”Dit voelt als schoolkamp!” #inspiratieweek

Zet 15 mensen bij elkaar die elkaar niet kennen en onderga het. Een en al verwondering. Vanaf het moment dat de #inspiratieweek begint, heb ik de behoefte om vast te leggen wat er gebeurt. In beeld en woord. Het lijkt onmogelijk. Maar ik ben een beetje eigenwijs en vasthoudend ;-). Ik ga het toch proberen. Elke dag een stukje. Een groeiend concept. Want wat er afgelopen week in de Berghut is geweest, is te mooi om niet een beetje te delen.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jPhatNl0o3E&w=560&h=349]

Songtekst muziek in het filmpje: Beautiful People – Chris Brown

Het begint met Andre. Hij mailt ons begin dit jaar. “Ik heb een idee: ik kom naar de Berghut om te wandelen en schrijven. Daarnaast heb ik voor jullie gasten beschikbaar voor een goed gesprek in de bergen.” We leggen de laatste week van mei vast. Als ik hem drie weken geleden mail dat ik een twitteractie heb gedaan en vertel dat er verspreid over de week ongeveer 15-20 mensen komen, krijgt hij het een beetje benauwd: hij wilde eigenlijk een beetje tot rust komen. Ik verzeker hem dat het allemaal goed komt! Hoop ik…

De eerste avond zet meteen de toon. Want als Andre zich kwetbaar opstelt, opent iedereen zijn hart. Voor de rest van de week. Veel van ons hebben een wandelgesprek met Andre gehad en dat maakt je wakker. Het gaat over de essentie.


De volgende ochtend belt Dennis. “We zijn er bijna! Het is zo ontzettend gaaf. We hebben rijdend de zon zien opkomen, achter de bergen. Echt fantastisch. Ik heb er zo’n zin in!” En met de komst van Dennis en Elly voel je dat tijdens deze #inspiratieweek het ogenschijnlijk onmogelijke mogelijk wordt… Dennis is gewoon een creativiteitskanon van hier tot de Mount Everest.


Een nog goed functionerende fietsband van Hans moet eraan geloven: Dennis gebruikt deze voor het maken van een katapult voor Nick en Lucas. En voor het feestmaal van Hans zijn verjaardag vissen Dennis en Elly zelf zo’n 12 forellen! Voor op de bbq en om te roken [Dennis heeft zijn eigen rookapparaat meegenomen].


Voor Dennis is Elly – naar eigen zeggen –  een rustpunt. Ze is behulpzaam en is bij veel gekke dingen betrokken! #venetie #forellenvissen #gierenkijken #vroege vogel


Samen met Dennis en Elly heeft Suzan een vroege ochtendwandeling gemaakt: gieren kijken. Haar tempo lag lager dan die van Dennis en Elly, maar daar waren ze juist blij mee: “We hebben daardoor meer van de natuur écht gezien!” Natuur boeit Suzan.

Suzan is ook een beetje gek. Heel gek eigenlijk…


Wat doet Suzan trouwens op die waterbak? Dat is ‘planking’, hebben we ons laten vertellen. Dé rage van dit moment. Waar en op welk moment dan ook ga je plat liggen en maak je een foto. Het werd de rode draad in de #inspiratieweek. Suzan maakt een hilarisch filmpje van Annet die de kleine Berghut gaan be-planken…

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=LDALNv_53Pg&w=425&h=349]


Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat Marianne begonnen is over planking.  Marieke trok toen meteen de stoute schoenen aan. Eerst nog een beetje omwennig voor anderen…

Maar toen er 1 schaap op de dam lag, volgden er meer…

En op de dansvloer…

Maar goed, Marianne was er dus over begonnen: planking. En zo heeft Marianne tijdens de inspiratieweek meer in gang gezet: met z’n alleen naar Salzburg rijden, ieder gaat voor zich de stad in en: zul je elkaar ontmoeten en waar is dat?


Even  terug naar het ‘planken’: wie lag daar op onze kleine Berghut? Dat was Annet. Annet die als eerste vroeg of ze een dag langer kon blijven. “Het is hier zo fijn!”

Ze vond het moeilijk om weg te gaan. Weet je waarom?


Vrij. Vrijheid. Je vrij voelen. Je blij voelen. Spelen! Op de muziek van de Sound of music.

En met wie kun je ook anders spelen dan met Marieke? Marieke is spelen.


Dat is ook haar missie: mensen meer laten spelen, in brede zin. Voor Hans zijn verjaardag initieerde Marieke een hilarisch Oostenrijkse Berghut-parcours…

Marieke legt het parcours uit.


Klaar voor de start… En de winnaar krijgt een door Marieke en Jan van houtsnippers gemaakt miniatuur Berghut!

Op naar het spijkerslaan en Mozartkugellepellopen…

Kaasfonduevork poepen…

Do re mi… zingen [Sound of Music]


En natuurlijk: planking.

De winnaar was: Jan!

En als je het filmpje van de inspiratieweek bewondert, zie je de slapste lach ooit, van Jan… Jan schreef een mooi verhaal over zijn ervaringen in de inspiratieweek.

Eén van de gevleugelde uitspraken van Delian over Jan: “Jan, gooi je haar los!” En waar Jan en Delian zijn, wordt gelachen. Aanstekelijk!

Echt bewonderenswaardig hoe jij herstellende van een hersenschudding de balans tussen tijd voor je zelf en tijd met de groep hebt doorgebracht, Delian! Pat gaf jouw dat duwtje wat je nodig had.


Eigenlijk kent Pat – een vriendin van ons – nog de meeste mensen in het bonte gezelschap. Via haar leren we Roy en Eline kennen, die ook een paar dagen in de Berghut zijn.

“@Handelswijs: De Berghut voelt als thuis voor ons. We komen zeker weer!”

Waar haar bezoek in maart vooral om inspiratie draait, is dit Hemelvaartsflitsbezoek ook een gezinsuitje met kids en Jacques. Die peersolo op Prince tijdens de Berghutdisco op vrijdagavond is nu al legendarisch…Wist je dat een Berghutdisco ook op mijn persoonlijke wishlist stond? Nou, die kunnen we inmiddels doorstrepen…

“Aan de foto’s op jullie blog te zien heb ik helaas nog flink wat fun gemist na mijn vertrek”, twittert Joost. Ja Joost, je hebt het parcours en de disco gemist… Maar je hebt ook heel veel wel meegemaakt: stevige wandeling, fietsklim Grossglockner Hochalpenstrasse, twitterles van Marieke, coaching met Marianne over je drijfveren, de verjaardag van Hans, een goed gesprek met onsover een nieuwe koers in je werkende leven en veel plezier. Super dat je erbij was!

Joost en Roy hebben tijdens de #inspiratieweek een interessant gesprek  over sporters. Ook daar is een mooi linkje. Roy boeit wel meer mensen. Roy is een boeiend mens. Als iemand vraagt wat hij doet, zeg ik dat hij gedragsgoeroe is. En daarnaast is het een warm mens. En dat we hem kennen, hebben we te denken aan Pat.

Roy komt met zijn twee kinderen en vrouw Eline. Even voor 3 nachtjes op en neer naar Oostenrijk… Hoewel ze in een groep komen die al een aantal dagen bij elkaar is, doet Eline ook met de gekkigheid mee. 🙂

En ook vriendinnetje Alinda komt voor 3 nachtjes naar de Berghut. Ze besluit twee dagen voor haar komst. Een ingeving. Een mooie ingeving. Een juiste ingeving.

Is Erica nou gast of personeelslid? Tijdens de #inspiratieweek is ze alletwee… “Volgende week slaap ik wel weer bij. Dit wil ik niet missen!” Erica is overigens degene die zegt dat Venetie helemaal niet zo ver van de Berghut ligt. Dennis neemt deze opmerking serieus en ze gaan de volgende dag. [Als Dennis over een paar dagen terug is van retraite, volgen zeker [te] gekke foto’s van Venetie.]

Ook Andrea is een personeelslid. Ze loopt een soort Ik Vertrek-stage in de Berghut en kijkt met verbazing wat er tijdens de #inspiratieweek allemaal gebeurt… En als je zelf dan ook nog jarig hebt in zo’n week, dan blijft het ‘Lang zal ze leven’ niet uit’. Met een fantastische belevingsbon als kado namens de groep!

En wie is er ook jarig tijdens de #inspiratieweek op 1 juni? En dat hebben we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Al voordat de week begint, vraag ik de groep om na te denken over de invulling van een onvergetelijke dag voor Hans. En dat wordt het!

De gasten koken voor ons: ze vangen forellen in het dal en maken ze voor ons klaar, een heerlijke cocktail, heerlijke groenten uit de oven en spetterende chocomousse. En ook Hans krijgt van de gasten een gigantische belevingsbon. Echt super! Aangezien we pas om 22.00 uur gaan eten, schuiven we het Berghutparcours op naar de avond die volgt [herbeleef het parcours eerder in het bericht!].

Waar Hans eerst dacht: “Nel, wat ben je nou weer aan het doen: een retweetactie, een wishlist maken, mensen zomaar uitnodigen…”, denkt hij later: “Wat briljant is dit.” Het wordt een onvergetelijke week met mooie gesprekken, reflectie, confrontatie en korte nachten. En dat terwijl het gezinsleven gewoon doorgaat…


En nu ik zelf de laatst overgeblevene ben, weet ik even niet meer wat te schrijven… Misschien helpt mijn kaartje, dat ik twee weken geleden heb geschreven, me verder.


Ja, wat was dat mooi…  Het beeld dat ik 10 jaar geleden voor me zag was een huis met een grote tuin waar mensen kwamen die  even tot zichzelf wilde komen. Toen ik de eerste ochtend aan de linkerkant van de tuin Marieke met haar mooie slingers zag bewegen, Annet in het midden aan de tuin op de tuinbank foto’s zat te kijken en Suzan helemaal rechts beestjes fotografeerde, was de cirkel rond. Het was in het moment mooi en het was voor mij ook een teken dat je je dromen echt kunt realiseren.


En wat gebeurt er met de persoon die de meeste foto’s maakt? Inderdaad. Dat was dus even zoeken!

En het mooie is dat ik nu nog steeds geniet van wat er gebeurt na de #inspiratieweek. Er is beweging. En wie erbij was, probeert het actief vast te houden. Er ontstaan samenwerkingsverbanden. De week is duurzaam. We created a huge

memorie, together. En daar hebben de schitterende bergen rondom te Berghut absoluut een rol in gespeeld. Geen berg is te hoog!


Trouwe volgers van deze ‘#berghutsoap’ verwachten nu een cliffhanger: een spannend eind dat smaakt naar meer. Ehhhhhmmm… Eigenlijk smaakt de hele #inspiratieweek naar meer. Wat voor leuks, geks, moois of onmogelijks wil jij in de Berghut mogelijk maken? Laat het ons weten! Hans en Nel, deBerghut@gmail.com

Wat is er nog meer geschreven over de #inspiratieweek?
Andre heeft een blogbericht geschreven om stil van te worden.
Andre heeft ook een leuke site met mooie bergwandelkiekjes: wandel mee met Andre.
Jan heeft zijn uiterst persoonlijke ervaring over inspiratie gedeeld.
Suzan heeft op haar blog een verslag van dag tot dag staan. Heb je even? 😉

Ontzettend bedankt allemaal!

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk