De psychologie van het beschikbaarheidsoverzicht

29 Apr 2010

Zet je wel of geen beschikbaarheidsoverzicht op de accomodatiesite? Dat blijft een interessante vraag! Er zit interessante psychologie aan een beschikbaarheidsoverzicht , voor zowel de geïnteresseerde als de aanbieder.

Waarom geen beschikbaarheidsoverzicht?
Een eerste indruk is voor een potentiële klant belangrijk. En mensen willen tegenwoordig niet onnodig veel tijd kwijt zijn aan dingen uitzoeken. Als de beschikbaarheid van een accomodatie niet op een website vermeld staat, kan de geïnteresseerde al snel denken: “Ze hebben niet zoveel gasten.” Daarnaast moet je extra moeite doen door een mail te sturen om erachter te komen of je nog een kamer kunt reserveren. Mensen kunnen die drempel te hoog vinden en afhaken. Dag potentiële klant. Voor de aanbieder kan een belangrijk argument zijn: “Als iemand me mailt, heb ik wel een mailadres waardoor ik in de toekomst contact kan houden.”

Waarom wel een beschikbaarheidoverzicht?
Omdat iemand meteen kan zien of hij of zij terecht kan. En vanuit de aanbieder is het een duidelijke –  tegelijkertijd kwetsbare – boodschap, want iemand kan meteen zien hoe de bezetting ervoor staat. Dat kan voor- en nadelen hebben. Is de week waarin je wilt boeken ‘vol’, dan baal je ervan. Maar is er nog volop plek, dan krap je wellicht achter je oren of het wel wat is…

Wat is wijsheid?
Wij hebben voor de Berghut vanaf het begin gezegd: een beschikbaarheidsoverzicht vermelden, om het de geïnteresseerde makkelijk te maken. Aangezien we tien kamers hebben, kozen we ervoor op de beschikbaarheid per type kamer aan te geven, om het overzichtelijk te houden. Het overzicht  bevatte drie soorten kamers. Maar er zat een keerzijde aan deze keuze: het overzicht kon nog steeds ‘groen’ [=beschikbaar] zijn, omdat er van elk type nog een kamer beschikbaar was, terwijl er dan bijvoorbeeld toch 6 kamers bezet waren. Dat kon dus ‘leeg’ overkomen, terwijl dat niet zo was. We hebben dit beschikbaarheidsoverzicht van de site gehaald. Maar dat voelde ook niet goed…

Nieuw beschikbaarheidoverzicht
We hebben inmiddels een nieuwe oplossing:  per week geven we aan of er nog meer dan 4 kamers beschikbaar zijn, 3, 2 of 1 of we vol zitten of gesloten zijn. We hebben dus weer een beschikbaarheidsoverzicht op deBerghut.com staan!

Welkom in de Berghut