Onze eerste nieuwsbrief: een flink staaltje psychologie!

Onze eerste  nieuwsbrief Belevenissen in de Berghut is een feit! Een kijkje achter de schermen van een proces vol vragen en afwegingen…

Vraag 1: Hoe gaat het eruit zien?
Met de tekst meteen in de mail of in een bijlage? Hoe minder moeite voor de lezer, hoe groter de kans is dat hij het leest, dus de tekst komt in de mail zelf. Mijn idee was om het via een automatisch nieuwsbrief systeem te gaan doen, maar dat is flink wat uitzoeken en proberen. Dus vanwege tijdgebrek versturen we de eerste via Outlook. [Pffff, blijkbaar kun je een mail maar maximaal naar een x aantal personen tegelijk sturen met een maximum per dag. Dus veel foutmeldingen en uitpluiswerk…]

Vraag 2: Wat zou iemand graag willen lezen?
Er is zoveel te vertellen! Maar te veel moet het ook niet zijn, want anders is-ie te groot om te lezen. Met diverse Berghutklushelden kijken we naar de items en vooral: wat vind iemand leuk om te weten? Puur een promopraatje staat ons helemaal tegen. Het wordt een nieuwsbrief met inspiratie en nieuwtjes. Een soort PassiEmail, maar dan vanuit de bergen en de Berghut.

Vraag 3: Wie gaat de Belevenissen ontvangen?
We kennen veel mensen en daarnaast hadden we voor Chez Nel en de PassiePraktijk ook nieuwsbrieven. Wellicht vinden deze mensen het ook nu leuk om te weten wat we doen? Voor beide groepen ligt de Belevenissen in de Berghut in het verlengde van de nieuwsbrief die ze al kregen. Maar ik heb er zelf een hekel aan om ongevraagd een mail te ontvangen, dus ik wil er zorgvuldig mee omgaan.

De psychologie van ‘ja, ik wil’ en ‘nee, ik wil niet meer’
Van onze vrienden en bekenden vinden we het natuurlijk leuk dat ze ons willen volgen: we nemen een zinnetje op in de nieuwsbrief dat ze zich kunnen afmelden. Wat doen we met oud-gasten van Chez Nel en geïnteresseerden in de PassiePraktijk? “Zal ik mensen vragen om ons te mailen als ze de Belevenissen niet meer willen ontvangen. Of dat ze ‘m eenmalig krijgen en aangeven dat ze de nieuwsbrief willen blijven ontvangen?”, vraag ik aan Hans.  “Gewoon mailen en je hoort wel als ze ‘m niet meer willen ontvangen.”

Ik ben zo’n type dat dit soort dingen 10 keer overweegt; ik wil geen irritatie opwekken bij mensen. Weet je wat: we doen het half om half. En wat een grappig effect geeft dit! Vanuit marketingperspectief ontvang je liever 5% ‘ik wil niet meer’-mailtjes en kunnen we de Belevenissen naar 95% blijven sturen. Het grappige is dat het niet leuk is om ‘afwijzingen’ te krijgen [als je begrijpt wat ik bedoel]. Het is veel leuker om van mensen te horen dat ze je nieuwsbrief willen blijven ontvangen, ook als is dat maar 5% van de mensen die dat mailt, zoals:

“Gefeliciteerd met de berghut! Dit is pas echt passie! Ik volg jullie graag en krijg zin om te komen!”

“Wat een mooie site en geweldig dat jullie dit zijn gaan doen!! Het ziet er allemaal erg fraai uit; website, berghut, omgeving en zeer gepassioneerd allemaal! Ik ga zo meteen eens met manlief om de tafel want ben erg voor een goede plek voor wintersport, inspiratie met de familie! Heel veel succes en hou mij zeker op de hoogte!”

“Wat heerlijk om een eerste bericht te lezen over de berghut. Ik heb altijd genoten van de PassiEmail, dus ontvang ook graag berichten uit de berghut. Veel geluk op jullie nieuwe passieplek!”

“Wat een avontuur en wat een succes maken jullie er nu al van. Het gevoel dat jullie nu al overbrengen (en het is nog niet eens klaar), is echt super.”

“Ik ben er helemaal stil van. Wat een bergen werk zijn jullie aan het verzetten daar in de bergen! Het wordt prachtig! En als ik jullie blog lees: het klopt gewoon allemaal. Het voelt zo goed. Dit moet een succes worden, kan niet anders!
Zo leuk ook om jullie te volgen. Ga zo door! Heb grote bewondering voor jullie!”

Het is veel leuker om voor kwaliteit en plezier te gaan dan voor kwantiteit!

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk