Wintersport met kleine kinderen: vijf gouden tips

Ook als je als wintersportfan kinderen krijgt, zijn er genoeg redenen om ‘s winters in de witte poeder te vertoeven! We geven je vijf gouden tips voor een geslaagde wintersport met dreumessen, peuters en kleuters.

 

1. Maak van de reis een feestje!
Het is voor veel ouders niet leuk: 10-12 uur in de auto zitten met kinderen. Het beste wat je kunt doen, is van de reis een feestje maken!Dat begint met voorpret: Bereid samen met je kindje de reis voor, al dan niet met een landkaart [KidsKompas heeft een superleuke kinderlandkaart van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland]. Bepaal samen met je kindje welke lekkere, gezonde dingetjes je meeneemt in de auto en welke speelgoedjes er mee gaan. En maak een stop als dat nodig is.

Hapje eten? Wij worden zelf altijd heel blij van Marché wegrestaurants, bijvoorbeeld nabij Frankfurt. Super kindvriendelijk! We hebben ook gasten met kleine kinderen gehad die gingen vliegen en een auto huurden op Salzburg. De prijs viel ontzettend mee.

 

2. Let op kindvriendelijke voorzieningen
Waar wil je verblijven tijdens je wintersportvakantie met je kleine kinderen? In een appartement of pension/hotel? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke kindvriendelijke voorzieningen zijn er? Let bijvoorbeeld op de aanwezigheid van een kinderbedje, badje, aankleedkussen, magnetron/flessenwarmer, kinderstoelen, speelruimte en mogelijkheid voor kinderopvang. En zijn hier extra kosten aan verbonden? Vinden de kinderen het leuk om met andere kinderen te spelen? Allemaal dingen om op te letten.

 

 

3. Leer je kind niet te vroeg skiën
We willen allemaal zo graag met onze kinderen de piste af…. In de meeste gebieden is het advies om kinderen niet voor hun 4e jaar op skiles te doen. Hun spieren zijn gewoonweg nog niet sterk genoeg: het is te belastend. We hebben het zelf ervaren met onze jongste toen hij 3 jaar was. En ook voor een 4-jarige kan 2×2 uur per dag skiles een hele opgave zijn! In Rauris adviseren ze kindjes tussen de 3 en 4 jaar om privéles te nemen. Is je kindje moe? Push niet te veel, het is vakantie voor iedereen. Je kunt genoeg andere leuke dingen doen in de sneeuw!

 

4. Geniet van de sneeuw!
Gaat/wil je kindje nog niet skiën? Geen nood. Er zijn genoeg andere leuke dingen te doen! Maak samen een sneeuwpop, iglo of sneeuwhol. Samen met de cabinelift omhoog is ook een avontuur op zich… Of neem een slee mee en zoek en sneeuwhelling op: sleepret verzekerd. Met nog hele jonge kinderen kun je een lekkere wandeling met de kinderwagen of ruggendrager maken [kleed ze wel goed aan!]. Ook sneeuwschoenwandelen kun je perfect met een ruggendrager doen.

Onze oudste genoot al enorm van de sneeuw toen hij 2 jaar was!

 

5. Geniet zelf ook even van een piste!
De één skiet, de ander blijf bij de kleine. Dat kan. Het kan ook heel fijn zijn om even een paar uurtjes samen op de piste te vertoeven. Er zijn verschillende kinderopvangmogelijkheden voor kinderen die nog niet op les kunnen, soms bij de piste of in het hotel. Je kunt ook opa en oma meenemen op wintersport om een paar dagen op de kinderen te passen. Of je gaat met een bevriend stel met kinderen en wisselt de opvang van de kinderen af.

In de Berghut bieden we in de schoolvakantieweken én tijdens onze Jonge Gezinnenweken in maart ook kinderopvang aan. Voordeel: de kinderen zijn al vertrouwd met de plek en de mensen! Kies datgene wat voor jullie het beste voelt.

 

We organiseren in de Berghut jaarlijks in maart Jonge Gezinnenweken, met leuke activiteiten voor kinderen én met diverse dagdelen kinderopvang.

 

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk