Daarom vind ik je speciaal…

Ik heb eigenlijk niet zoveel met moederdag #tecommercieel.  Toch ben ik daar de afgelopen twee weken anders over gaan denken. We riepen mensen via ons blog, Facebook en Twitter iets te vertellen over hun of een moeder die voor hen een inspiratiebron is. Uit alle inzendingen zouden we iemand kiezen die van 7-14 juni naar de Levensgenietersweek mag komen.

 

moederdag levensgenietersweek de Berghut 

 

Eigenlijk kreeg deze actie veel meer betekenis dan ik vooraf bedacht had. Bij elke inzending voelden we wel een lach of een traan. Een jongen van 16 die zijn supersociale – alleenstaande – moeder aandraagt, omdat hij zoveel waardering voor haar heeft. Een vrouw die haar schoonmoeder – “Ja, je leest het goed mijn SCHOONmoeder!” – als inspiratiebron ziet, omdat ze altijd voor haar klaar staat. Een moeder mailt dat ze eigenlijk geen band met haar moeder had, totdat ze kinderen kreeg en haar moeder juist als inspiratiebron ging zien: ze laat haar genieten van de kleine dingen.  Een verhaal over een inspirerende moeder die er niet meer is en over de liefde voor een moederfiguur die niet haar echte moeder is. Respect van dochters voor hun moeder die hun leven lang voor hen klaarstaan, moeders die een inspiratiebron zijn, omdat ze dapper omgaan met moeilijke of hulpbehoevende kinderen en verhalen over moeders die bewonderenswaardig moeilijke tijden hebben doorstaan. Stuk voor stuk bijzondere en inspirerende verhalen.

 

Eén mail in het bijzonder kwam letterlijk en figuurlijk binnen. Iemand die haar eigen moeder al lang geleden heeft verloren, draagt haar nicht aan.

“Helaas kan mijn nicht haar moederliefde niet meer kwijt. Haar zoontje is vorig jaar overleden. Zijn vader zag het leven niet meer zitten en heeft onder andere haar zoontje meegenomen [..]. Hij moest nog 3 jaar worden. Vanaf het moment dat mijn nicht te horen kreeg dat haar zoontje niet meer hier is, heeft zij gekozen voor het leven. Het leven in een positief daglicht. [..] We eren en vieren zijn leven, maar ervaren ook het intense verdriet dat zijn leven zo kort was. Ze leeft in het positieve! Ze zorgt (zelfs nu) voor de mensen om zich heen, eert haar zoontje op zo’n mooie en pure manier, zorgt goed voor zichzelf, zoekt naar een nieuwe invulling aan haar leven en blijft daarbij ontzettend dicht bij zichzelf staan.Ze weet daarbij goed grenzen te stellen, maar ook juist open te staan voor nieuwe dingen.  Zoals mijn nicht in het leven staat en met haar verdriet omgaat is heel erg bewonderenswaardig!! Mijn nicht is mijn inspiratie in het leven! [..]“

Wat hebben we ontzettend veel respect voor deze moeder en hoe ze zich erdoorheen slaat. Ze neemt haar eigen moeder mee naar de Levensgenietersweek en ze zijn ontzettend blij met het verblijf. En het geeft ons een intens gevoel om dit met de Berghut voor mensen te kunnen betekenen; dat is lastig met woorden te omschrijven.

 

Daarnaast hebben verschillende mensen, die ons verteld hebben over hun/een inspirerende moeder, dit ook aan de betreffende/hun moeder verteld of gaan ze dat op moederdag doen. “Ik maak zondag mijn moeder blij met een kaart met mijn tekst. Bedankt voor de aanmoediging om een keertje op papier te zetten waarom zij zo bijzonder voor mij is!”

Als we moeders op moederdag laten weten hoe zij ons inspireren, krijgt moederdag wat mij betreft écht betekenis.

 

foto hart en edelweiss de Berghut

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk