De bergdroom van Edwin

Mijn bewondering voor mensen die hun hart volgen is groot. Toen ik mijn eigen PassiePraktijk had, schreef ik PassiePortretten over mensen die hun passie leven. En ik blijf het leuk vinden om anderen te inspireren met dit soort verhalen, ook hier. Neem Edwin: een Nederlander in het Rauriserdal die onlangs zijn outdoorbedrijf Berg & Spass [“berg en plezier”] is gestart. Hij gaat ervoor en neemt elke stap, desnoods met een omweg, om families plezier in de bergen te laten beleven.

Liefde voor bergen
De voorliefde voor de bergen, het sportieve, natuur, cultuur, 4 seizoenenklimaat, rustieke, stapje terug in de tijd met betrekking tot  regeltjes, maar ook het gemoedelijke. Het zijn allemaal redenen voor Edwin en Esther om naar Oostenrijk te verhuizen. In november 2007 komen ze in het Rauriserdal wonen, waar ze zich meteen op hun gemak voelen.

Ze wonen in het idyllische Seidlwinkeltal, op het terrein van een boer. “Je kunt elke dag weer dezelfde foto schieten van dezelfde berg. Het blijft allemaal even mooi en elke dag beleef je dat weer opnieuw. Ik kan heerlijk ontspannen tijdens een bergwandeling en hier raak je niet uitgekeken, waardoor je hoofd heerlijk leeg raakt.”


Als ze hier – met paard en hond – komen wonen, weet Esther al dat ze in het geschenkwinkeltje in Rauris kan gaan werken. Een fijn vooruitzicht! Edwin pakt alles aan in het dal wat op zijn pad komt. Hij werkt in een bergrestaurant,  in de steengroeven en in de verhuur van skimateriaal. Zijn echte plezier zit in actief bezig zijn in de natuur.

Plezier hebben en brengen
Vorige zomer begeleidt hij vanuit de skischool het activiteitenprogramma voor kinderen. En afgelopen winter haalt hij zijn Anwartersdiploma en wordt skileraar, één van de meest geprezen door onze gasten! De plannen voor een eigen outdoorbedrijf broeden al langer; afgelopen voorjaar zet Edwin de stap. “In Nederland werkte ik als teamleader warehouseplanning en stockcontrol in de logistiek. Met mijn sportopleiding en interesse in sport kon ik niet langer meer mijn ei kwijt. In Oostenrijk zijn de sportieve mogelijkheden onbegrensd.”

“”Begin de dag met een lach en doe vooral hetgeen waar je plezier aan beleef”. Dat is mijn motto waar ik zoveel mogelijk naar leef. Na verschillende gesprekken en het verkennen van de mogelijkheden, hak ik de knoop door en begin voor mezelf. Mijn geduld en improvisatievermorgen wordt wel op de proef gesteld, maar dat houdt me scherp. Zo geeft één van de boeren geen toestemming om over de weg door zijn stuk grond te steppen en word je gedwongen een andere locatie te zoeken. Ik dacht een mooi alternatief gevonden te hebben, maar dat kan op het laatste moment ook niet doorgaan. Ik heb gelukkig een andere locatie gevonden. 3x is scheepsrecht…”


Er is meer
Wat doe je allemaal met Berg & Spass? “Kortgezegd organiseer ik activiteiten voor families. Je kunt met stevige steps van de berg af steppen [Downhill Monsters], er staat inmiddels midden in het dorp een knalrode familiefiets om het dal fietsend met de hele familie te beleven, ik organiseer een avondbergwandeling en een fantastische wandeling vanaf de Grossglockner Hochalpenstrasse naar het einde van het Seidlwinkeltal bij Rauris. Verder begeleid ik het goudwassen, piratenschat vinden en een waterpret- en speelmiddag. En komende winter heb ik ook mooie dingen in petto!”

Wat wil je brengen met Berg & Spass? “Met Berg & Spass wil ik de vakantieganger laten beleven wat ook voor mezelf heel belangrijk is: de natuur, het onverwachte, avontuur en actie.  Wat is er mooier dan lachende gezichten te ontvangen van gasten? Wat hier allemaal voor moois te beleven is, wil ik graag delen. Je kunt een bergwandeling van A naar B maken, maar daartussen in zit nog zoveel meer om te beleven. Als je dat inziet, word je rijker van hart.”

Wil je meer weten over Berg & Spass? Edwin heeft een vrolijke website: bergspass.at

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk