Een heerlijke week met onze kok Irene

Het zelfgemaakte brood, de broodsalade, appeltaart, pompoensoep en schuimkranzen waren heerlijk; de knödel vergt nog wat oefening ;-). Dat geeft niet, want Irene – onze kok in spé die onlangs een week bij ons was – is enorm toegewijd en is niet bang om dingen uit te proberen. Ze komt begin november weer naar de Berghut om de Berghutmenu’s voor de winter voor te bereiden en de hele winter heerlijk te koken!

Irene koken kok de Berghut Oostenrijk Rauris eten
Stevige kost

Wat een heerlijkheid: afgelopen week is er elke avond voor ons gekookt. En hoe! “Ik zal je missen, Irene”, zegt Hans op de laatste avond. Ik ook, want koken is niet mijn hobby. Het is zo leuk om te zien hoe Irene er een groot deel van de dag mee bezig kan zijn, met recepten zoeken, voorbereiden en koken. Haar lat ligt nogal hoog, want ze wil het liefst met regionale en verse producten werken.

We zijn erachter gekomen dat dat in de winter nogal lastig gaat worden in Oostenrijk. Als we tijdens een wandeling bij een Berghut gaan eten, merken we dat het vooral soep, nudeln, knödel, kaas en spek is. Oostenrijk is het land van de stevige maaltijden, echt winters. “Gezond eten staat voorop, dus dan eten we de groenten maar iets minder regionaal”, stelt Irene vast.

Irene koken kok de Berghut Oostenrijk Rauris eten
Ontbijt
Onze aannemer nodigt ons uit bij hem thuis. Hij heeft zelf ook een pension, met ontbijt. Hij heeft een heel handig ontbijtbroodjesconcept waarmee hij ons kennis wil laten maken: broodjes in allerlei soorten uit de diepvries die met en speciale oven binnen 4 minuten klaar zijn. Smaakt niet verkeerd! “Je hebt altijd snel verse broodjes”, benadrukt hij. Irene kijkt bedenkelijk en neemt nog een slok wijn. Dit is niet helemaal haar idee van vers en regionaal…

Later aan onze eigen keukentafel bruist het van de energie als we brainstormen over ons eigen ontbijt. We gaan niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit. Lekker stevig en gezond. Geen buffet, maar per tafel gedekt. Met verse gebakken brood en vers beleg van de boer en eigen gemaakte jam. Helemaal Berghut.

Mooie verhalen
We hebben het altijd druk, maar we hebben ook altijd tijd voor een goed gesprek. Over drijfveren, passies en beren: over ‘t leven. En over nieuwe ideeën. Ook deze week weer. Zo heerlijk. Irene heeft een idee waar we zelf ook al tijden mee lopen. Maar waar halen we de tijd vandaan? Nu gaan we het samen doen, komende winter, met Irene in de lead. Een boek met recepten en verhalen uit de Berghut. Verhalen van gasten, van wat ze beleven in de bergen en hun passie’s. En met veel foto’s.

Irene, het was heerlijk met je. Dank je wel voor de mooie gesprekken en het lekkere eten. Zoals je hebt gemerkt: ook hier hebben we volop zon! En met de keuken komt het ook goed, hoor. We gaan met een frisse en nieuwe keuken de winter in 🙂

Irene koken kok de Berghut Oostenrijk Rauris eten

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk