Hans op relfectie in de bergen

Hans is niet zo’n schrijver en heeft hij mooie dingen te vertellen. Daarom in interviewvorm iets meer over zijn plannen voor de komende dagen. Hij gaat namelijk de komende 4 dagen alleen de bergen in. Met rugzak, eten en tent.

Wat is daar leuk aan?
“De vrijheid, de mooie natuur, het avontuur en tijd voor reflectie. We hebben het eerste Berghutjaar so wie so heel weinig tijd gehad om de bergen in te gaan. Je merkt dat je met kinderen ook niet gemakkelijk dagtochten maakt. Voorheen deed ik het regelmatig, lekker bezig zijn en foto’s maken. Daar word ik blij van.”

Maar het is nu al best koud. Kun je dit niet beter in de zomer doen?
“In de zomer is het topdrukte voor de Berghut, dus dat lukt niet. Daarnaast is de herfst een heel mooi seizoen voor foto’s: de kleuren, besneeuwde toppen. Wat dat betreft vind ik de natuur in de zomer wat minder fascinerend.”


“Waar komt het idee vandaan om er alleen op uit te gaan?”
“Ik ben op het idee gebracht toen we afgelopen juni bij Caroline van Feelgoodies langs gingen. Ze is zelf in maart in de Berghut geweest. We hebben gesproken over ons eerste jaar in de bergen en hoe dat voelde voor mij. Ik heb jarenlang als manager gewerkt en delegeerde alleen maar. Ik werkte 4 dagen heel hard en had daarnaast ook mijn rust. Knallen versus rust. In de Berghut gaat het eigenlijk altijd door. Ik mis tijd om te reflecteren, om erachter te komen wat er allemaal gebeurt, hoe ik daar in sta, wat ik voel en wat ik wil. Ik ben vooral een denker. Caroline gaf als tip om een paar dagen alleen de bergen in de gaan, dichtbij de natuur, om goed te kunnen voelen.”

Wat hoop je tegen te komen?
“Ik heb echt geen idee. Ik ben soms een beetje bang om het antwoord tegen te komen. Stel dat het antwoord zegt: “Leuk dat je hier in Oostenrijk bent, maar je karakter past beter in Nederland?” Wat me bezighoudt is: moet ik niet meer de dingen doen die ik in Nederland deed en waar ik goed in ben?

Maar wat hoop je wel tegen te komen?
Rust in mijn hoofd. Handvatten om de komende periode aan te pakken: dat ik wat meer grip krijg op de dingen waar ik energie van krijg, gecombineerd met de Berghut. En ik hoop ook te kunnen genieten van de mooie natuur en van de 4 dagen ruimte voor mezelf.

Hans leest het stukje na. ” Heel mooi. Is het niet te persoonlijk.” Ik vraag wat hij ermee bedoelt. “Als mensen dit lezen?”
Het is niet makkelijk om eerlijk te zijn naar jezelf, laat staan naar de buitenwereld. Maar ik geloof dat de wereld er alleen maar mooier van wordt.

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk