In de bergen met kleine kinderen: 5 ervaringstips

[Dit bericht is ook geplaatst op het blog van indebergen.nl]

Onze oudste van 3 jaar heeft onlangs een steile afdaling met trappetjes en over boomwortels door het bos – aan de hand – helemaal zelf gelopen. Wat een mijlpaal! Hij geniet van de reuzeslakken in het bos en de stromende beken, zoekt dennenappals voor de eekhoorntjes en rent stukjes naar beneden waar papa hem opvangt. De regent stoort ‘m niet.


Toen we nog geen kinderen hadden, maakten we flinke dagwandelingen en meerdaagse tochten, inclusief wildkamperen. Wetende dat het wel een keer weer gaat komen, beleven we ondertussen de bergen op een andere, ook fantastische manier. We delen graag vijf ervaringstips om met hele kleine kinderen plezier te hebben in de bergen.

Lang leve de ruggedrager
Als we voorheen iemand met een ruggedrager zagen, vonden we dat tuttig. Sinds we zelf kinderen hebben, blijkt wandelen met een ruggedrager een uitkomst. De kinderen zitten op een troontje van waaruit ze alles om zich heen kunnen bewonderen. De jongste van ruim 1,5 jaar vindt het heerlijk, ook slapend. Voor de oudste van bijna 4 nemen we de drager nog wel eens mee, voor als zijn kleine beentjes een beetje moe zijn.

Water en stenen
Water en stenen zijn voor kleine kinderen misschien wel de belangrijkste ingrediënten voor een geslaagde bergvakantie! Stenen om in het water te gooien of om dammen mee te bouwen en naar de overkant te lopen. Ze kunnen er urenlang mee zoet zijn.


Worstje op het vuur
Je eigen worstje op het vuur warm maken en opeten. Wat een avontuur! In de bergen heb je overal barbequeplekken of kun je zelf een klein vuurtje maken. Je neemt wat brood, paprika, mais en worstjes mee: ze hebben hun vitaminen binnen én zijn weer een bergervaring rijker.

Watervallen en klammen
Hij ziet overal watervallen; hij heeft er oog voor. En zolang de wandeling maar de berg op gaat, vindt onze oudste het leuk om zelf te lopen. Vorig jaar liep hij als 2-jarige meer dan 400 treden bij de Kitzlochklamm! Zo zijn er overal in de bergen klammen en watervallen die garant staan voor bergplezier met kinderen.

Let it come
Jij kunt die top wel willen halen, maar of het een leuke wandeling wordt met kleine kinderen… Hoe meer jij wilt, hoe dwarser ze worden. Je zult versteld staan wat ze wel doen en kunnen als je haalbare activiteiten onderneemt. Stel dus vooral niet te veel doelen en eis niet te veel van je kinderen. Geniet vooral van wat is.

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk