Wat wij met etensresten doen

We krijgen steeds vaker de vraag van gasten wat we doen met eten dat overblijft. Het doet me goed dat mensen zich dat afvragen, want hoeveel goed eten gooien we met z’n allen wel niet weg?

Ons uitgangspunt is dat er altijd genoeg is van het vers klaargemaakte, lekkere en gezonde eten voor alle Berghutgasten. Dat betekent dus dat er inderdaad ook eten over kan blijven. Wat doen we daarmee? Het eten krijgt een ‘tweede leven’!

 

1. Zelf opeten
We hebben een Berghutteam van vijf mensen, die datgene eten wat onze gasten ook eten. Zij eten er dus ook van, net als wij, Hans en Nel. Als er dan nog eten over is, neemt het team het mee voor de lunch of voor een avond als we voor gasten geen eten verzorgen. Het brood dat over is van het ontbijt, is ook lunch van ons team. Overgebleven vleeswaren gaan achter de schermen ook allemaal op. Soms vriezen we ook eten in: we genieten graag van een soepje tijdens de lunch als het gastenseizoen afgelopen is.

2. De gasten eten het de volgende dag
“Mag ik die morgen bij het ontbijt?” Na een lekkere stevige maaltijd kunnen de laatste Kaiserschmarrn er soms net niet meer bij… Dan zorgen wij ervoor dat onze gasten ze bij het ontbijt krijgen! En als gasten ‘s morgens bij het ontbijt geen trek hebben in onze lekkernij van de ochtend,  dan pakken ze die ‘s middags gewoon van het buffet.

3. Hergebruiken in een andere gastenmaaltijd
Is die lekkere – door onze buurman gerookte spek – over bij het ontbijt? Veel mensen zijn dol op gebakken eieren met spek en onze kinderstamppot met gebakken spekjes gaat er ook heel goed in. De Kaiserbroodjes die over zijn van het ontbijt, zijn heerlijk op de barbeque met een beetje kruidenboter. En voor de kaasfondue gebruiken we ook ons zelfgebakken brood.

broodsalade deBerghut.com

 

Kortom: in de Berghut wordt dus vrijwel geen eten weggegooid!

 

PS: heb jij ook wel eens brood over? 

  1. Maak er tosties van.
  2. Of wentelteefjes [doop een oude boterham in wat door elkaar geklutst ei en melk en bak de boterham in wat boter; lekker met een beetje gemixte suiker en kaneel].
  3. Bak de boterhammen met wat olie in een koekepan. Heerlijk bij een kop soep!
  4. Gebruik het brood voor de kaasfondu.
  5. Maak er croutons van [snij het brood in blokjes, bak deze in olie en doe ze in de soep of  door de salade].

 

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk