Oostenrijkse traditie: Bauernherbst

Afgelopen jaar reist een bekende na een paar dagen Oostenrijk weer naar Nederland. Hij denkt een snelle Oostenrijkse binnendoorweg terug te nemen. Totdat hij met zijn auto in een stoet versierde koeien terecht komt. Hij kan geen kant op en kan niets anders doen dan wachten en kijken naar het vrolijke vee. De herfst is begonnen! En dat vieren ze in Oostenrijk uitbundig.

Alleen al in Salzburgerland vinden er meer dan 2000 evenementen plaats rondom traditie en folklore. De Bauernherbst staat in het teken van feesten van dank: dank voor de oogst. Het motto voor Bauernherbst 2010 is: “Salzburger gebruiken en gewoonten”.

Zondag 12 september vierde Rauris haar jaarlijkse Bauernfest. Het weer oogt een stuk vriendelijker dan vorig jaar. Toen kwam de regen met bakken uit de hemel. Vandaag is het een zonovergoten dag. De ochtend staat in het teken van dank in de kerk; ’s middags is het vooral feesten. De biertafels op het kerkplein staan rijen dik. Er is geen plekje meer te krijgen. Veel einheimischen zijn gesierd in lokale kledij en luisteren naar een muzikaal Oostenrijks duo met gitaar en accordeon.

De kids vermaken zich op het speelkussen, rijden een rondje paard en knutselen wat. Als we koeienbellen horen, haasten we ons naar de kant van de weg. We zien vrolijk versierde koeien voorbij komen: de traditionele Almabtriebe. Het staat symbool voor het vee wat van de bergweide naar de stallen wordt gebracht in de herfst. De ene koe is nog bonter dan de andere.


En als we genieten van ons ijsje, horen we in de verte ronkende traktoren aankomen. Ze ronken zo omdat ze oud zijn. Allemaal oldtimers van de Rauriser oldtimer traktorclub. Op bijna iedere versierde traktor zitten wel kinderen en kindjes in klederdracht vertederen. De traktoren en koeien moeten ook allemaal weer hun weg naar de boerderij vinden. Gelukkig hebben mensen hier geen haast!

Het landelijke herfstleven van het SalzburgerLand wordt van 28 augustus tot 26 oktober 2010 in 78 vakantieplaatsen gevierd met meer dan 2000 evenementen rondom traditionele folklore en handwerk.

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk