Vraag&antwoord

Meestgestelde vragen en antwoorden. Altijd handig. Omdat we allerlei verschillende weken organiseren, gelden de antwoorden niet voor elke week en elke doelgroep. Bijzonderheden per week staan onder specials en reserveren.

 

ETEN & DRINKEN

Ik heb een dieet. Kan ik dan ook in de Berghut eten?
Dat kan! We houden rekening met diëten als koemelkallergie en coeliakie [glutenvrij dieet]. Vegetarisch koken doen we ook!

Verzorgen jullie ook avondeten?
Ja, we zorgen – bij een week verblijf – vijf avonden een gezond en smakelijk twee-gangenmenu, altijd de sfeer van Oostenrijk of berghut. Op de twee andere avonden [zondag en woensdag] kun je zelf iets halen of uit eten gaan. Tijdens weekenden verzorgen we één avond geen eten; dan organiseren we een winterse activiteit.

Tijdens de familieweken is de kamerprijs exclusief avondeten berekenend. Moeten we het avondeten erbij boeken?
Ja, we gaan ervan uit dat je het avondeten – vijf keer – er inderdaad bij boekt. We hebben veel geen all-in prijs berekend, omdat gezinnen nogal verschillend samengesteld kunnen zijn. In de praktijk vinden mensen het heel prettig én gezellig om in de Berghut te eten!

 

WINTERSPORT

Hoe groot is het skigebied van Rauris?
Het knusse skigebied van Rauris heeft 30 kilometer skipiste. Voor gezinnen is Rauris een perfecte plek; als kinderen op skiles gaan heb je zelf toch geen zeeën van tijd om te skiën. Mocht je een keer naar een groter gebied willen: dat kan! Op een half uur rijden vind je Zell am See, Kaprun en Dorfgastein. Nog ietsje verder tref je de parel Dienten, Bad Hofgastein, Bad Gastein en Sport Gastein.

Is het gebied sneeuwzeker? 
Het skigebied ligt tussen de 950 en 2250 meter. Dat is hoger dan veel gebieden in de omgeving. De afgelopen vier jaar hebben we van kerst tot en met eind maart echt prima kunnen skiën!

Hoe lang is het rijden naar de skipiste?
Binnen 4 autominuten ben je bij de piste. Daar kun je ook prima – gratis – parkeren.

Kan ik ook met de skibus naar de piste?
Ja, dat kan: op 150 meter van de Berghut stopt de bus die je in maximaal 5 minuten naar de piste brengt.

Zijn er ook skischolen in de buurt?
In Rauris zijn drie skischolen. Wij hebben goede contacten met skischool Karl Maier. Als je naar de Berghut op wintersport komt, mailen we je een paar weken daarvoor met de vraag wie van jullie op skiles wil en wij kunnen ervoor zorgen dat de kids uit de Berghut met hetzelfde niveau zoveel mogelijk bij elkaar in de skiklas komen.

Kan mijn kind les krijgen van een Nederlandse skileraar?
Er zijn diverse Nederlandse skileraren en bij de indeling wordt er zoveel als mogelijk rekening mee gehouden.  We kunnen echter geen garantie geven. De Oostenrijkse skileraren kunnen inmiddels ook een aantal woordjes Nederlands, dus dat is fijn!

Vanaf hoe oud kunnen de kinderen op skiles?
Bij skischool Karl Maier adviseren ze om kinderen pas vanaf 4 jaar op skiles te doen. In de praktijk gaan er vanuit de Berghut ook kinderen vanaf 3,5 jaar en kan het zijn dat ze het leuk vinden. Je kunt het proberen door je kindje eerst een [halve] dag op Schnupperkurse te laten gaan. Mocht het bevallen, dan wordt de cursus verlengd naar een week.

Wij willen ook nog andere dingen in de sneeuw doen met onze kinderen. Kun je ook halve dagen skiles krijgen?
Deze vraag krijgen we vaker. Helaas biedt de skischool geen hele dagen les aan. In de praktijk kun je na een paar dagen je kindje gerust een keer een middag van de les houden. Ze pakken het de volgende dag gewoon weer op.

Ik ski niet. Welke andere dingen zijn er te doen?
Je hoeft je echt niet te vervelen! Je kunt je vermaken met wandelen of sneeuwschoenwandelen, langlaufen, rodelen/sleeën,met  een paardensleetocht. Daarnaast hebben we in het dal nog twee musea.

 

ZOMER

Hoe is het weer in de zomer?
Die vraag krijgen we vaak! En het antwoord verbaast mensen ook vaak: goed! De afgelopen vier zomers is het warmer geweest dan in Nederland, veelal boven de 20 graden overdag. Met zonovergoten weken en met wisselvallige weken. De dagen dat je door het weer liever in de hut blijft, zijn op 1 hand te tellen.

Wat is er allemaal te doen in de omgeving?
Dit allemaal!

Wat kun je doen bij slecht weer?
Op een half uur rijden zijn er verschillende grote zwembaden en thermen, zijn diverse musea in de beurt die ook leuk zijn voor kinderen. En diverse klammen in de buurt zijn extra leuk om te bezoeken bij regen! Want dan stromen ze extra hard 🙂

Hoe weet ik of er ook kinderen komen die even oud zijn als onze eigen kinderen?
In een familieweek zijn er gemiddeld 16 kinderen aanwezig. Daar zitten vaak leeftijdgenootjes tussen. Over het algemeen zijn er minder kinderen tussen de 12-16 jaar. Vraag het ons even als je wilt boeken, dan kijken we graag even naar de leeftijdssamenstelling.

Is er een zwembad in de buurt?
In Rauris is een fantastisch gelegen buitenbad en op een half uur rijden zijn er verschillende grote binnenbaden, voor familie én saunabezoek.

Is er kinderopvang in de zomer?
In de zomer bieden we geen kinderopvang aan.

Is er voor wat oudere kinderen ook voldoende te doen?
Voor oudere kinderen is er ook genoeg te doen rondom te Berghut! Denk aan wandelen, raften, canyoning, een fantastische ijsgrot bezoeken. En in de Berghut vermaken oudere kinderen zich vaak met spelletjes doen en voetballen.

 

INTERNET

Is er draadloos internet in de Berghut?
Ja! Zonder extra kosten. Er zijn overigens geen tv’s in de huttekamers.

 

DE REIS

Hoe lang is het rijden naar de Berghut?
Dat is lastig te zeggen. Het is in ieder geval ruim 1000 kilometer van Utrecht, met veel snelweg, nog 20 minuten een doorgaande weg en 15 minuten een B-weg. Zeg tusen de 10 en 12 uur.

Hoe laat kunnen we in de Berghut terecht?
Als je een week komt, ben je op zaterdag vanaf 15.30 uur van harte welkom in de Berghut. Voor die tijd zijn we gesloten en maken we de hut schoon en netjes voor alle nieuwe gasten. Jullie kunnen bijvoorbeeld alvast Rauris verkennen of  in een winterweek jullie skispullen regelen. Om 15.30 uur zijn we er helemaal klaar voor! Op de vertrekdag zwaaien we je voor 9.30 uur weer uit.

Als ik eerder in Rauris ben kan ik mijn koffers dan alvast bij jullie kwijt?
Helaas hebben we geen geschikte ruimte om jullie koffers eerder te ontvangen. Vanaf 15.30 uur staat de Berghut compleet tot jullie beschikking!

Heb ik in de winter sneeuwkettingen nodig?
99% van de tijd heb je geen sneeuwkettingen nodig in de winter. Toch adviseren we je om ze mee te nemen voor mogelijk uitzonderlijke weersomstandigheden.

We willen onderweg ergens overnachten. Hebben jullie tips?
We hebben een aantal overnachtingsadresjes van gasten op de Facebookgroep het hart van de Berghut voor je!

 

SPECIAL WEEKS/WEEKENDS

Ik wil een eigen week organiseren in de Berghut. Kan dat?
Leuk! Vertel ons je plannen en we kijken wat we gezamenlijk mogelijk kunnen maken.

Kan ik ook buiten de Special Weeks om naar de Berghut komen?
Het leuke is dat we in de Berghut alleen maar met specials weeks werken: weken/weekenden met gelijkgestemden. Dus elke week is bij ons een Special Week. Het kan zijn dat we in bepaalde perioden waar wel vraag naar is nog geen weken gepland zijn. Zo is er op dit moment vraag naar een wandelweek in de bergen voor mensen die zonder kinderen willen komen. Dus wie weet komt deze week er binnenkort!

We willen in de zomervakantie een paar dagen naar de Berghut komen. Kan dat ook?
In de zomer boeken we inmiddels alleen per week. We hebben gemerkt dat dat het beste werkt in ons concept van ontmoeten, inspiratie en bergbeleving.

Kan ik ook met mijn familie of met vrienden naar de Berghut komen?
In de schoolvakantieweken gaan we uit van boekingen van individuele gezinnen die elkaar niet kennen. Uit ervaring weten we dat dat de ontmoetingen en beleving het allerleukst maakt! Wil je met twee gezinnen of familie komen en samen lekker bijkletsen, dan is een andere vakantieplek geschikter. Sta je open voor ontmoetingen met andere mensen, dan zijn jullie van harte welkom.

Ik wil met een groep naar de Berghut komen!
Leuk! Buiten de schoolvakanties zijn daar verschillende mogelijkheden om. En we vragen je dan om de hele hut af te huren [zodat jullie met de groep het rijk voor jullie alleen hebben!]. Mail ons gerust als je interesse hebt.

 

HUISDIEREN

Mogen we onze lieve hond meenemen naar de Berghut?
Helaas laten we in de Berghut geen honden toe. We hebben wel twee tips voor je plekken in Rauris waar honden welkom zijn: appartementen Goldgrube [ook Nederlandse eigenaren] en hotel Grimmig.

 

RESERVEREN

Als ik wil boeken, hoe werkt dat dan?
Je gaat dan naar de Special Week die je wilt boeken, klikt bij ‘data en beschikbaarheid’ op ‘reserveer’. Daar vul je je gegevens in. Je ontvangt van ons een reserveringsformulier. Zodra we die ingevuld terug hebben, ontvang je binnen een week de bevestiging. Een paar weken voor je verblijf ontvang je een mail met leuke info!

Hoe werkt de betaling?
We vragen je uiterlijk 3 weken voor je komst het bedrag over te maken of je kunt het ter plaatse contant betalen. We werken zonder aanbetaling.

Kan ik mijn reservering ook annuleren?
Dat kan; er zijn alleen wel kosten aan verbonden. Onze annuleringsvoorwaarden: tot 3 maanden voor je verblijf 150 euro, 3 maanden t/m 1 maand 40%, 1 maand t/m 1 week 70%, tijdens de laatste week 90% van de verblijfskosten.

Welkom in de Berghut