Created memories #inspiratieweek

Zet 10 mensen in de bergen samen die elkaar [vrijwel] niet kennen en kijk wat er gebeurt. Zonder programma. Dat is de inspiratieweek. Een ware ontdekkingsreis! Naar verwondering, passies, vertrouwen, angsten, eigenaardigheden en de kunst van onbevooroordeeld zijn.

 

Zo vind ik de eerste dag dat Bruno maar overal doorheen praat, waardoor een verhaal zelden tot een einde komt. In de loop van de week moet ik om zijn ´kinderlijke´ onderbrekingen  juist ontzettend lachen: Bruno benoemt namelijk wat hij ziet, in hele mooie woorden en vragen. Vragen, ja, wat dat is wat hij graag doet. En dan ook nog vragen die een kind zou stellen. En dat levert wonderlijke gesprekken op. Aan tafel, in zitzakken, op de berg en bij het kampvuur.

 

in een zitzak relaxen bij de Berghut inspiratieweek in Oostenrijk

ontmoeten in de Berghut Oostenrijk Rauris

 

Op maandag voel ik de kruidenkriebels weer volledig opkomen en dat komt ook omdat Nienke De Groene Vrouw hier deze week is. Wat weet zij veel over kruiden en gezondheid. Zo gaaf! Ik heb enorm genoten van onze kruidenwandelingen deze week, ook in eigen tuin! Want daar staat meer kruid dan je denk: brandnetel waar je soep van kunt maken, zevenblad om tappenade van te maken, vele bloemen om te decoreren.

 

kruidenwandeling met de groene vrouw Nienke in de tuin van de Berghut in Oostenrijk vlierbloesem

 

In deze inspiratieweek maakt Nienke voor ons een kruidenwater van vlierbloesem. Supermakkelijk, lekker én gezond. Ze schrijft ook even een blog over kruidenwaters en gezien het aantal reacties blijkt dat nog veel meer mensen blij worden van bloemen en kruiden!

 

massage van Rob

 Verborgen talenten van Rob: massages geven

 

Deze week biedt ons -Hans & mijzelf- ook de gelegenheid om een lekkere lange wandeling te maken. Anderen houden van topjes, ik hou vooral van hutjes. De Stanzalm – bij Bucheben omhoog – staat nog op mijn lijstje. Via de alpenweiden, koeien, beekjes, bossen en mooie gesprekken komen we met z´n 8-en na drie uur wandelen bij het hutje met geweldig uitzicht op Kolm Saigurn!

 

bergwandeling inspiratieweek in de Berghut naar Stanzalm Rauris

Janneke

 

Onderweg spreek ik Saskia. Zij is op expeditie. Eigenlijk altijd. Bij haar expedities staat niet de eindbestemming centraal, maar de reis. En niet de antwoorden, maar de vragen. Een aantal jaar geleden interviewt ze mensen over passie, inclusief mijzelf En nu interviewt ze mensen over hun hoogbewustheid. Expeditie hoogbewust

“Om mij heen zie ik veel slimme creatieve mensen vastlopen in hun werk, op zoek naar wat ze nu echt willen, hun slimheid niet kwijt kunnend. Een groep die vooroploopt, pioniers, uitvinders met een heel hoog bewustzijn. Deze pioniers hebben dit hoge bewustzijnsniveau meegekregen om nieuwe ontwikkelingen, nieuwe duidingen en nieuwe waarheden te kunnen vinden. Hoe zou de wereld er uitzien als zij hun pioniersdrang volledig gaan volgen?” In de inspiratieweek komt Saskia een mooie stap verder in haar zoektocht. Ze schrijft er ook een blog over.

 

Saskia op de Weegh

 

Op woensdagavond gaan bij Roswitha langs op haar broodbakalm Kalchkendlalm. En ook deze week is het een beleving! Ze bedenkt elke keer weer wat nieuws.

 

Inspiratieweek in de Berghut bij Roshwitha op de Broodbakalm in Rauris foto's

 

Met voor mij als hoogtepunt een wandeling naar haar favoriete plekje op de Alm: we lopen 50 hoogtemeters achter haar alm omhoog, plukken kruiden en genieten op een fantastische plek van het uitzicht. Geen huis te zien, alleen maar bergen, weiden en bomen. Volledig in het nu.

 

op de alm bij Roswitha

 

En ook deze keer raken we er niet over uitgepraat: wat een mooi mens is Roswitha. Een mens van echte aandacht.

 

Inspiratieweek in de Berghut bij Roshwitha op de Broodbakalm in Rauris

 

Op deze mooie avond nodigt Roswitha ons – Hans & mijzelf – voor donderdagavond bij een partijbijeenkomst in Rauris te komen. Inspiratieweekgasten Saskia, Bruno en Edgar willen graag met ons mee. We trekken de stoute schoenen aan, eten een uur eerder en gaan. Aan het einde van de bijeenkomst krijgt Edgar het woord van Roswitha om een bijzonder verhaal te vertellen over zijn bewuste keuze om al 2,5 jaar zonder geld en via ruil te leven. Want dat doet hij, nadat hij zijn kapitaal heeft weggeschonken aan goede doelen.

 

vierkant vertrouwen

edgar 2

Edgar boeit de locals uitermate en de kreet ‘leven vanuit vertrouwen’ wordt spontaan het motto van deze gemeentepartij!

 

Na de zoveelste keer Berghut raakt André nog steeds niet uitgekeken op de bergen. Hij houdt van wandelen en een goede gesprek. En daar ligt eigenlijk de oorsprong van de inspiratieweek. Ruim twee jaar geleden komt hij met het idee om een wandelcoachweek te organiseren in de Berghut. Gasten zouden dan in de ochtend tijdens hun verblijf met André de bergen in kunnen gaan en in de middag gaat hij alleen.

Uiteindelijk is dat in juni 2011 verworden tot de inspiratieweek, een week zonder programma waarbij André de bergen in trekt en wie mee wilt, gaat mee. Ook deze keer zijn er tijdens zijn wandelingen weer mooie inzichten ontstaan met de bergen als decor. En André heeft zichzelf ook een dag overtroffen het bereiken van de top van de Kramkogel!

 

IMG_2686

 

Jeannette maakt deze week graag wandelingen die niet te stijl zijn. Een blessure houdt haar in het dal. Ze traint voor de  halve triathlon IRONMAN 70.3 in Zell am See op 1 september.  Gelukkig zijn hier naast stijle bergen ook glooiende dalen die fantastische mooi zijn. Daarnaast heeft ze bergen mooie gesprekken waarin ze met haar nuchterheid mensen mooie inzichten kan geven. En ze gooit af en toe een verrassende boost creatieve ideeën in de groep!

 

Barbarawaterval Raurisertal

Soms moet je een niet gebaand pad nemen om bij de mooiste plekken te komen
en vervolgens dingen doen die je nog nooit deed: douchen onder een hoge waterval.
Kom op!

 

urquel Rauris bij de Berghut in Oostenrijk Hohe Tauern

Vrijdagmorgen gaan we naar mijn favoriet plekje in het dal

 

Anchelle omarmt tijdens de inspiratieweek al haar passies en wordt gestrekt in haar gevoel voor het concept wat ze heeft bedacht. We hebben er mooie gesprekken over. Ze gaat mensen verbinden door op de meest bijzondere plekken samen met hen te koken en te genieten van het eten. Daarbij wil ze ook haar kennis over gezonde voeding overbrengen. Puur simpel samen.

puur simpel samen lunch met Anchelle Doets tijdens de inspiratieweek in de Berghut 2013

 

En daar zitten we dan: vrijdagmiddag, met z’n allen aan een grote tafel in de Berghut tuin. Met de kleinste middelen heeft Anchelle de tafel gezellig gemaakt. Met madeliefjes op de borden en verse munt in de waterkannen. Met geweldige soep in stilte gegeven en vol complimenten de lunch genuttigd. Anchelle voelt dat Puur Simpel en Samen gaat gebeuren. En ik zie dat het er nu al is.

 Gave dingen doen sessie in de Berghut tijdens de inspiratieweek

 Saskia begeleidt een paar ‘gave dingen doen’-sessies

 

Bruno wil bijvoorbeeld weten hoe hij 1250 exemplaren van zijn boek met de mooiste van zijn ruim 8000 Noordzeehorizonfoto´s – een jaar lang elk uur één – kan verkopen nog voordat het boek wordt gedrukt.

newhorizons Bruno van den Elshout

 

 

Op vrijdagavond sluiten we de inspiratieweek af met de vraag wat de week ons heeft gebracht. En Janneke vertelt heel raak in het kort wat ieder van de gasten heeft geleerd: vastberadenheid, vertrouwen, volhouden, leuke dingen voor jezelf organiseren, kijken, ´kom op´, verbinden, humor, gevoeligheid, vragen stellen en verwonderen.

Wat heb je dat mooi samengevat, Janneke!

 

kampvuur bij de Berghut in de inspiratieweek in Oostenrijk Rauris

 

“Ik raak er niet over uit. Met vreemde mensen, allen met een goed hart.
Emoties liggen nog steeds aan de oppervlakte, maar ik weet dat ik ze kan en mag tonen.
Ik ga met een glimlach, opgeruimd hoofd, hart, mooie ervaringen weer naar huis.
De overtreffende trap van “dank jullie wel” is volgens mij “ik hou van jullie”. Super!”
#inspiratieweek #dankbaar

Rob, dank je wel voor je mooie woorden!

En zo beschrijft ieder de inspiratieweek op zijn eigen manier.

Saskia schrijft een mooi gedicht over de inspiratieweek.

Bruno schrijft over de aanloop én zijn verblijf in de Berghut.

En Nienke verloot net na de inspiratieweekspontaan ons boek  Het geheim van de Berghut!En superbedankt allemaal voor weer een hele mooie én tropische week!

inspiratieweek in de Berghut 2013 foto van Bruno van Elshout

foto: Bruno van den Elshout

En terwijl gasten me vaak voor “de goede zorgen” bedanken, bedankt Bruno me zaterdagochtend voor “de zorgeloze tijd”. Dat is Bruno. En terwijl ik geroerd en blij kijk naar van die handjes die in de verte nog steeds in de lucht zwaaien, bekijkt Bruno het wederom van een andere kant…

 

uitzwaaien

 

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk