer betekenis kan krijgen door het te ‘funderen’ met je eigen levensverhaal: ‘daarom schrijf ik dit boek en deel ik dit verhaal’.

 schrijfweek de Berghut 2014 3

 

Drie schrijfcoaches: essentie, emotie en rust
Mirtel, Karin en Mariska spitten halve boeken door, geven persoonlijke feedback en inspireren met workshops over het waarom van je boek, over mindmapping, het schrijven van je achterflap, creatief schrijven en durftevragen-sessies. Een drie-eenheid met ieder hun eigen kracht, inspiratie, creativiteit en boodschap. Dat smaakt naar meer… Dus: volgend jaar begin juni is er een nieuwe schrijfweek!

 schrijfweek de Berghut 2014 11
“Ze zorgen voor een ontspannen sfeer, zijn open, toegankelijk, betrokken en hebben humor.
Ik heb heel veel ruimte ervaren om naar hen toe te gaan en hulp te vragen,
maar er was ook ruimte om dat niet te doen.”

 

Warm gedreven
Echte zorg bieden: hoe doe je dat nou? Sandra weet er alles van, of beter gezegd: ze leeft het en draagt dit graag uit om anderen te inspireren. En ze weet ook zeker dat haar boek er gaat komen. Dat doorzettingsvermogen heeft ze als kind leren ontwikkelen. Ze is nu al beschikbaar voor het geven van lezingen. Geloof mij: haar liefde, enthousiasme en doorzettingsvermogen zijn besmettelijk… Zij zorgt voor een glimlach op je gezicht.

de Berghut.com schrijfweek 2014 Oostenrijk boek schrijven

“Ik heb veel gezien, ben in Australië geweest en weet ik niet waar, maar dit….
Onvergetelijk!”

 

Spiritueel
Wouter is een verhalenverteller, een poët. Er borrelt van alles, maar het wil nog niet lekker concreet vorm krijgen. De ontwikkeling van zijn workshop, ofwel ‘werkwinkel’, komt deze week door wat duw- en trekwerk van de schrijfcoaches in een stroomversnelling. Sterker nog: de workshop staat er in concept. Hij geeft ‘m aan het einde van de schrijfweek. Wouter, je staat er! Dus binnenkort kun je een workshop bij Wouter volgen.

schrijfweek de Berghut.com 2014 17

 

En toch straalt ze
Haar verhaal komt binnen: ze worstelt met haar zoon die verschillende verslavingen heeft. Ze werkt zelf ook nog eens in de hulpverlening, wat een extra complicerende factor voor haar is. De meeste mensen denken dat je dan juist weet hoe je daar dan mee om moet gaan. Forget it. Het is een worsteling, een zoektocht, met een tegennatuurlijke reactie als weg kiezen: afstand nemen vanuit liefde. Ze schrijft het verhaal in eerste instantie voor zichzelf en wie weet wilt ze er in de toekomst andere ouders mee inspireren. Petje af…

“Bedankt voor dit warme bad.
Met alle energie, adviezen en kracht,
die ik hier heb gevonden,
kan ik vol goede moet de toekomst tegemoet.”

 

Haar kracht van focus
Susan heeft een praktijk voor natuurgeneeskunde en is geïnspireerd door de natuurlijke levenswijze van oude volkeren. Ze werden misschien niet zo oud als wij nu gemiddeld, maar ze werden veel gezonder oud. Haar kennis en enthousiasme inspireren me en ik adviseer haar een overkoepelende naam te zoeken voor haar interessante zienswijze en aanpak. En de laatste avond komt die naam er via Mariska: Pacha Mama [betekenis: ‘moeder aarde’]. Wauw…

schrijfweek de Berghut.com 2014 20

“De Berghut is geen afscheid, maar een begin.
Deze week in de Berghut heeft me weer thuis gebracht.”

 

Zo dapper
Ingrid heeft sinds haar 18e diabetes type 1 en schrijft nu het boek wat ze toen graag had willen lezen. In het ziekenhuis hoort ze namelijk dat ze er prima mee kan leven, terwijl de dood voor haar dichtbij is geweest. Ze voelt zich niet gezien en wil met haar boek iedereen met diabetes een hart onder de riem steken én artsen de dagelijkse diabetesrealiteit laten zien. Zo stoer dat je gaat staan, Ingrid. O ja, ze gaat trouwens ook mensen met diabetes coachen, wandelend. Twee vliegen in één klap!

schrijfweek de Berghut.com 2014 Oostenrijk

 “Er is iets bij mij in gang gezet waardoor mijn leven zal veranderen!”

 

Kracht en kwetsbaarheid
Herlinde was bang dat ze als enige Belgische een vreemde eend in de bijt zou zijn en gelukkig is ze snel van dat gevoel af. Want de groep is één, al heel snel. Ze wordt opgegeven door haar dochter. Hoe mooi… Zodat ze eindelijk tijd zou gaan hebben voor het schrijven van een boek over het intrigerende huis waar ze woont. Ze schrijft ook nog eens heel erg mooi, dus wat voor een parel gaat daar uitkomen…?


schrijfweek de Berghut.com 2014 16

“Mijn hoofd is een bloemenwei in wording, waar jullie allemaal een zaadje in hebben geplant.
Er zullen boeiende bloemen uit groeien in een regenboog van kleuren.
Het is nu aan mij om de grond vruchtbaar te houden.”

 

Zonnetje
Barbara gaat dit jaar in de herkansing. Ze moet haar deelname aan de schrijfweek 2013 vanwege familieomstandigheden helaas eerder afbreken. Het bijzondere is dat haar boek een hele andere wending heeft gekregen door veranderingen in haar persoonlijke leven. Ze kwam deze week om een chicklit schrijven over alle ballen die zij en vele andere moeders in de lucht te houden hebben. Ze vraagt zich af: “Is het ’t allemaal waard?” Maar deze week “besluit ze na de feedback van de coaches het roer opnieuw om  te gooien. Het wordt een triller “omdat ik het gevoel heb dat ik hierin makkelijker voelbare emoties schrijf dan in een autobiografisch verhaal”. Welk boek je ook gaat schrijven, Barbara: het wordt een bestseller!

schrijfweek de Berghut.com 2014 Oostenrijk

 “Schrijven is een proces is van jezelf helemaal open stellen
en de vorm vinden waarin je dat het best kan.
Alleen een open hart kan stromen.
Het gaat niet om de feitelijke omschrijving, maar dat wat het met jou doet.
En die emotie uitvergroten. Pas dan raak je de lezer.”

 

Geloof in jezelf
Belinda is [ondernemers]coach en schrijft een boek over werkgeluk. Niet over dat van jou en mij, maar gezien vanuit de werkgever: wat doet werkgeluk met een bedrijf? Een mooi en actueel thema. Maar het persoonlijke verhaal van Belinda raakt me nog 10x meer. Over een vrouw die als kind vocht voor haar leven en zonder wrok daarop kan terugkijken. ‘Het heeft me veel kracht gegeven.’ Wat ben jij een inspiratiebron!

schrijfweek de Berghut 2014 5

“Alles in mij zegt dat ik nu geen afscheid neem.
Ik kom zeker terug, maar neem de magie en de inspiratie van de Berghut met mij mee.
Ik heb geen woorden voor de beleving hier. Daar waag ik mij dan ook niet aan.”

 

Onbevangen
Janneke, ja, Janneke is Janneke. Ontwapenend en wijs. Als je op je 27e al zo goed weet hoe belangrijk het is om je hart te volgen…. Ze schrijft daar ook haar boek over. Ze gaat 12 mensen interviewen over hun levenspad, hun waarden, keuzes, ‘struggles’ en passie. En ik mocht de eerste zijn. Wat hebben we een mooi gesprek gehad. Nou ja, gesprekken. Door mijn drukte deze week hebben we het ‘interview’ wat versnipperd gehad, maar het was daardoor niet minder mooi. Janneke stelt rake vragen. Janneke is raak.

schrijfweek de Berghut.com

 

Het boek van zes woorden
Berghutkookondersteuner Marcel brengt halverwege de week een leuk intermezzo in: schrijf je boek in 6 woorden. Vrijdagavond bij het kampvuur passeren de hilarische, ontroerende en mooie 6-woordige boeken de revu. Wat een geweldige werkvorm! Mijn boek van zes woorden:

Het leven
Lieve gasten, jullie zijn mijn reis….

Deze week gaat de boeken in als onvergetelijk…

 

PS: Van 20-27 juni 2015 er weer een Schrijfweek met Mirtel, Karin en Mariska in de Berghut!

 

schrijfweek de Berghut 2014 9

schrijfweek de Berghut 2014 7

schrijfweek de Berghut.com Oostenrijk 2014 21

schrijfweek de Berghut.com 2014 13

schrijfweek de Berghut 2014 6

schrijfweek de Berghut.com 2014 18

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk