The making of… de Matratzenlager!

In augustus 2009 is onze Matratzenlager gemaakt door Winold. Hieronder lees je een fotoverslag van de bijzondere totstandkoming ervan!

Een Matratzenlager in een berghut
De Matratzenlager in een berghut is een slaapzaal met lange rijen houten stapelbedden [aan elkaar]. Op die manier kunnen zoveel mogelijk mensen in een berghut slapen. In onze Berghut zijn negen 2 tot 4-persoonskamers, met eigen sanitair en balkon. Lekker comfortabel! Maar de Berghut is geen berghut als we geen ‘Matratzenlager’ hebben. Hoe gaan we dat maken?

Onze kennismaking met Winold
Ik – Nel – leer Winold begin dit jaar kennen op een naamlooz-borrel. Peter Westerink stelt ´m aan me voor. ¨Hij maakt echt hele mooie dingen [vooral van natuurlijke materialen].¨ Als ik na de borrel thuis kom, vertel ik Hans enthousiast over mijn ontmoeting met Winold. Hij komt in de maanden die volgen drie keer bij ons langs om kennis te maken en we besluiten met z´n drieën dat Winold de Matratzenlager gaat maken. Hij is creatief, houdt van diepgang en heeft liefde voor zijn werk.

Zaterdag 22 & zondag 23 augustus
Zaterdag de 22e komt Winold in Oostenrijk aan. Het was een lange reis, zeker als je alleen rijdt! ¨Ik blijf tot uiterlijk volgende week vrijdag.¨ Wauw!  Hij is ook fan van de Alpen, alleen komt hij er niet vaak meer. Zondag maken we een wandeling naar de Berghut Niedersachsenhaus ter inspiratie. Hij vindt het fantastisch en wij ook.

Morgen aan de slag met de Matratzenlager. Nou, maak maar wat moois van de huidige kamer!

Maandag 24 augustus
Hout. Dat hebben we niet op voorraad liggen, dus Hans en Winold gaan na het ontbijt op pad. Winold heeft een duidelijk beeld van het hout dat hij wil gebruiken, alleen is het lastig om bij in Winold zijn hoofd te kijken. En: hout moet zoveel mogelijk gedroogd zijn als je het gaat gebruiken…

Ze komen bij de houtzagerij verderop in het dal en Winold zijn ogen gaan meteen glimmen: ¨Die wil ik!¨ Hij doelt op een stapel afvalhout. De houtboer snapt er helemaal niets van: wat moet die jongen met dat afvalhout! Het lukt de houtboer niet om Winold ervan te overtuigen dat het echt rotzooi is. Maar Winold wil juist deze rotzooi. Dus ze zijn weer snel terug van hun zoektocht.

De houtboer brengt het hout een uur later met zijn traktor en aanhanger. Twee grote rollen afvalhout en de eerste vracht van ons potdekselhout. Dat vindt Ibon natuurlijk ook fantastisch!! Ibon wil ook helpen met het in de garage leggen van het potdekselhout. Hij doet het geweldig!

Veel van het afvalhout is nat, dus Winold maakt een constructie op een zonnige plek in de tuin waar het hout op kan drogen. Bij het verplaatsen van het hout komen er nog een vleermuis en een egel tevoorschijn. Wat is dit een bijzonder proces, zeg. En wat een gaaf hout!

Matratzenlager hout de Berghut Rauris Oostenrijk Winold
Dinsdag 25 augustus
Even kijken hoe het hout de nacht is doorgekomen. Het wordt een dagelijks ritueel: ‘s avonds het hout afdekken en ‘s morgen weer uitleggen. De zon schijnt volop, dus vandaag kan het hout weer lekker drogen.  Winold gaat langzaamaan het hout selecteren en kijken wat hij voor zijn constructie wil gebruiken.

We praten met z’n drieën uitgebreid over hoe de kamer eruit moet komen te zien. Een pure Matratzenlager [een groot stapelbed die de kamer vult] of een tussenvorm waarbij je ook aan de zijkant langs het bed kan lopen? Voor 6 of toch 8 personen? r zit een soort nis in de kamer. Gaan we die gebruiken of dichtmaken? Hans en ik besluiten: het wordt een pure Matratzenlager met 6 plekken en de nis gaat dicht. Weer een stap in het proces gezet.

Matratzenlager hout check  collage de Berghut Rauris Oostenrijk bergwandelen
Woensdag 26 augustus
Winold maakt de nis met gipsplaten dicht en Sepp stuct het geheel. Winold krijgt het ontwerp voor de Matratzenlager scherp en hij is druk bezig met het vegen en schuren van de balken die hij gaat gebruiken. ‘s Avonds ziet het weer er dreigend uit. Dus het hout wordt extra goed ingepakt! [Dick en Caroline zijn ondertussen weer terug van hun huttentocht en vertrekken morgen weer naar Nederland.]

Matratzenlager voorbereidingen collage de Berghut Rauris Oostenrijk
Donderdag 27 augustus
Ik begin de dag met het verven van de Matratzenlagerkamer. Met een beetje geluk is vandaag én het verven klaar én ligt de nieuwe vloer erin. Als ik net met de tweede ronde verf ben begonnen komt Winold naar me toe. Of ik een pincet heb: een stukje van zijn schuurblad van de schuurmachine is in zijn duim geschoten. Au!

Sepp, die als vrijwilliger op de ambulance werkt, adviseert Winold toch maar even naar de dokter te gaan. Bijna 2,5 uur later komen Winold en Hans terug, met een vinger in het verband. “De dokter weet niet helemaal zeker of alles eruit is, dus we moeten morgen even terugkomen.” Het zag er niet zo lekker uit… Maar volgens Winold kan zijn werk gewoon door. Bikkel!

Matratzenlager duim de Berghut Rauris Oostenrijk
Vrijdag 28 augustus
Het is mijn ‘uitslaapochtend’, maar als ik voor 7-en wakker ben, besluit ik het verven voor het ontbijt even af te maken. Dan kan Hans lekker met de vloer aan de slag. Ook deze kamer is verre van recht en haaks, dus de eerste planken kosten wat moeite. Met wat onderbrekingen is de vloer ‘s avonds klaar. Wow, wat is deze kamer nu al anders geworden!

Matratzenlager verven vloer collage de Berghut Rauris Oostenrijk
Zaterdag 29 augustus
Winold is druk bezig met het schuren van nog wat balken. En dan: de eerste balken gaan naar de kamer en worden bevestigd!

Matratzenlager bouw Winold de Berghut Rauris Oostenrijk
Zondag 30 augustus
We doen het vandaag wat rustig aan: Winold slaapt uit en ‘s middags zoeken we een leuke plek bij een beek waar de jongens kunnen ravotten. We vinden een aantal mooie stenen, waar we weer mooie dingen mee kunnen doen!

Matratzenlager rustdag ravotten Winold de Berghut Rauris Oostenrijk

Maandag 31 augustus
“Vandaag kan het hard gaan”, zegt Winold als ik ‘s morgens de eerste foto maak. Er staat inderdaad al een heel frame. “Ja, maar dat gaat zo weer allemaal los. Er komt nog een balk voor.” Elke keer de kamer inkomen, is een kadootje: wat zal er nu staan? We weten gewoon dat het mooi wordt.

De balk waar Winold het over heeft, past niet binnendoor, dus gaat via het dak van onze eigenaarswoning. Aan het einde van de middag is de balk onderdeel van de Matratzenlager: wat gaaf… Het eerste matras heef er vanavond al op gelegen en ik ook!

Matratzenlager in de maak de Berghut Rauris Oostenrijk

Dinsdag 1 september
“Wat ga ik vandaag op het blog zetten over het Matratzenlager?”, vraag ik vanavond aan tafel.
Winold: “Niet zoveel, sla maar een dagje over. Ik heb vooral werk gedaan wat je niet ziet.”

Matratzenlager de Berghut Rauris Oostenrijk Winold

Woensdag 2 september
Vandaag staat voornamelijk in het teken van de afwerking van het bovenste deel van de Matratzenlager. Ook vandaag werkt Hans mee, met schuren en timmeren.

Matratzenlager in de maak de Berghut Rauris Oostenrijk gezinnen groepen
Echt fantastisch hoe Winold aandacht besteed aan de details. Het is gewoon vakwerk. Ons Matratzenlager wordt een kunstwerk!

Matratzenlager details de Berghut Rauris Oostenrijk Winold

De eerste boeking van de Matratzenlager is trouwens een feit: tijdens de opwarmweek met kerst slaapt er een gezin met 3 kinderen in! Ze vinden het helemaal leuk. En wij ook. Het wordt echt zo’n bijzondere kamer, met een heerlijk uitzicht.

Matratzenlager uitzicht collage de Berghut Rauris Oostenrijk

Donderdag 3 september
Morgen vertrekt Winold weer naar Nederland. Hij had graag wat langer willen blijven, maar zaterdag heeft hij een belangrijke afspraak in Nederland.

Winold geniet tijdens zijn verblijf in de Berghut van zijn pauzes en neemt zijn rust. Het is anderhalve week ook fantastisch weer geweest. Maar de laatste dagen worden de pauzes steeds korter: vandaag moet de Matratzenlager klaar zijn!

Tegen 21.00 uur schudden Winold en Hans elkaar de hand: fertig! Wat een geweldig resultaat. De komende tijd zullen we de laatste dingen in de kamer afwerken. Het zaagsel en het gereedschap ruimen we zo wel op: we gaan eerst eten! Morgen volgen meer foto´s.

Matratzenlager laatste dag bouw de Berghut Rauris Oostenrijk Winold

Vrijdag 4 september
Winold vertrekt zo weer. Nog even snel al het zaagsel wegzuigen en samen genieten van het resultaat. Matrassen en dekkens, zoals in een echt Matratzenlager, maken het natuurlijk helemaal af. Daar gaan we snel voor zorgen!

Matratzenlager klaar de Berghut Rauris Oostenrijk
Winold, ontzettend bedankt, mooier hadden we ons niet kunnen wensen. Je bent een inspirerend en mooi mens! We vonden het erg gezellig. Dááág!

Matratzenlager Winold de Berghut Rauris Oostenrijk


Het resultaat

de Berghut - dé vakantieplek voor gezinnen [kids 5-12 jaar] in Oostenrijk