Coronaproof

Coronamaatregelen in de Berghut

Laatste update: dd 3 oktober ’21

Hoe gaan we in de Berghut om met Covid? Om je verblijf in onze Berghutappartementen zo veilig mogelijk te laten verlopen, treffen we een aantal maatregelen, die je later op deze pagina leest.

Samengevat zijn dit onze 3 belangrijkste boodschappen voor jou:

1. Contactloos verblijf mogelijk
In de Berghut heb je je eigen appartement en desgewenst kun je gebruik maken van de gezamenlijke ruimtes.

2. Hygiëne staat voorop
We staan voor een hygiënisch verblijf.

3. Als je niet kunt komen ivm Covid, bestaal je niets
Mocht de Berghut vanwege Covid-19 niet open kunnen door maatregelen opgelegd door de overheid of geldt er een negatief reisadvies voor Oostenrijk op het moment dat jouw vakantie begint? Dan betaal je niets, dus geen boekings- en ook geen annuleringskosten.

♥  Meer over de appartementen, prijzen & boeken

Update dd 19 november
Vanaf maandag 22 november gaat heel Oostenrijk t/m 13 december in lockdown. De ziekenhuizen liggen vol, wat vreselijk is. Het gaat om mensenlevens.

We kunnen ons voorstellen dat je denkt: ‘O jee, wat betekent dat voor mijn wintersportvakantie tijdens de kerstvakantie?’ Er worden nu dratische maatregelen genomen in de hoop dat het aantal mensen in het ziekenhuis en het aantal besmettingen gaat dalen en dat de Oostenrijk in ieder geval net voor de kerstvakantie weer open kan voor toeristen.

De komende weken zullen bepalend zijn. Laten we hopen en duimen dat je als Berghutgast in de Kerstvakantie en Krokusvakantie naar ons toe kunt komen. En natuurlijk voor alle andere wintersportliefhebbers én toerisme-ondernemers in Oostenrijk.

 

Update dd 18 november
De Covid-ontwikkelingen en -maatregelen volgen elkaar op dit moment zo snel op, dat het bijna onmogelijk is om deze pagina bij te houden. Heb je deze winter in de Berghut geboekt en heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op via de mail. We duimen voor een skiwinter!

 

Update dd 3 oktober
We zijn ontzettend dankbaar dat de zomer Berghutfamilieweken zonder problemen hebben kunnen plaatsvinden deze zomer en hebben goede hoop voor komende winter!

Na een jaar wintersportpauze, kan er in het wintersportseizoen 2021/2022 weer geskied worden! Hieronder lees je wat op dit moment de uitgangspunten zijn voor wintersporten in Oostenrijk. Mocht het antwoord op jouw vraag er niet tussen staan, laat het ons gerust weten.

Op deze pagina informeren we je graag over:

 1. De actuele Covidsituatie- & cijfers in Oostenrijk
 2. Coronaproof reizen en verblijven in Oostenrijk
 3. Coronaproof wintersporten in Oostenrijk
 4. Coronaproof verblijven in de Berghut
 5. Coronaproof activteiten ondernemen
 6. Diversen

Onderstaande info is nadrukkelijk bedoeld om je te informeren over de actuele situatie.

1. ACTUELE COVIDSITUATIE- & CIJFERS IN OOSTENRIJK
Goed nieuws!

 • Oostenrijk (en ook Duitsland en Italië) staat op geel voor Nederland en België! Dat betekent dat reizen mogelijk is, maar er zijn nog wel gezondheidsrisico’s.
 • Het aantal dagelijkse besmettingen ligt in Oostenrijk momenteel gemiddeld rond de 1500 personen per dag.
 • In Rauris is momenteel 0 Coronabesmettingen.
 • Onze ervaring is dat het ook in Coronatijd heerlijk toeven is in Oostenrijk!

2. CORONAPROOF REIZEN & VERBLIJVEN IN OOSTENRIJK
Wat moet je weten als je naar Oostenrijk op vakantie gaat en verblijft?

1. De 3 G’s zijn leidend
Je mag reizen en verblijven binnen EU-landen, waaronder Oostenrijk, als je kunt laten zien dat je voldoet aan 1 van deze 3 dingen:

 • Gevaccineerd = bewijs van vaccinatie nodig [pas, kaart, print], waarbij sinds 15 augustus volledig gevaccineerd moet zijn voor je bezoek aan Oostenrijk.
 • Genezen = bewijs/schriftelijke verklaring dat je niet langer dan 6 maanden geleden Corona hebt gehad.
 • Getest = bewijs van actuele test nodig -> PCR-test is 72 uur geldig, Antigeentest is 48 uur geldig [dit zijn testen waarbij je vaak binnen een half uur de uitslag krijgt] en zelftests zijn 24 uur geldig [deze moeten wel geregistreerd worden]. Voor een eenmalig bezoek aan bijvoorbeeld een restaurant, zwembad of museum volstaat een ‘noodtest’ ook [zelftest zonder registratie].
  -> In Oostenrijk geldt een testleeftijd voor kinderen vanaf 12 jaar.

2. Quarantaine niet nodig
Je hoeft niet meer in quarantaine als je in Oostenrijk aankomt of terugkomt in Nederland en je hoeft bij terugkomst ook geen negatieve Covid-test te hebben.

3. In maximaal 24 uur door Duitsland heen [nog checken of dit geldt!]
Vanaf 27 juli mag je maximaal 24 uur in Duitsland verblijven, anders moet je minimaal 5 dagen in quarantaine als je niet gevaccineerd bent.

4. QR-code nodig via CoronaCheckapp
Je hebt een QR-code nodig met 3 G-bewijs om te mogen reizen in EU-landen, waaronder in Oostenrijk en Duitsland. Je kunt de app dan downloaden op je smartphone. Via de QR-code, jouw corona-pas, is zichtbaar of je geënt, genezen of getest bent.
>> Bekijk in deze video hoe de app werkt.
>> Bekijk ook de website Wijs op Reis.

5. Geen minimale afstand tussen mensen nodig
Het is in Oostenrijk niet meer verplicht om 2, 1,5 of 1 meter afstand van elkaar te houden.

6. Mondmasker dragen: wanneer wel en wanneer niet?
Vanaf 1 juli wordt de FFP2-mondmasker in Oostenrijk vervangen door ‘normale’ mond-neusbescherming / mondmasker. Het speciale FFP2-mondmasker is dus niet meer nodig in Oostenrijk.

 • Wel mondmasker verplicht: op openbare plekken binnen, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer [waaronder ook een gondel om de berg op te gaan], taxi of in een museum.
 • Geen mondmasker verplicht: als je getest, gevaccineerd of genezen bent en uit eten gaat, op je vakantieplek verblijft of naar een dierenpark of attractie gaat.

‘Wat is een FFP2-masker? Waar kun je die kopen?
FFP2-mondmaskers zijn medische mondmaskers. Je koopt ze in iedere supermarkt in Oostenrijk. In Nederland zijn ze ook te krijgen.

FFP2-mondkapje:

‘Waar kunnen we ons in Nederland laten testen als we niet ingeënt zijn, zonder al te veel kosten?’
Als je in de maand juli en augustus op vakantie gaat en je hebt je [nog niet volledig kunnen] laten vaccineren, dan kun je gratis een test laten doen

‘Moeten kinderen ook getest worden?’
Vanaf 1 juli geldt een testplicht in Oostenrijk voor kinderen vanaf 12 jaar.

‘Waar kunnen we ons laten testen in de buurt van de Berghut, als dat nodig is?’
Ben je niet gevaccineerd of genezen, dan heb je voor het bezoeken van bijvoorbeeld een restaurant, een attractie of een berghut een geldig testbewijs nodig. Voor het doen van een sneltest [een Antigeentests die 48 uur geldig is] zijn er in de buurt verschillende mogelijkheden:

 • Gratis op een van de testlocaties in Salzburgerland. Een afspraak maken is nodig. Verder informeren we je hier graag over tijdens je verblijf in de Berghut
 • Enkele keren per week bij de huisarts in Rauris voor 25 euro per persoon
 • Of via een zelftest die we in de Berghut voor je beschikbaar hebben [korter geldig dan 48 uur].

Verblijf je in Berghutje, dan kun je ook gebruik maken van gratis tests op een van de testlocaties in Salzburgerland.

3. Coronaproof wintersporten in Oostenrijk

Wintersporten is komende winter mogelijk in Oostenrijk. Fijn! Met een aantal voorwaarden. Dit zijn de coronamaatregelen [bron: Skiinformatie.nl]

 • Voor het gebruik van skiliften dien je een 3G-bewijs te laten zien [gevaccineerd, genezen of getest]. Dit wordt gecontroleerd bij de verkoop van de skipassen aan de kassa.
 • Berghutten en restaurants zijn toegankelijk op vertoon van een 3-G-bewijs.
 • Voor de après-ski gelden dezelfde regels als voor de nachtgastronomie. Dat wil zeggen dat de après-ski kan plaatsvinden, maar onder strenge maatregelen. In eerste instantie geldt hier ook de 3-G-regel. Als de coronasituatie verslechtert kan dit aangescherpt worden naar de 2-G-regel, wat betekent dat alleen genezen of gevaccineerde mensen toegang hebben.
 • Er geldt geen capaciteitsbeperking voor skiliften. Zo willen ze voorkomen dat er te lange rijen voor de lift ontstaan.
 • Iedereen is verplicht een FFP2-mondkapje te dragen in gesloten skiliften.

Meer actuele Corona-informatie met betrekking tot verblijven in Oostenrijk vind je op dit blog.

4. CORONAPROOF VERBLIJVEN IN DE BERGHUT

Jaaaa, en dan kom je aan in de Berghut! Sinds de zomer van 2021 hebben we compleet nieuwe sfeervolle appartementen en zijn we geen hotel meer. We hopen dat je ontzettend geniet van jullie verblijf in de sfeervolle vakantiewoningen in berghutsfeer. En natuurlijk van de heerlijke gezonde berglucht. Vorige zomer was onze accommodatie als hotel open [Proefhotel] en ook dat heeft gelukkig erg goed gefunctioneerd.

Voor je verblijf in de Berghut geldt het volgende:

 • Welkom bij 3 G’s – Je bent in gastenaccomodaties welkom, dus ook in de Berghut, als je geënt, getest of genezen bent.
 • Test bij aankomst – Bij aankomst stellen wij gratis tests voor je beschikbaar, die je bij binnenkomst doet als je niet gevaccineerd of genezen bent.
 • Handen desinfecteren en regelmatig wassen – Zoals we inmiddels gewend zijn was je in de Berghut regelmatig je handen en hebben we op verschillende plekken desinfectiemiddel staan.
 • Wij zijn gevaccineerd – Wij [Hans en Nel] zijn volledig gevaccineerd en teamleden die niet gevaccineerd zijn, testen zichzelf dagelijks.
 • Geen mondmasker nodig in de Berghut – als je voldoet aan de 3 G’s.
 • Geen minimumafstand – Er is geen minimumafstand nodig.

‘Hoe gaan jullie in de Berghut om met Corona-maatregelen?’
Veiligheid en gezondheid staan, naast het hebben van een fijne vakantie, bij ons voorop. We treffen in de Berghut, naast de bovengenoemde punten, deze maatregelen:

 • In de Berghut zijn maximaal 6 gezinnen aanwezig die desgewenst op gepaste afstand kunnen leven, ook in de gezamenlijke ruimtes.
 • Er hangen in de Berghut op verschillende plekken dispensers met desinfectiemiddel.
 • We zorgen voor goede ventilatie van de gezamenlijke ruimtes.
 • We desinfecteren oppervlakten in de gemeenschappelijke ruimtes een paar keer per dag.
 • [zomer] In de grote Berghuttuin kan ieder geval op gepaste afstand verblijven op het ruime terras en aan picknicktafels, als dat nodig is.

Binnen deze kaders blijft het absoluut mogelijk om elkaar te ontmoeten en de bergen te beleven.

5. CORONAPROOF ACTIVITEITEN ONDERNEMEN
Je komt waarschijnlijk niet een week naar de Berghut om jezelf op te sluiten in jullie appartement. 🙂 Gelukkig kunnen jullie talloze activiteiten in de omgeving ondernemen. Waar moeten jullie rekening mee houden?

Dit geldt samengevat op dit moment:

 • Bezoek restaurants en berghutten – Je hebt toegang met de aantoonbare 3 G’s: geënt, genezen of getest, zoals hierboven vermeld. Zelftests zijn hierbij ook geldig.
 • Supermarkten. museau, ov of andere afgesloten openbare ruimtes – Mondmasker is verplicht [dit hoeft geen medisch FPP2-masker meer te zijn]
 • Geen minimale afstand tussen mensen meer nodig – Het is niet meer verplicht om 2, 1,5 of 1 meter afstand van elkaar te houden.

Dus samengevat:
– Als je gevaccineerd of genezen bent, kun je vrij zorgeloos vakantievieren.
– Is testen nodig, omdat je niet gevaccineerd of genezen bent? Neem dan voldoende zelftests mee.
– Mondkapje nodig in afgesloten openbare plekken, dus zorg ervoor dat je meerdere mondkapjes mee hebt onderweg.
– Ga niet op pad als je ziek bent.
– Desinfecteer regelmatig je handen.

En vergeet ondertussen niet te genieten van de vakantievoorpret!

6. DIVERSEN

‘Wat gebeurt er als de Berghut door maatregelen vanuit de overheid (Nederlandse, Belgische, Duitse of Oostenrijkse) niet open mag of als Oostenrijk op code oranje staat?’
Dit zouden wij uiteraard ontzettend jammer vinden en jullie vast ook. In dit geval hoeven jullie geen boekings- of annuleringskosten aan ons te betalen.

‘Moet ik annuleringskosten betalen als Oostenrijk de grenzen dicht doet?’
Als niemand van ons Oostenrijk in mag, dan kan de Berghut geen gasten ontvangen. In dat geval hoeven jullie geen boekings- of annuleringskosten te betalen.

‘Wat nou als we niet door Duitsland (of andere buurlanden van Oostenrijk) mogen reizen?’
Ook hier geldt dat een verblijf in de Berghut niet door kan gaan als jullie (en wij zelf) niet naar Oostenrijk kunnen komen. Dat kan komen doordat onze eigen grenzen dicht blijven, doordat Duitsland geen buitenlands verkeer duldt of doordat Oostenrijk niemand van buiten in het land toelaat. In deze situatie zal de Berghut helaas niet open gaan komende zomer en hoeven jullie geen boekings- of annuleringskosten te betalen.

‘Als ik nu mijn verblijf in de Berghut annuleer (om welke reden dan ook), krijg ik dan straks toch nog de annuleringskosten terug in het geval dat de Berghut vanuit overheidswege of omdat de grenzen dichtzitten, niet doorgaat?’
Nee, in het geval je nu annuleert dan ben je gehouden aan het betalen van de geldende annuleringskosten en krijg je deze niet terug (dus ook niet als later blijkt dat de Berghut onverhoopt niet open kan).

‘Als ik om een andere reden dan Corona wil annuleren, welke regels gelden dan?’
Mocht je onverhoopt moeten annuleren, dan blijven de huidige annuleringsvoorwaarden* van kracht. Mocht de Berghut uiteindelijk niet open mogen/kunnen, dan krijg je de gemaakte kosten niet terug.

‘Als ik moet annuleren omdat iemand uit ons gezin Corona heeft, moet ik dan annuleringskosten betalen?’
Ja, in dat geval gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden*.

*Dit zijn onze reguliere annuleringsvoorwaarden:

 • Annulering tot 3 maanden  voor aankomst: 150 euro
 • Annulering tussen 3 maanden  en 1 maand voor aankomst: 40%
 • Annulering tussen 1 maand en 1 week voor aankomst: 70 %
 • Annulering in de laatste week voor aankomst: 90%.

 

We hebben er alle vertrouwen in dat iedereen die naar de Berghut komt deze zomer, ondanks en dankzij de maatregelen, een onvergetelijk verblijf heeft!

Warme groet,
Hans & Nel

 

♥  Meer over de appartementen, prijzen & boeken