Schrijfweek memories

“Eén beeld zegt normaal gesproken meer dan 1000 woorden”, wordt er vaak gezegd. Maar eigenlijk is de ervaring van de schrijfweek @deBerghut met Esther Jacobs en Brenda van der Wijk van vorige week niet in woorden én beelden te vatten. Wat een mooie mensen en wat een bijzondere week!

schijfweek de Berghut 2013

Veertien mensen komen afgelopen week naar de Berghut om hun boek te schrijven. Of toch niet. Wat soms helpt alleen al het idee om een boek te schrijven om je persoonlijke ervaringen te verwerken en dat het boek eigenlijk niet meer nodig is. Het boekidee was een middel, geen doel.

“Wat heb ik een heerlijke week beleefd! 
Ik heb alle hoeken van mijn eigen ik gezien en kunnen samenbrengen tot één Inge in balans. 
Ik heb ook alle hoeken van mijn boek gezien dna daar al die hoeken bij elkaar weten te brengen 
tot één geïnspireerde staat. En nu het vuurtje éénmaal brandt, gaat het niet meer uit, 
dat weet ik zeker. Ik ben zoveel zelfverzekerder over wat ik hierin kan toevoegen. 
Dank dat ik dat hier in de Berghut allemaal heb mogen leren.” deelneemster Inge Vuijk

De gevoelens en emoties die bij de totstandkoming van een boek komen kijken, dat vind ik – Nel – eigenlijk het mooiste van de week. De persoonlijke gesprekken die ontstaan en die raken. Hoe we elkaar inzichten en richting kunnen geven.

schijfweek de Berghut 2013 4

Iedereen geniet overduidelijk. “Kon ik dit gevoel thuis ook maar vasthouden.” Dat is inderdaad de kunst: tijdens een week de Berghut voel je de ruimte en rust om bewust met je plannen aan de slag te zijn, maar hoe hou je dat thuis vast? Dat is de kunst.

“Als je iets achter je wilt laten
Als je energie nodig hebt
Als je bijzondere mensen zoekt
Als je thuis wilt komen
Als je met ‘n traan weg wilt gaan
@deBerghut
Met het mooiste wat ik ‘heb’, kom ik hier terug.”
Geert

schijfweek de Berghut 2013 4

Hou ze in de gaten!
En dit zijn alle mooie titels van de boeken die deze schrijfweek zijn geboren:

 • Huwelijkstrainster Jacoline Steegstra schrijft ‘Liefde Kun Je Leren, een sterke relatie in 7 stappen‘ – een boek dat je kijk op de liefde verandert en voor iedereen die wil leren over relaties.
 • Zorgkundige Inge Vuijk schrijf ‘Revalideren is leren‘. Het gaat over revalidatie op basis van leerprincipes. Van zorg uit handen nemen naar zorg in handen geven.
 • Nicole Bekking schrijft het boek ‘Ontrouw‘ gaat over de psychologie achter overspel met ervaringsverhalen van mannen, echtgenotes en minnaressen.
 • Sterrenkundige Karin Heesakkers schrijft het boek ‘Sterren in de klas’. Een boek voor ouders en leerkrachten om samen met kinderen sterrenkunde te beleven en de kunst van het stellen van goede vragen te leren.
 • Journaliste Esther Reinders schrijft ‘Zinloos Gemeld Geweld‘, een pleidooi voor optimistisch nieuws.
 • Esther de Kort is bezig met ‘Ik maak de baan die ik ben’. Ze had zelf een burnout en wil mensen aansporen hun werk[week] op een manier in te vullen die beter bij ze past.
 • Nienke Bloem schrijft ‘Klantgerichtheid is een levensinstelling‘. Succesverhalen, dilemma’s en tips om met de positieve bril naar een klantgerichte organisatie te kijken. Maak met kleine stappen het grote verschil voor je klant.

 

schijfweek de Berghut 2013 4

 • Coach Floor Schuttevear schrijft ‘De leukste versie van jezelf, carrièretips voor sensitieve toppers en helpt hoogsensitieve ambitieuze vrouwen om meer uit hun carrière te halen.
 • Joan Hofland is druk bezig met haar tweede boek: ‘I’mpossible, een boek vol mooie succesverhalen van drop-outs in het onderwijs, inclusief de visie van deskundigen en het eigen verhaal van de schrijfster Joan Hofland over haar zoon die 4 jaar lang een drop-out was.
 • Selma van der Helden schrijft ‘Olifant uit de porseleinkast’[werktitel] over opstaan na een crisis of noem het tegenslag, of dat nu burnout, baanverlies, of andersoortige persoonlijke tegenslag is.
 • Geert Kamps beschrijft in zijn toekomstige boek ‘De communicatie Kameleon’ hoe we ons soms teveel aanpassen aan onze omgeving waardoor we onszelf verliezen. En geeft hij natuurlijk tips om dat te voorkomen en dicht bij je eigen kracht te blijven.
 • Marije Bedaux schrijft over Smakelijk leven met allergie: als moeder met een dochter met veel allergieën maakt zij een kookboek met tips, recepten, ervaringen en inspiratie vanuit positieve gedachten voor mensen met allergie en hun direct betrokkenen.
 • Barbara Sevenstern schrijft een moderne chicklit – en tussendoor ook nog even een kinderboek, waar ze zelf de illustraties bij gaat maken.
 • Ook Esther Jacobs is bezig haar nieuwe boek: Handboek voor wereldburgers. Pas je niet in het systeem? Stap er uit en leef je leven in vrijheid!

 

schijfweek de Berghut 2013 4

 

En Maureen legde van alles vast op beeld of via twittercolumns…
2 juni | Bewolkte bergtoppen en watervolle hangmat. Binnen in de hut voelbare energie gecreëerd door bruisende breinen. Inspiratievol. #twittercolumn
3 juni | Geen gevaar in kachelwarme Berghut. Wandelpaden en autowegen gesloten, modderstromen en zandverzakkingen. Oostenrijkse lente. #twittercolumn
6 juni | Tranen en zonnestralen. Schrijven als pleister op het gevoel. Wat maakt gelukkig? Wie vertelt mij wie ik ben? Vogels fluiten. #twittercolumn
7 juni | Als een ontdekkingsreiziger op zoek naar mezelf. Ik vind in Oostenrijk een eeuwige zoektocht. Onderweg zijn, dat kan ik goed. #twittercolumn

PS: Benieuwd naar nog meer tweet? Kijk eens terug op #schrijfweek!

 

Zeven schrijftips uit de afgelopen schrijfweek

 1. Wil je een boek schrijven? Begin met de achterflap, inleiding en inhoudsopgave. Deze aanpak werkt goed om om je ideeën te structureren.
 2. Wat je ook schrijft, een boek, een blog of een verhaal: blijf bij het schrijven dicht bij je gevoel. Dat raakt.
 3. Als je een boek schrijft en een uitgever zoekt, is je netwerk, je marketingpotentieel, misschien wel het allerbelangrijkste besliscriterium voor een uitgever.
 4. Wil je je boek niet via een uitgever uitgeven? Er zijn vele andere mogelijkheden: uitgeven in eigen beheer of tussenvormen. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld op www.tenpages.com, www.freemusketeers.nl of www.mijneersteboek.nl.
 5. Een boek hoef je alleen niet meer te drukken: printing on demand is ook een mogelijkheid: je drukt exemplaren op bestelling.
 6. Wil je je boek wel graag laten drukken? Dan is contact opnemen met Annemarie Kleve van Ipskamp drukkers een gouden tip.
 7. De promotie start al bij de eerst getypte letter van je boek: deel de voortgang met de mensen om je heen via bijvoorbeeld een FaceBOEKpagina, vraag om feedback en maak een video over je boek in wording.

 

schijfweek de Berghut 2013 4

 

Wil jij ook een week schrijven in de Berghut? Van 31 mei tot en met 7 juni 2014 organiseren we in de Berghut wederom een schrijfweek. Wil jij je verhaal aan het papier toevertrouwen, gaan bloggen of een boek gaan schrijven? Dan is de schrijfweek helemaal voor jou bestemd!

 

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk