Onkruid bestaat niet!

In het voorjaar duik ik meer dan in andere periodes van het jaar in kruiden, eetbare bloemen, eetbare bomen  en onkruid. Nou ja, onkruid: heel veel van wat onkruid genoemd wordt, is heel gezond! In die zin bestaat onkruid niet. [LET OP: er zijn giftige planten, dus je kunt niet zomaar alles gebruiken!*]

 

kruidenthee zelf maken de Berghut.com klein

 

De junimaand is dé Alpenweidenmaand. Tijdens onze ‘special weeks’ in juni besteden we extra aandacht aan wildplukken en het Almleven in Oostenrijk.  Interesse? We hebben nog een beschikbaarheid in de Levensgenieterweek en in de Schrijfweek [de laatste twee plekken!].

Ik groei als kind met enorme groentetuin met fruitbomen, lekker vroeten en ‘snoepen’. Ik zal mijn moeder nooit kunnen evenaren, maar stap voor stap ben ik er de laatste jaren zelf mee aan de slag. Ik vind het heerlijk om in de boeken te duiken, internet af te snuffelen en te experimenteren. Ik ben al twee jaar fan van de Groene Vrouw en op de site van Andrea Bleekers, die ook kruidenmassages geeft, vond ik onlangs een hele fijne en begrijpelijke lijst met ‘kruidengeheimenwaar ik naar op zoek was. Ik deel drie minder gangbare ‘wildgroeiers’ ‘met je die ik op dit moment uit onze tuin haal en gebruik:

 

Brandnetels
De eerste jaren in Oostenrijk spuiten we de brandnetels weg, want ze zijn verre van aangenaam voor kinderen; de laatste weken eten we ze in een brandnetelstrudel en roergebakken bij de pasta. Vooral de jonge brandnetel zijn goed te verwerken in je eten. Je kunt er ook thee van maken, door de koppen van brandnetels in gekookt water de laten trekken. Brandnetelthee – uit een ‘pakje’ – dronk ik overigens al toen ik 14 was; brandnetelthee was naast kamillethee een van de eerste kruidentheën die er te krijgen was. Brandnetelthee zuivert je bloed, bevat veel vitamine A, B, C, D en E en mineralen als kalk en ijzer. Ik zal de ”voor het grijpen’-brandnetels vóór de zomerse Jonge Gezinnenweken weer handmatig verwijderen :-).

brandnetel eten thee maken - de Berghut klein

Paardenbloem
Sinds in Oostenrijk woon ben ik gek op de paardenbloem: hij kleurt het dal momenteel helemaal geel, z’n met de zon meedraaiend gedrag intrigeert me en je kunt ‘m nog ‘dubbel’ eten ook! De bloemetjes kleuren mooi als eetbare deco en de blaadjes – liefst jonge blaadjes – kun je ook door de salade doen. Gisteravond aten we bijvoorbeeld zo’n salade. De bladeren werken bevatten heel vele vitaminen en mineralen zuiveren je bloed, werken vochtafdrijvend en leverreinigend en werken heel goed tegen vermoeidheid en lusteloosheid. Meer weten over de paardenbloem?

salade met paardenbloem de Berghut.com

 

Dennentakjes
Dat vond ik toch bijzonder om te horen, dat je thee van jonge dennentakken kunt maken. En ik moet zeggen: het smaakt heerlijk fris! Gewoon drie jonge dennentakjes plukken, 10 minuten in een flinke kop met thee laten trekken – afgesloten – en klaar. Dennennaaldthee werkt kalmerend en is goed voor je luchtwegen. Het blijkt ook goed te zijn tegen ontstekingen, eczeem én blaasontsteking!

thee van dennentakken - deBerghut klein

 

Munt begint trouwens ook weer op te komen in onze tuin. Heerlijk door de groene smoothie en om thee van de maken. En ik verheug me als op de tijm die over een maand de tuin weer kleurt en geurt’!

 

  Een paar van mijn kruidenboeken.
*Het boek ‘Wildplukken: de alternatieve fruittuin’ bevat een overzicht van niet eetbare planten/vruchten

boeken over kruiden, wildplukken en eetbare bloemen en planten

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk