Hans & Nel: wie doet wat?

We kunnen met kerst nog zo’n mooi gerenoveerde Berghut hebben staan: als niemand weet dat we bestaan en wat we allemaal voor moois te bieden hebben, dan blijft onze Berghut leeg. Dus het is ‘én/én’. Wat Hans en ik doen, vult elkaar – meestal – perfect aan. Een impressie van de verdeling van ons dagelijkse werk in dit voorbereidende halfjaar.

Onze dag
We staan ‘s morgens om en om op voor de jongens. Met een beetje pech is dat rond 5.30 uur, maar soms worden we ook positief verrast en is het al 7.30 uur! De ‘uitslaper’ doucht en rond 8.00 uur ontbijten we samen. De vroege vogel heeft inmiddels de kinderen aangekleed en doucht. Daarna gaat Hans het huis in en ben ik – Nel – bij de kids. Als Tobi slaapt, gaan Ibon en ik vaak naar buiten toe of boodschappen doen.

Vaak slaapt Tobi nog twee keer, soms één keer. Sinds we hier zijn, slaapt Ibon ‘s middags niet meer. Hij wil niet, maar het zou ook niet handig zijn; de mannetjes slapen namelijk op 1 kamer en dan slapen ze alletwee niet! Dus als Ibon moe lijkt te zijn, brengen we oud papier en dozen van de tegels weg en rijden nog een stukje verder het dal in. Ibon valt vanzelf in slaap. Thuis aangekomen, maak ik zijn gordel los en laat ik zijn deur open. Als hij wakker wordt, wandelt hij zelf naar binnen.

Ook hier hebben we koffietijd, eten we een broodje tussen de middag en drinken we ‘s middags een kopje thee. Ik probeer zoveel mogelijk het avondeten klaar te hebben als Tobi wakker wordt van zijn middagslaapje. [Inmiddels gaat Ibon twee dagen en Tobi 1 dag naar een oppasmoeder in het dorp.] Na het avondritueel gaat Hans vaak nog het grote huis in en duik ik vaak achter de computer. Gemiddeld rond 22.30-23.00 uur zoeken we ons bedje op en vallen we met Pauw & Witteman – op uitzendinggemist.nl – in slaap. Aangezien we vaak logees over de vloer hebben, kan onze avond er verschillend uitzien.

Wat doet Nel veelal?
Ik ga over ons eigen huishouden en tuin, schone bedjes voor de logees, de kinderen [overdag], marketing voor en communicatie over de Berghut, klantcontact en boekingen, verven en de inrichting. Voor de marketing en communicatie duik in ‘s avonds veelal achter de computer: ervoor zorgen dat mensen de Berghut weten te vinden en enthousiast worden, zodat we ze een keer in de Berghut kunnen ontmoeten, onze nieuwsbrief Berichten uit de Berghut verzorgen [de eerste verschijnt binnenkort] en het blog actueel houden. We worden op de voet gevolgd: we hebben gemiddeld ongeveer 100 bezoekers per dag! Meer uitschieters naar 200-300 bezoekers. Daarnaast is het een superleuk document voor onszelf.

Wat doet Hans veelal?
Hans begeleidt de verbouwing en verzorgt de bedrijfsmatige kant van de Berghut. Hans is bijna elke dag in het grote huis te vinden. Hij beslist welke dingen er vandaag, morgen, over een week en een maand moeten gebeuren. Hij bereidt dingen voor de aannemer voor en doet samen klussen met hem en – als er bekenden – werkt hij met hen waarvoor ze gekomen zijn. En de bouwmarkt zit niet om de hoek, dus dat kost ook tijd. Hans heeft een nieuwe hobby: met hout werken. Het is de bedoeling dat hij alle bedden en commodekastjes zelf maakt en ook de kleine Berghut wordt een mooi stukje houtwerk! Daarnaast moeten er tussendoor veel praktische dingen geregeld worden, zoals het invoeren van de auto, vergunningen verkrijgen om ‘s avonds te mogen koken. Veel dingen daarvan verzorgt hij ook.

We weten inmiddels dat we met kerst 30 gasten ontvangen, dus een betere motivatie om de verbouwing samen tot een perfect einde te brengen, hebben we niet!

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen in Oostenrijk