Waarom is berglucht zo gezond?

Er wordt vaak gesproken over die gezonde lucht in de bergen. Maar wat maakt berglucht eigenlijk zo gezond?

 

berglucht is gezond de Berghut.com

 

  1. Door de hoogte is er in de bergen minder lucht, en met name minder vocht. Hoe minder vocht er in de lucht zit, hoe minder vocht er in je longen komt en hoe meer ruimte er is om zuurstof op te nemen.
  2. Het feit dat er in de bergen minder bebouwing, minder wegen en minder industrie is, zorgt voor minder luchtvervuiling. Daarnaast is de ruimte gevuld met bossen, weilanden, mossen en heide. Allemaal dingen die voor de aanmaak van zuurstof zorgen. En ook voor de filtering van de lucht! Het mes snijdt dus aan twee kanten.
  3. In je lichaam zijn rode bloedlichaampjes aanwezig, die zorgen voor de opname en het vervoer van zuurstof door je lichaam.  In de bergen is minder zuurstof aanwezig en daarvoor gaat je lichaam extra rode bloedlichaampjes maken. De eerste dagen heb je over het algemeen wat minder energie in de bergen, daarna is het weer normaal. Maar… Als je teruggaat naar de lage landen, dan heb je eigenlijk teveel rode bloedlichaampjes. Met als voordeel dat je lichaam extra veel zuurstof kan opnemen en je de weken na je bezoek aan de bergen je fitter en energieker voelt.

 

Boven de 8000 meter is er overigens zo weinig zuurstof dat je lichaam simpelweg niet genoeg rode bloedlichaampjes kan aanmaken. Je hebt hier dus – hoe lang je er ook zou zijn – altijd een zuurstoftekort. Vandaar ook dat het gebruikelijk is om vanaf die hoogte met zuurstofflessen te klimmen.

 

PS: Wist je dat baardmossen zijn erg gevoelig voor luchtvervuiling?
Vandaar ook dat ze een goede indicator zijn voor hoe schoon de lucht is.
In Nederland komen ze tegenwoordig wel weer voor,
maar worden ze vaak niet groter dan een paar millimeter.
In het Rauriser Urwald – aan het einde van het Rauriserdal – zijn ze wel 10  tot 15 centimeter!

baardmos de Berghut gezonde lucht in de bergen

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk