The making of…. het BerghutBoek!

We zeggen al een tijd dat het er gaat komen… en nu komt het echt! Ons BerghutBoek. Rond 20 november zullen we het eerste exemplaar in onze handen hebben; eind oktober gaat het naar de drukker en er moet nog veel voor gebeuren… 🙂

Wat komt er in het BerghutBoek?
De Berghut
heeft als pay off: creating memories. Inmiddels kunnen we daar aan toevoegen: …and new stories! In het boek komen veel persoonlijke verhalen van allemaal leuke en inspirerende mensen die we in de Berghut hebben ontmoet, over initiatieven die eruit voortgekomen zijn en over wat hen in het leven bezighoudt. En ook een selectie van de lekkerste Berghutrecepten, van diverse gave dingen die je zelf van hout kunt maken, talloze tips en ervaringen voor emigranten in spé en met HEEL VEEL MOOIE BEELDEN! Het gaat over wat er allemaal ontstaat in de Berghut en wat het je brengt. Het is een boek met de warme sfeer van de Berghut, met mooie herinneringen en vooral nieuw ontstane verhalen. Een boek van ruim 200 pagina’s dat leest als een mooi magazine!

Achter de schermen
En… we bieden ook een kijkje ‘achter de schermen’. Voor onszelf is het avontuur wat we 4 jaar geleden zijn aangegaan een onvergetelijke persoonlijke ontdekkingsreis geworden! Die delen we graag. Want dat is ook de Berghut. We vertellen open over onze ervaringen. Niet alleen het verhaal van: we verlieten huis en haard en we leefden nog lang en gelukkig. Maar juist ook over diepe dalen, eenzaamheid, aangaan, doorzetten en vinden. We voelen ons ontzettend rijk met al deze levenservaring!

Gastenboek 2.0
En wat vinden we het gaaf om dit boek samen met onze gasten te schrijven! Met hun verhalen, met hun vragen als input voor ons boek en met hun hulp bij de look and feel van het boek. Een gastenboek 2.0.

Voor wie schrijven we dit boek?
We voelen dat er een inspirerend, integer en mooi boek gaat komen, voor lotgenoten in het buitenland én plannenmakers, human interest-verhalenverslinders én lifestyle liefhebbers, [oud-]gasten, stamgasten én potentiële gasten, familie, vrienden en oud-collega’s!

‘The making of’ in beeld

Allemaal onderwerpen en verhalen voor in het boek.
We zetten deze weken druppelsgewijs vragen uit voor bijdragen.

Idee voor de cover van het boek…

Fotoshoot voor de cover.

We hebben we afgelopen 1,5 week gewerkt aan een Proefboek:
40 pagina’s impressie van de eerste ideeën,
als input voor een brainstorm met een paar oud-Berghutgasten.
Wow, het wordt meteen al concreet…. Leuk en spannend!

A.s. maandag 24 september ontmoeten we onze drukker
die al een dummie heeft gemaakt van het formaat,
het papier en de grootte van het boek!

Je kunt de komende weken het boekproces verder volgen op ons blog, via Facebook én Twitter!


Update 3 november 2012

Als je dit blog de afgelopen weken moest geloven, waren we niet veel verder gekomen met ons boek. Niets is minder waar: ons boek ligt inmiddels bij de drukker! Omdat het af en toe plaatsen van een berichtje op twitter of facebook iets sneller gaat dan het blog bijhouden, was dat in het drukke schrijfproces wat makkelijker 🙂 Hoog tijd om het blogbericht bij te werken. We hebben we de afgelopen weken gedaan?

Bijzondere VerhalenBeurs
In de zomervakantie lees ik over de Bijzondere Verhalenbeurs die Esther Jacobs op 24 september initieert: een plek waar mensen hun bijzondere verhaal kunnen delen met verschillende magazines, sprekersbureaus en tv-producenten. Wat een gaaf concept! Ik -Nel- verblijf in september een paar dagen in Nederland voor een boek- en familiebezoek en ben op de Bijzondere Verhalenbeurs.

In de ochtend help ik mensen om hun verhaal scherp te krijgen, want als je ‘s middags met de journalisten spreekt, heb je maar 5 minuten om indruk te maken! En in de middag pitch ik zelf ook een paar journalisten. Oef, spannend! Ik merk dat ik ons verhaal nog niet zo lekker kan samenvatten.

BerghutBoekBrainstorm
Een dag later heb ik met een paar Berghutgasten en Annemarie Kleve, onze contactpersoon van de drukker,  een brainstorm  over de ‘look & feel’ van het BerghutBoek. Hans en ik hebben een proefboek van een pagina of 50 opgemaakt. Het delen van de inhoud van ons boek is mooi en ook spannend… We laten iets zien wat niet af is. We doen het omdat we weten dat het boek er beter van wordt. Toch voelt het kwetsbaar.

Naast het feit dat de meedenkers de foto’s fantastisch vinden, is de feedback: less=more. Kortere verhalen [minder tekst op een pagina] en rustiger pagina’s qua opmaak.

vanaf 26 september: een nieuwe insteek
Hoe gaan we verder? Tot dan toe is de werktitel van het boek ‘Het BerghutBelevingsBoek’. Op de terugweg naar Oostenrijk komt de definitieve titel opploppen: ‘Het geheim van de Berghut’.

De Berghut is een succesvol concept. Hoe komt dat? Wat zijn de geheimen? We laten o.a. gasten aan het woord in ons boek en verklappen een aantal succesrecepten én de werktekeningen van onze Berghutmeubels. Daarnaast is er ook nog een ander geheim. Iets waar we nog niet veel over gepraat hebben: onze persoonlijke ontdekkingsreis van de afgelopen jaren. Voorbij de vraag “Hoe bevalt het jullie hier?”

Puzzelen
In het voorjaar lijkt ons boek vooral een boek met gastenverhalen, recepten en mooie foto’s te worden. In de loop van de tijd komt ons verhaal er ook in stukjes bij. En de definitieve versie wordt een boek waarin ons verhaal centraal staat…

Een boek maken is net een puzzel:
je zoekt net zo lang de stukjes bij elkaar totdat ze passen. 

Eigenlijk beginnen we eind september pas echt te schrijven. We hebben wel wat tekst, maar vanaf dat moment hebben we duidelijk wat de indeling van het boek gaat zijn. Het boek krijgt drie delen met negen hoofdstukken:

  • BerghutBeleving [met verhalen van gasten en succesrecepten]
  • een deel ‘the making of’ en achter de schermen [bezinnen, begeerte, bedoeling, bewerkstelligen, balanceren, beraden en blijven dromen]
  • en een bijlage vol inspiratie [met onze inspiratiebronnen, tips om je hart te volgen, verwijzingen naar wat er allemaal nog op onze site voor verhalen te vinden zijn én een antwoord op de vraag: wat is het geheim van de Berghut…?]

Het wordt een proces van kiezen, schrijven, strepen en nog meer puzzelen.

Zelf breng ik een aantal dagen schrijvend in bed door: ik heb een flinke keelontsteking. Gelukkig hoef ik niet veel te praten om te kunnen schrijven :-). Het zijn dagen met veel focus. Eigenlijk precies wat we nodig hebben. Het grootste deel van ons verhaal komt op papier.

vanaf 5 oktober: reviews
Parallel aan het schrijven, lezen verschillende mensen mee  en doet Stamgast Nathalie en lerares Nederlands een eindredactieslag.

Het is een rollercoaster van schrijven, laten lezen, corrigeren en weer laten lezen. Wat een mooie reacties krijgen we….

“Ik word zo enthousiast van jullie verhaal!
Ik heb een plan voor mijn bedrijf, daar word ik als jullie tips lees helemaal warm van!”

“Het is een persoonlijk boek, geschreven om je te vooraf, tijdens en na je verblijf
te verheugen, te verbazen en te verbinden.”

Twitter: ‘Ik voel aan alles dat mijn geest tijd nodig heeft.’
Prachtige zin van Hans van @deBerghut in het coming up #berghutboek

“Nu al zo ongelooflijk onder de indruk van jullie verhaal! Werkelijk prachtig en boeiend!!!!
Complimenten, hoor! Ik ben ontroerd, geraakt en trots op jullie openheid.”

Daar worden wij natuurlijk een beetje stil van…

25 oktober: proefboek
De deadline komt steeds dichterbij… We voelen ‘m. De laatste teksten schrijven, nog een aantal maaltijden testen en fotograferen, de verhalen van een aantal gasten. Elke minuut telt. Krap een week voor de deadline, mailen we een conceptboek naar een aantal mensen. Het is nog niet klaar, met het is een goeie test. Het voelt net als ons Proefweekend, dat we drie jaar geleden een week voor de opening van de Berghut organiseerde.

“Vannacht proef van het Berghut-boek gelezen. Ik zou maar een paar pagina’s lezen, maar kon me er niet van losmaken. De verhalen van de gasten, de prachtige foto’s, maar vooral het openhartige verhaal van Nel en Hans raakten me echt.”

27 oktober: met de deadline in zicht
Nog even dit, nog even dat… Lange tijd kan het, maar op een gegeven moment niet meer. De deadline. We willen nog zoveel. We krijgen gelukkig een extra dag van de drukker. Dat geeft lucht! Zo veel als we kunnen, voeren we suggesties van de proeflezers door en voeren we onze laatste ideeën door.  Ik sta de laatste paar ochtenden flink vroeg op.

 “Wie iets moois wil maken, moet maar even een nachtje minder slapen.”

“Ontzettend genoten van de nacht met sneeuw die er uitzag als klaarlichte dag! #vollemaan #vroegop”

De laatste loodjes
Een flink hoofdstuk heb ik niet meer kunnen doorlezen voor de allerlaatste keer…

Als er ergens een punt niet op de i staat, dan vergaat de wereld niet. Toch….? 🙂 #evenmezelftoespreken

Als ik bovenstaande zin op Facebook en Twitter post, krijg ik geweldige reacties. Dat geeft moed 😉

“In Perzische tapijten weven ze expres een fout, om de feilbaarheid van de mens uit te drukken.”
“Lesje loslaten 😉;)
“De maakt het echter.”

“Alles is perfect!”
“Heel goed is ook nooit goed genoeg voor de perfectionist!”

31 oktober: boek naar de drukker
Het bestand aanleveren aan de drukker heeft nog wat voeten in de aarde. Tijdgebrek en een vastlopend computerprogramma spelen ons parte. Oooooo, daar zit echt nog een grote fout! En we hebben twee pagina’s die het moeilijk hebben. Daar loopt het vast bij het omzetten naar het bestand voor de drukker. Uiteindelijk gaat alles eruit… Wat onwerkelijk! Alle checklisten kunnen de kachel in…

“[Nel] Na een paar korte nachten en een aantal weken keihard werken, is ons boek ‘Het geheim van de Berghut’ naar de drukker! Wat een proces… En alle hulp was en is hartverwarmend!”

“Dat gevoel als je boek naar de drukker is….
Dat je dit nog had willen nakijken en dat nog had willen doen.
Het gevoel van euforie, het is gelukt!
De spanning, want hoe zal het boek eruit zien.
En de nieuwsgierigheid: hoe zal het ontvangen worden… ‘”

3 november: proef
We hebben het boek ter check  binnen van de drukker, ter check voor de kleuren. Ik durf niet…
Na het boek bekeken te hebben, is er rust over me heengekomen. Het wordt mooi!

7-8 november: het boek wordt gedrukt!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=L5PfGY7pVKA&w=560&h=315]

Ons gevoel over het boekproces
Intensief, bijzonder, samen, terugblik, verwerking en hartverwarmend..

Nathalie, Marleen, Annechien, Wendy, Hugo, Sofieke, Francisca, Martine, Annemarie, Nicole, Karin, Mirtel, Mariska en Janne en alle mensen die voor het BerghutBoek een stuk hebben geschreven; superbedankt!

“Zo ontzettend gaaf hoe het BerghutBoek een co-creatie met verschillende Berghutgasten is [geworden]! #samen”

We vertellen een open en eerlijk verhaal over onze persoonlijk ontdekkingsreis van de afgelopen jaren beschreven. We hebben verschillende keren de vraag gehad: “Weten jullie zeker dat jullie zo open willen zijn?” Ja, dat willen we.

We hebben gemerkt dat openheid verbindt en inspireert.
En dat willen we graag bereiken met ons boek.


‘Het geheim van de Berghut’ 
is van 23-25 november 2012 te koop op het event FlavouritesLive. Vanaf 26 november is het te koop via hetgeheimvandeBerghut.com [in de maak]. Binnenkort start de voorinschrijving. Het stevige vierkante boek is 250 pagina’s en kost slechts 19,95 euro!

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk